V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Kolik toho unese váš regál? Udržel by lamu, bizona nebo slona?

Chcete si pořídit regál, ale nevíte jaký? Záleží na tom, co v něm budete skladovat a kam jej postavíte. V prvé řadě by vás tedy měly zajímat použité materiály a pak především nosnost regálu. Obojí spolu úzce souvisí. Jinou nosnost bude mít regál ocelový a jinou plastový. Vypsat tu vedle sebe do tabulky všechna čísla by ale byla trochu nuda. Pojďme to pojmout jako slovní úlohu.
Regál plný těžkého zbožíNejvětšími siláky mezi policovými regály jsou profesionální průmyslové regály, které navíc můžete spojovat do nekonečné řady.

Ředitel zoo potřebuje před zimou důkladně vyčistit výběhy, a tak přemýšlí, kam zatím uskladní všechna zvířata. No to je přeci jasné, na skladování jsou nejlepší skladové regály. Jenže regálů je spousta druhů, vyrobené jsou z různých materiálů a mají také různou nosnost.

Otázka tedy zní, jaké policové regály do skladu má ředitel pořídit a jak je nakombinovat, aby jich koupil co nejméně a nosnost regálů přesně odpovídala váze zvířat? Každý regál má 4 police. V zoo bydlí:

  • 6 tučňáků,
  • 6 kapybar,
  • 4 lamy,
  • 4 tygři,
  • 2 medvědi,
  • 2 žirafy,
  • 3 bizoni,
  • 1 hrošice a
  • 1 slon.

A kolik zvířata celkem váží? Ošetřovatelům se rozbila váha a čísla z posledního vážení si nezapsali. Ví jen, že slon má ohromných 6 000 kg a pak že:

  • Na hrošici by bylo třeba 150 tučňáků.
  • Kapybara se do tygra vejde 4×.
  • 1 medvěd s tygrem mají tolik, co všechny 4 lamy.
  • Kdyby tygrů bylo 5, vyvážili by oba medvědy.
  • Medvěd vydá za polovinu bizona.
  • Hrošice má stejně jako 2 žirafy a společně váží tolik, co 3 bizoni.
  • Všichni 3 bizoni a obě žirafy s hrošicí dohromady vyváží slona.

Ředitel jde procházet katalog s regály vhodnými pro sklad zvířat a vy zatím můžete počítat.

Vystačí plastový regál na všechny tučňáky?

Plastový regál vám rozsedne i průměrná lama. Police mají nosnost zpravidla 25 kg. Jeho výhodou je ale snadná omyvatelnost a odolnost vůči vlhkosti, korozi a plísním. Co se vizuální stránky týče, žádný krasavec to není. Ideální místo pro něj je například ve vestavěné skříni, kde poslouží jako botník na nenošenou obuv, nebo v dílně či garáži, kam do něj můžete uklidit hadry a nějaké lehčí nářadí.

Regály ze dřeva patří spíše do spižírny

Každý správný kutil si regály ze dřeva zvládne vyrobit sám. Koupit si je ale můžete už pěkně ohoblované a připravené k smontování. Nosnost dřevěných trámů není špatná (výrobci u police hotových regálů většinou garantují 60 kg), pokud máte v plánu do něj dát třeba marmelády, okurky a další zavařeniny. Nestavte jej ale do sklepa, tam vám časem zplesniví – lepší pro něj bude suchá komora.

Spíše než do zoo si nerezový regál pořiďte do kuchyně

Trochu specifickým typem je nerezový regál. Ten se používá tam, kde je kladen vysoký důraz na hygienu (zejména v gastronomii a zdravotnictví). Nerezové police totiž snesou i silné čisticí prostředky. Mají už o něco vyšší nosnost (80 kg), to aby se do nich v kuchyni vešly všechny zásoby. Jenže nerez je drahý a kdyby si jím chtěl ředitel vybavit zoo, asi by se nedoplatil.

Běžný ocelový regál už nějaké to zvíře unese

To běžný ocelový regál vyjde o dost levněji. Poměr cena/výkon je ideální: za pár stovek si ředitel pořídí přehlednou skladovací jednotku s policemi o nosnosti 175 kg. Ty jsou nejčastěji vyrobeny z přírodních, nelepených MDF desek, jež jsou pevnější a odolnější než dřevotříska.

Navíc si může vybrat mezi pozinkovanými regály, které nekorodují a proto se mu budou hodit i do dílny, garáže či sklepa, nebo lakovanými regály různých barev, jimiž si může vybavit i kancelář, nebo si z nich doma postaví stylovou knihovnu. Zoology-archiváře to nepřekvapí, ale ostatní možná ano: regál plný šanonů s dokumenty váží stejně jako dospělý tygr. Na slona to ale ještě stačit nebude.

Opravdu vysoká nosnost? Jedině průmyslové regály

Profesionální průmyslové regály jsou taktéž z oceli. Nosnost ocelových profilů je tu ale mnohonásobně vyšší, a to díky kvalitnějšímu zpracování a bytelnější konstrukci: nosníky jsou širší a tlustší, mají větší styčnou plochu a bezšroubovou montáž. Police jsou chráněné výztuhami proti propadu. Náš ředitel může vybírat ze dvou druhů: s policemi o nosnosti 500 kg, nebo dokonce 900 kg.

Takže kolik regálů a které bude ředitel potřebovat?

A nakonec je tu správné řešení: Jestli jste počítali správně, vyšlo vám, že pokud by chtěl ředitel pořídit co nejméně regálů o stejné nosnosti, jako je hmotnost jeho zvířat, bude potřebovat:

  • 3 průmyslové regály s policemi o nosnosti 900 kg,
  • 1 průmyslový regál s policemi o nosnosti 500 kg
  • a také 1 ocelový regál,
  • 1 nerezový regál,
  • 1 dřevěný regál
  • a 1 plastový regál.

Samozřejmě pro něj bude rozumnější pořídit si na zvířata pouze průmyslové regály s vysokou nosností – i za cenu toho, že je nevyužije do posledního gramu ­– a úplně nejrozumnější bude zvířata (především medvědy a tygry) v regálech vůbec neskladovat.

Na co při výběru regálů pamatovat?

Ale teď vážně, pokud vybíráte regály a řešíte jejich nosnost, pamatujte na několik důležitých pravidel.

  1. Jak už vám jistě došlo, celková nosnost regálu není to stejné jako nosnost polic. Ta je pro vás důležitější.
  2. Nosnost police regálu je udávána při jejím rovnoměrném zatížení. Pokud tedy na polici ocelového regálu postavíte lamu, polici zlomíte. Lama prostě musí ležet.
  3. Aby se vám regál nepřevrhl, přivrtejte jej do zdi pomocí kotevní sady a (pokud se montují pomocí šroubů) sousední regály k sobě přišroubujte.
  4. Největší zátěž musí přijít do spodní police, lehčí věci pak do horních (tedy dolů slona, pak hrošici, bizona, žirafu, medvěda, tygra, lamu a nahoru může přijít tučňák).

Pokud si chcete pořídit průmyslový regál, ověřte si také nejdříve maximální možné zatížení vaší podlahy.


Zdroj fotografie: Bazarovéregály.cz

 

Nejnovější články