V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Chcete si doma udělat pořádek? Inspirujte se u Marie Kondo

Marie Kondo se přezdívá japonská uklízecí guru. O úklidu napsala už několik knih, má vlastní pořad na Netflixu a vede velice žádané semináře. Z přirozené lidské nepořádnosti si udělala celkem výnosné živobytí, jež nazvala „metoda KonMari”. Ne vše z jejího východního způsobu myšlení lze stoprocentně aplikovat na náš západní způsob života, některé postupy ale stojí za to vyzkoušet. Které? To vám ukážeme na konci tohoto článku.
Žena myje podlahu
Naučíme vás postupy, jak doma uklidit a pořádek dlouhodobě udržet.

Kdo je Marie Kondo? Historie jednoho úspěchu

V jejím bestselleru, jenž v češtině vyšel pod titulem Marie Kondo: Zázračný úklid – pořádek jednou pro vždy, se o ní dočtete, že odmalička trpí uklízecí mánií. Ve volném čase skládala rodičům oblečení, sousedům pomáhala balit kufry na cesty, na škole místo tělocviku chodila přerovnávat knížky v třídní knihovně. Jednou prý z nepořádku dokonce omdlela a právě tehdy, v bezvědomí, vymyslela svou zázračnou metodu.

Tenhle příběh hezky zapadá do klasické představy génia jako někoho trochu vyšinutého, abnormálního (představte si rozcuchaného Einsteina s vyplazeným jazykem, k němuž rovnice a teorie přicházejí ve snech).

Ve skutečnosti přitom jde o subtilní mladou ženu, která má prostě jen fobii z nepořádku, kombinovanou se selským rozumem, a navíc ví, jak se prezentovat a jak dělat byznys. Její metoda samotná je pak více než prostá.

Nejdříve trochu nudné teorie

Marie Kondo je vlastně taková teoretička uklízení. Pojďme se proto i my na začátek podívat na trochu té šedivé teorie. Kdo si chce jen uklidit, nechť rovnou přeskočí na kapitolu o praktických tipech.

Nejdříve je nutné si vysvětlit, co se oním učením se efektivnějšímu uklízení vlastně myslí? Tajné finty na to, jak dostat zasmažený tuk ze síťky na digestoři, nebo tip, jak se zbavit koleček od horkých hrnků na lakované dýze? Nikoliv. Metoda KonMari se netýká čištění, nýbrž dělání pořádku.
žena drhne parkety
Ne čištění, ale dělání pořádku. Metoda KonMari nemá naleštit vaše parkety, ale vyvětrat váš byt.

Pro západního člověka je v tom snesitelná dávka hezky předžvýkané východní filozofie: „ukliď si dům – uklidíš si minulost – uklidíš si mysl – uklidíš si život,“ a i když se její metoda nazývá minimalistickou, o žádný minimalismus v podstatě nejde.

Co to znamená „bydlet minimalisticky“?

Čistý minimalismus totiž předpokládá, že k věcem budete přistupovat utilitaristicky – z hlediska jejich funkce a prospěchu pro svůj život. Vezmete do ruky hrnec, staré boty, lampičku, obrázek své babičky a zeptáte se sami sebe: „Přináší mi to užitek?“ Co poletí do koše? Pravděpodobně staré, sešlapané boty, ale pokud bychom chtěli žít opravdu a doslovně minimalisticky, bude to i ten obrázek.

Minimalistický byt je zbaven všeho dekoru (slavný český funkcionalistický architekt Adolf Loos prohlásil, že ornament je zločin) a je také zbaven všeho sentimentu: minimalismus totiž předpokládá analytické odosobnění.

Kdo by ale v takovém chirurgickém prostředí chtěl žít? Ani Marie Kondo ne. Ta svou metodu zakládá na trochu stravitelnějších principech. I ty od nás vyžadují sebezapření a disciplínu, naštěstí ale ne v tak smrtelné dávce.

V čem tedy spočívá metoda KonMari?

Metoda KonMari také začíná u otázky, již si každý z nás u každého svého předmětu musí položit. Otázka zní: „Přináší mi to radost?“ Ne? Pryč s tím. Berte to ale prosím s trochou nadsázky – hrnce vám pravděpodobně radost nepřináší, jídlo v nich uvařené už ale ano. Smyslem tohoto cvičení je naučit se přemýšlet ne o tom, co chcete vyhodit, ale naopak, co si chcete nechat.

