V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

4 důvody, proč vaše dítě doma nechce uklízet

Přihlaste se, kdo doma rád uklízí. Les zvednutých rukou by nečekal asi nikdo. Málokterý dospělý řadí uklízení mezi své oblíbené koníčky a pro děti to platí dvojnásob. Jako všemu v životě i pořádku se člověk musí pracně naučit. A kdo ho to má naučit? No přece vy, rodiče.
Děti umývají nádobí
Naučte děti pomáhat s úklidem domácnosti. Máme pár tipů, jak na to!

Pořádek a čistota, plná zdraví jistota

Existuje nespočet studií dokazujících, že v čistém, spořádaném domově se lidé cítí šťastnější, uvolněnější, produktivnější a lépe se jim v něm spí. Staré známé přísloví „čistota půl zdraví“ se totiž nevztahuje jen na naši tělesnou schránku, ale i na prostředí, v němž se pohybujeme.

S výchovou k čistotě je ale třeba začít včas. Správné uklízecí návyky získané v raném věku později mimo jiné povedou i k větší empatii a společenské angažovanosti.

Jenže vysvětlujte všechny tyto benefity svému desetiletému potomkovi, u něhož začínají rašit první příznaky puberty. Důležité je položit si otázku, proč vlastně nechce uklízet? Odpovědí na ní je několik.

1. Protože děti prostě nesnáší povinnosti

Na dětství každý vzpomíná jako na onen magický a nevinný čas, kdy ještě věřil na Ježíška a snil o tom, že bude kosmonautem nebo výpravčím, baletkou nebo archeoložkou.

Mnozí z nás si však tyto vzpomínky už neumí promítnout do svých vlastních dětí. Místo toho jim jen vštěpujeme, že život je dřina a radost je třeba si zasloužit.

Uvalíme na ně povinnou školní docházku a po škole je doma ještě nutíme povinně uklidit. Samozřejmě, uklízet je potřeba, velkou roli ale hraje, jak tuto informaci předáte.

Řešení: Úklid nesmí být povinnost, ale činnost jako každá jiná

Dejte dítěti na vybranou, aby mělo pocit, že rozhoduje samo. Možnost volby musí mít samozřejmě určité meze:

    - Vytvořte seznam věcí, jež je potřeba udělat.

    - Určete minimum úkolů, na něž se každý člen rodiny musí zapsat.

    - Domluvte si jasný termín, kdy musí být práce hotova.

    - Nesepisujte ale žádný týdenní plán, nejsme přece na vojně.

Tento systém samozřejmě předpokládá, že děti budou spolupracovat. Zavádění trestů za nesplněné úkoly nedoporučujeme. Jedině, že by platily pro všechny, ať je to fér.

U těch nejmenších dobře funguje, když z úklidu uděláte hru. Panenky jdou po hraní spát do domečku a vojáčci musí zpátky do kasáren. Seřaďte spolu plyšáky podle velikosti, autíčka podle barev. Chce to klid a pevné nervy, ale ten čas navíc se v budoucnu vyplatí.

Starší děti lépe uklízejí při hudbě. Nechte je udělat si hodinový playlist na Spotify s jejich oblíbenými písničkami, jenž bude přesně vyměřovat čas na domácí práce.

2. Protože to raději uklidíte za ně

Pokud svému dítěti doma zařídíte mamahotel, nečekejte, že vám začne pomáhat samo od sebe. Pletete si tím na sebe akorát bič a ze svého potomka vychováváte nesamostatného lenocha, který odkládá věci až na poslední chvíli.

Mnoho rodičů se své prokletí pokusí prolomit až příliš pozdě pomocí donucování, rozkazování a peskování, což jsou ty nejhorší metody, jež můžete zvolit.

Častým jevem také je, že dítě ani neví, na co se používá ten který čisticí prostředek, a nezvládne zapnout pračku, takže vás nakonec stojí mnohem méně času a energie si všechno udělat v klidu sami.

Řešení: Udělejte z úklidu rodinnou záležitost

Z úklidu se může stát příležitost ke společnému trávení času. Pracujte jako tým. Je to stejné jako ve škole. Nejvíce se člověk naučí, když si správné řešení najde sám. Úkolem učitele je ukázat cestu.

    - Ukažte dítěti, jak se co dělá a jak se to dá dělat systematicky.

    - Využijte ten čas, abyste se dozvěděli něco o jejich životě, o tom, co je zajímá. Pokládejte chytřejší otázky než: „Co bylo dneska ve škole?“

    - Poděkujte za pomoc. Učíme děti děkovat, ale sami jim slova díků řekneme málokdy.

Dítě uklízíNávyky, které si děti osvojí co nejdříve, jim pak pomohou i v dospělosti.

3. Protože na to nemají čas

Škola a domácí úkoly jim ukrajují více než čtvrtinu dne a většina z nich ještě chodí i na zájmové kroužky. Přidělit jim porci domácích prací znamená sebrat jim čas vyhrazený na hru a také na spánek.

