Jak nejlépe uspořádat úložné prostory ve sklepě? Pořiďte si prostorné regály

Regály do sklepaSklep nemusí být jen chaotické skladiště vánočních ozdob, zavařenin a sportovních potřeb. S praktickými regály v něm snadno vytvoříte přehledný systém ukládání věcí.

Sklep dříve sloužil jako provozní prostor stavby – jednalo se o kotelny, dílny, sklad uhlí či dřeva na zimu. Později se užíval jako chladná místnost pro uskladnění brambor a jiné zeleniny. Dnes už využíváme sklepy jako univerzální úložné místnosti, kam odklízíme věci, které nejsou potřeba každý den a doma by jednoduše překážely. Ze sklepů se tak často stávají nepřehledná skladiště, ve kterých je leckdy oříšek cokoli najít. Jde to přitom i jinak. Díky regálovým systémům vytvoříte spoustu chytře řešeného úložného prostoru, ve kterém se hravě vyznáte. Nespornou výhodou regálů je pak jejich variabilita, díky které je postavíte tak, jak sami potřebujete.

Snadné a přehledné skladování

Policové regály, regály a regálové systémy představují chytré řešení úložných prostor, ve kterých přehledně uskladníte krabice, bedny i všemožné nářadí. V případě potřeby také využijete regály do domácnosti – v kuchyni do nich uložíte trvanlivé potraviny, v předsíni mohou fungovat jako botník a v obývacím pokoji či kanceláři také jako knihovna. Regály se vyrábí hned z několika různých materiálů – z plastu, dřeva a kovu. Každý z nich má své klady a zápory. Regály do sklepa, ve kterém se často drží vlhkost, volte z takového materiálu, který odolá korozi (nejlépe tedy plast nebo kov). Při výběru regálu ale berte v potaz také nosnost, která je u kovu mnohonásobně vyšší. Mezi nejideálnější volbu patří pozinkované regály, které odolají vlhku, unesou i těžší uskladněné materiály, jsou stabilní a přitom lehké. Jejich montáž je opravdu snadná, nejsou k ní totiž zapotřebí žádné šroubky.

Jaký zvolit typ regálů

Policové regály vám umožní jednoduché a přehledné skladování ve větších i menších prostorech – stačí si jen zvolit požadovaný rozměr. Je jen na vás, jestli se rozhodnete pro jeden velký regál, nebo si zvolíte několik menších regálů, ze kterých vytvoříte regálový systém. Ten může být rohový, nebo například vedoucí podél obvodového zdiva místnosti. Jednotlivé regály je možné použít i do prostoru a využít tak opravdu každé volné místo ve sklepě. Regály nejsou nijak náročné na údržbu a jejich montáž zvládne opravdu každý. Oceníte také jejich univerzálnost – vyskládáte do nich bedny, ale také všemožné náčiní, na kraje polic můžete připevnit háčky a rozšířit tak možnosti skladování na maximum.


Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nejnovější články