V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Je tu zima a s ní i vlhkost – jak si s ní poradit?

Také se během zimního období potýkáte s orosenými okny a výskytem plísní na stěnách? Pak máte stejně jako mnoho dalších domácností problém s vysokou vlhkostí. Ta se během zimy projevuje jak v domech, tak bytech, a to především kvůli nedostatečnému větrání a chladnému vlhkému vzduchu, které se dostává do vnitřních prostorů. Na jedné straně může být vysoká vlhkost způsobena nedostatečným zateplením a špatnou izolací stavby, na straně druhé nevhodnými návyky. Přečtěte si, jak si poradit s vysokou vlhkostí i bez stavebních úprav.
Žena s odvlhčovačemPoradíme vám, jak na to!

Jaká je ideální hodnota vlhkosti vzduchu a jak ji změřit

Pokud nechcete, aby vaše domácnost svým vnitřním klimatem připomínala prádelnu, nebo vyprahlou poušť, musíte udržovat relativní vlhkost na optimálních hodnotách. Během léta by se měla vlhkost pohybovat v rozmezí od 40 do 55 %, v zimě může být o něco vyšší. Ideální hodnota je v rozmezí od 45 do 60 %.

Příznakem vysoké vlhkosti je výskyt černých teček nebo map na stěnách, a to zpravidla kolem oken, kde se vlhkost sráží jako první. Hodnotu relativní vlhkosti u vás doma můžete sledovat pomocí speciálního měřiče vlhkosti. Dobře vám poslouží také domácí meteostanice, která vedle sledování teploty měří i relativní vlhkost vzduchu. Nebývá nejpřesnější, ale pro domácí použití dostačuje. Sledujte hodnoty několikrát během dne a zjistěte, při jakých činnostech vlhkost vzroste, nebo naopak poklesne. Získáte přehled i mikroklimatu své domácnosti a budete vědět, kdy je třeba podniknout kroky ke snížení vlhkosti vzduchu.
Správné klima diagramJak je na tom vaše domácnost?

Větrejte o sto šest a nebojte se přitopit

Nejjednodušším způsobem, jak si v zimním období poradit s nadměrnou vlhkostí v domě či bytě, je často a intenzivně větrat. Plísně se v zimě objevují zpravidla právě proto, že lidé v chladných dnech moc větrat nechtějí, aby nepřišli o drahocenné teplo. Budete-li větrat několikrát denně okny otevřenými dokořán, problém s vysokou vlhkostí možná okamžitě zmizí. Vyvarujte se však dlouhému větrání otevíráním oken „na ventilačku“. V takovém případě byste tepelné ztráty opravdu pocítili a vytopení místnosti na ideální teplotu by nějaký čas zabralo.

V situacích, kdy je vlhkost vzduchu extrémně vysoká (například při sušení prádla) zvyšte výkon topení. Voda se bude rychleji odpařovat a v kombinaci s intenzivním větráním odejde z bytu či domu takřka okamžitě.

Se snížením vlhkosti pomůže klimatizace i ventilátor

Máte v bytě nebo rodinném domě klimatizaci, která v létě běží na plné obrátky, ale v zimě si na ni ani nevzpomenete? Zkuste ji občas zapnou i během zimního období. Většina výkonných klimatizačních zařízení dokáže účinně snižovat vzdušnou vlhkost, mnohé modely pak umí i přitápět. Nezapomínejte také na zapínání ventilátorů v koupelnách a na toaletách, kde je problém s vysokou vlhkostí velmi častý. Dostatečně výkonný ventilátor odsaje vlhký vzduch během pár minut, a tak koupelna už nebude připomínat parní saunu.

Pořiďte si odvlhčovač nebo pohlcovač vlhkosti

Pokud se dlouhodobě potýkáte s vysokou vlhkostí vzduchu a nepomáhá vám ani časté větrání, popřemýšlejte nad pořízením odvlhčovače, případně pohlcovače vzduchu. Odvlhčovač je elektrické zařízení vybavené ventilátorem, který nasává vlhký vzduch. Ten se pak zkapalňuje a zůstává v nádobce.

Na trhu jsou k dispozici odvlhčovače různého výkonu, které se liší množství odvlhčeného vzduchu za den. Konkrétní typ vybírejte podle velikosti místnosti, objemu odvlhčeného vzduchu za den a velikosti nádoby na kondenzát. Odvlhčovače bývají zpravidla kompaktní a nezaberou příliš místa, takže se bez problémů vejdou třeba i na malý policový regál.

Druhou možností je pořízení pohlcovače vzduchu, který k provozu nepotřebuje elektrickou energii. Vlhkost ze vzduchu se absorbuje do náplní v podobě granulí či tablet, které je třeba pravidelně obměňovat. Protože pohlcovače nepotřebují zdroj energie, hodí se i pro použití do sklepa, spíže, chalupy nebo dílny. Rozměry jsou ještě kompaktnější, a tak vám na regálech do dílny nezaberou téměř žádný prostor.

Při vaření používejte digestoř

Pokud rádi a často vaříte, můžete mít s nárazovým a skokovým zvýšením vlhkosti vzduchu v domácnosti problém. Opět při vaření větrejte, aby se vlhký vzduch dostal co nejrychleji ven. Máte-li v kuchyni digestoř, neváhejte ji použít. Proti vlhkosti vám však pomohou jen digestoře s odtahem. Recirkulační digestoře vybavené filtry sice z výparů vzniklých při vaření odstraní mastnotu a pachy, ale vlhkost nesnižují.

Pokud často perete, investujte do sušičky

Jestli v domácnosti během zimy často sušíte prádlo na sušáku, vysoké vlhkosti vzduchu se doma nevyhnete. V zimním období se venkovní šňůry na prádlo moc neprohnou, v podstatě se suší jen v domácnostech. Dobrým řešením je pořízení sušičky prádla, díky které odpadnou starosti s umísťováním sušáku do prostoru a s odpařováním vlhkosti z prádla a oblečení.

Nevzdávejte se – s vysokou vlhkostí vzduchu v domě či bytě se dá efektivně bojovat. Větrejte, větrejte a větrejte, pořádně si zatopte a používejte vhodné spotřebiče. Na plíseň nebo nepříjemně vlhký a těžký vzduch si ani nevzpomenete.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články