Řešení: Rozdělte jim práci na menší části

Vrcholní manažeři si svůj den umí rozložit do menších, jasně vytyčených úseků. Díky tomu toho zvládnou nejen mnohem více, ale také mají z odvedené práce lepší pocit. Někde hluboko v nás je totiž zakořeněný strach z neohraničenosti.

Kolikrát za týden svému dítěti zopakujete větu: „Ukliď si pokoj“? Abstraktní slovo úklid, za nímž se skrývají nezdolatelné hromady prádla, kupící se všude, jen ne ve skříni, stůl, prohýbající se pod nánosem papírů a hrnků s nedopitým čajem, a nekončící zablácené parkety, by vyděsil i profesionální operátory podlahových ploch. Důležité je vidět světlo na konci tunelu.

    - Zkuste místo toho vybrat jeden konkrétní úkol na každý den. Můžete třeba začít u psacího stolu.

    - Jestli chcete, aby pomáhaly i s chodem zbytku domácnosti, přidělte jim nějakou práci, kterou o víkendu zvládnou během hodiny.

4. Protože sami neumíte udržovat pořádek

Jak vypadá váš pracovní stůl? A jak máte poskládané oblečení ve skříni? Vzdycháte při vysávání? Mračíte se při žehlení? Klejete při mytí záchodu? Nečekejte, že váš potomek bude žít v čistotě a úklid jej bude bavit, když vy sami byste se mu nejraději vyhnuli.

Řešení: Jděte příkladem

Vychovat sama sebe je někdy těžší než rodičovství. Berte to tak, že tím zabijete dvě mouchy jednou ranou: pomůžete sobě i svému dítěti. Tato rada je mířená především na čerstvé rodiče. Malé děti se totiž nejvíce naučí prostým sledováním svých vzorů. Ukažte jim, co kam patří, při úklidu jim smetáček a lopatku dejte na chvíli do ruky, ať ví, že jde o běžné nástroje.

Infobox: 3 chyby, jimž byste se měli při výchově k pořádku vyvarovat

  1. Nenabízejte svým dětem odměnu, nenaučíte je totiž uklízet, nýbrž chytře obchodovat.

  2. Nevyměkněte. Pokud se k úklidu dítko nemá, nesmíte jej nakonec udělat za ně. Jediné, co si z toho odnesou, je, že dlouhodobá pasivita se jim vyplatí.

  3. Nepopohánějte je ani nenařizujte – úklid nesmí být za trest. To povede jen k tomu, že jej dítěti znechutíte a ono jej pak na truc neudělá.

Každá věc má své místo: Základem je uspořádaný pokoj

Z psychologického hlediska v nás uspořádané věci vyvolávají klid a harmonii, chaos v člověku naopak probouzí nervozitu a roztěkanost. Ať už při vedení svých ratolestí k pořádkumilovnosti zvolíte jakoukoliv strategii, prvotní impulz je vždy stejný. Základem je totiž dobře zorganizovaný domov.

Vybavení domácnosti má velký vliv na to, jak dobře se v ní bude pořádek udržovat a jak dobře půjde případný nepořádek uklidit. Je větší pravděpodobnost, že dítko svůj pokojíček udrží ve snesitelném stavu samo, když se v něm bude snadno orientovat. Co přesně to znamená?

Hračky musí být na očích a po ruce – na to jsou nejlepší policové regály

Hračky a jiné předměty, jež dítě používá dnes a denně, musí být na viditelném místě. Schovejte je do skříněk a můžete se spolehnout, že z nich při hledání svého oblíbeného plyšáka všechny ostatní věci vyhází na podlahu.

Nejlepším a nejpraktičtějším řešením jsou domácí policové regály: vyjdou vás levně, vše je v nich pěkně přehledně seřazené a snadno se uklízí.

Co se nepoužívá, musí pryč – k tomu se hodí úložné boxy

Naopak věci, na něž sáhne jednou za půl roku, schovejte. Častou chybou spousty rodičů je, že z dětského pokoje sami dělají sklad nepoužívaných věcí. Ve skříni visí oblečení, z něhož dítě už dávno vyrostlo, šuplíky překypují školními sešity z minulých let, nemluvě o krabicích starých hraček.

Udělejte si jeden den čas a proberte s ním jeho šatník. Nechte je rozhodnout, co ještě chce nosit, a ostatního se zbavte. Stejně tak sezónní oblečení nemusí ve skříni viset celý rok.

Udržovat minimalistický inventář chce dávku sebezapření. Mnohdy se totiž stává, že si hodnotu některých předmětů, jak finanční tak citovou, uvědomíme až posléze. Máte-li strach, že dostanete od svého potomka vyhubováno za to, že mu z pokoje zmizelo něco, co zrovna teď nesmírně nutně potřebuje, pořiďte plastové úložné boxy a schovejte všechny věci někam hluboko do komory. Tam ten nepořádek může v pořádku ležet, dokud se nerozhodnete uklidit v komoře.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články