Počítejte s tím, že jde o opravdu velký, zevrubný úklid, který potrvá klidně i měsíc a má za cíl vás dovést k absolutnímu přenastavení hodnot. Naučíte se nevytvářet nepořádek – průběžně vyhazovat nepotřebné věci a hlavně nenakupovat zbytečnosti. Jde tedy i o takový konzumní detox.

Marie Kondo radí, že nejlepší způsob, jak začít, je dát všechny věci na jednu hromadu. Pomůže vám to uvědomit si, kolik zbytečností doma skladujete.
Žena třídí oblečení
Kopy oblečení, hromady kosmetiky, stohy knih, sloupy talířů a skleniček, vás zprvu vylekají, třídění ale půjde mnohem rychleji.

4 praktické tipy na úklid inspirované Marie Kondo

Když Marie Kondo vstoupí do bytu, který se chystá uklidit, poklekne, představí se a oznámí pokojům, že do nich přišla udělat pořádek. Někteří její ezotericky naladění následovníci používají při těchto rituálech i takzvané angel tuners. Nechme stranou všechny spirituální stránky jejího učení a zaměřme se na starou dobrou čistou pragmatičnost, která je nám, Čechům bližší.

  1. Neuklízejte podle pokojů, ale podle kategorií: nejdříve oblečení, pak knihy, papíry, dokumenty, posléze třeba nádobí, potraviny, kosmetiku a na konec si nechte věci, jež pro vás mají sentimentální význam.

  2. Dejte každé věci své jasné, neměnné místo, uklízejte tematicky – všechny předměty z jedné kategorie uložte pospolu. Používejte přihrádky, krabice, úložné boxy.

  3. Uspořádejte si prostor podle preferencí. Co používáte nejčastěji, dejte do popředí na viditelné, dostupné místo, zbytek upozaďte nebo se ho nejlépe rovnou zbavte.

  4. Naučte se skládat oblečení. Pokud do skříně ukládáte trička na sebe, je velice pravděpodobné, že používáte jen vrchní tři z nich. Složte všechno do komínků vedle sebe. Tak bude každý kus snadno přístupný a při jeho vytahování nezmuchláte ty ostatní.

Knihovnu, všechny papíry a dokumenty přesuňte na policový regál

Podle Marie Kondo má knihovna obsahovat jen 30 knížek. Pro někoho je toto číslo šíleně malé, někdo naopak tolik knih doma ani nikdy neměl. Je samozřejmě na vás, zda se tohoto čísla budete otrocky držet, další knihy prodáte či naopak dokoupíte, nebo zda raději poslechnete své srdce a necháte si všechny ty, jež vám činí potěšení.

Co je podstatné, knihy dejte na viditelné místo, kde budou na očích a po ruce, protože se u nich předpokládá, že je budete opravdu číst a že se k nim budete vracet. Žádná prosklená vitrína, nebo dokonce zavřená skříňka, nejlepší je praktický policový regál. Vedle knih na něj uložte i všechny potřebné šanony s dokumenty a smlouvami.

Šatní skříň bude třeba přestavět na nové standardy – řešením je úložný box

Jednou z podstat metody KonMari je, aby věci zabíraly minimum místa. To se netýká pouze jejich vytřídění, ale i správného uložený těch, co po selekci zbyly. Proto Marie Kondo klade takový důraz na skládání oblečení.

S úhledně srolovanými komínky triček, kalhot, košil a šatů ale najednou celý ten velký prostor na ramínka ve skříni přestane dávat smysl a v šuplících a přihrádkách naopak začne místo rychle ubývat. Odpovědí na tento problém je obyčejný plastový úložný box, tak akorát vysoký, aby se v něm nic nezmuchlalo.

Úložné boxy můžete stavět do sloupů a pro přehlednost opatřit štítky, ať hned víte, kde co je.
Regál v pokoji
Policový regál zosobňuje funkční, minimalistické bydlení. Důležité ale je i to, jak si v něm věci poskládáte.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články