V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Jak zatočit s potravinovými moly? Chce to hlavně trpělivost.

Potravinoví moli si nejraději pochutnávají na sypkých potravinách, jako jsou vločky, mouka nebo rýže. Zanechávají po sobě tenké pavučinky, hrudky a chuchvalce. Pokud jste zjistili, že se u vás doma uhnízdil tento škůdce, připravte si pevné nervy a pořádnou dávku trpělivosti, protože to bude zdlouhavý boj.

moli v domácnosti

Jaký je rozdíl mezi potravinovým a šatním molem?

Potravinoví moli nejsou jediní motýli, kteří vám doma dokážou nadělat spoustu škody. Pozor si dávejte také na mola šatního. Toho najdete uvnitř šatní skříně, kde rád hoduje na vláknech oblečení.

Jak rozpoznáte potravinového mola od šatního? Jestliže doma spozorujete malého motýla zbarveného do šeda bez skvrn na křídlech, narazili jste na  . Zbavíte se ho například pomocí levandule. Pokud ale uvidíte živočicha velkého až 2 cm s křídly, na kterých se vyjímají hnědé nebo černé skvrny, máte tu „čest” s molem potravinovým.

Hlavní roli hrají samičky

Sypké potraviny vyhledávají hlavně samičky, které do nich nakladou vajíčka. Z těch se potom vylíhnou housenky, které vaše zásoby požírají. Najedené housenky se uvnitř obalů s moukou nebo obilninami zakuklí a přemění se v dospělého jedince.

Housenka se v dospělého motýla přemění zhruba za 12 týdnů. Do roka tak mohou uvnitř vaší domácnosti vyrůst dvě až tři generace molů.

moli

Napadené potraviny bez milosti vyhoďte

Abyste se molů opravdu zbavili, musíte být hlavně trpěliví a důslední. Proto zapomeňte na to, že potravinami se plýtvat nemá, a nemilosrdně vyhoďte všechno jídlo, ke kterému se tito škůdci dostali. Nestačí jen odsypat část znečištěnou pavučinkami nebo hrudkami, musíte se zbavit úplně všeho.

Pečlivě prohlédněte hlavně otevřené sáčky nebo krabice s potravinami, kam mají moli nejlepší přístup. Jedna samička je schopná naklást až 700 vajíček, takže máte o práci postaráno.

Dejte se do generálního úklidu

Jestli jste se zasažených potravin už zbavili a říkáte si, že máte vyhráno, neradujte se. Čeká vás ještě velký úklid. Všechny skříňky ve spižírně nebo kuchyni vykliďte a pořádně vyčistěte. Můžete na to použít vodu smíchanou s octem. Nezapomeňte důkladně vyčistit rohy a stěny poliček a zaměřte se také na odpadkový koš. Hledejte malé zakuklené housenky, ze kterých se klubou dospělí moli a ihned se jich zbavte.

Pečlivý úklid všech koutů a stěn uvnitř skříněk nebo polic regálů v kuchyni a ve spižírně opakujte každé tři měsíce. Ve svém snažení nepolevujte, jinak se moli vrátí a budete muset celý proces postupovat znovu.

Na moly s přírodními i chemickými odpuzovači

Po úklidu rozmístěte na všechna místa, kde skladujete potraviny, sáčky s bobkovým listem, levandulí, citronovou kůrou nebo šišky chmelu. Tyto přírodní odpuzovače by měly vyhnat veškeré moly, které se vám nepodařilo během úklidu odstranit.

bobkové listy

Pokud ale přírodní odpuzovače nepomohou, vsaďte na ty chemické. Pořiďte si speciální lepicí pásky proti molům. Jejich vůně vábí samečky, kteří se na ni přilepí. Tím se zruší reprodukční proces a nebudou se líhnout nové larvy. Za zkoušku stojí také různé spreje na hubení hmyzu.

Vyzrajte nad moly díky prevenci

Abyste se problémům s moly vyhnuli velkým obloukem, měli byste myslet na prevenci. Důsledně dodržujte pár pravidel, díky kterým potraviny před moly uchráníte.

  1. Veškeré zakoupené sypké potraviny kontrolujte. Častokrát si moly donesete přímo z obchodu.
  2. Rýži, mouku, ovesné vločky a další sypké potraviny nenechávejte v otevřených sáčcích nebo krabicích. Ihned po otevření obalu je přesypte do uzavíratelných nádob, do kterých se moli nedostanou. 
  3. Pravidelně pečlivě uklízejte poličky ve spižírně a kuchyni.
  4. Molům vyhovuje teplejší prostředí, proto se snažte sypké potraviny skladovat v místnosti s nižší teplotou. Nejlépe do 13 stupňů.

poličky s potravinami

Nejnovější články