V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Co dělat, když vás vaše pokojovky prosí o přesazení?

Jaro je v plném rozpuku. S koncem zimy se neprobouzí jen příroda za vašimi okny. Máte-li doma nějakou tu pokojovou rostlinu, je nyní nejvyšší čas jí věnovat trochu péče.
Žena přesazuje pokojové rostliny
Jeden květináč na celý život nestačí. Když rostlina povyroste, je na čase ji přesadit.

Jak poznáte, že vaše květiny potřebují přesadit?

Pravidelným zaléváním a přihnojováním vaše práce nekončí. Chcete-li, aby vaše rostliny dostály svému jménu a rostly, budete jim muset jednou za čas také pořídit nové obydlí. Jak poznáte, že přišel čas pokojovku přesadit?

  1. Pokojovka neroste a nekvete

  2. Listy vadnou a ztrácí barvu, i když rostlina má vody dostatek

  3. Kořeny lezou z květináče horem dolem

  4. Substrát je zvětralý, případně pokrytý bílou plísní

i: Koupili jste si novou rostlinu?
Nový přírůstek do rodiny bude třeba přesadit hned. V obchodech a zahradnictvích květiny totiž sázejí do co nejmenších květináčů a jen s univerzálním, lehkým rašelinným substrátem, který příliš zadržuje vodu a často chytá onu výše zmíněnou bílou plíseň. 

Co na to budete potřebovat?

Ze zahradnického náčiní si vystačíte vlastně jen s malou lopatkou. Nechcete-li příliš zašpinit sebe ani domov připravte si pár zahradnických rukavic a noviny.

TIP: Místo konvičky vezměte třeba lahev od piva. 

Na seznamu je dále zemina (tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat za chviličku), drenáž, jež ochrání kořeny před přelitím (stačí hrubší štěrk, případně keramzit, což jsou takové ty podivné „lanýže“) a samozřejmě nový květník, který by měl být o cca 3 cm větší.

Lepší než plastové truhlíky je stará dobrá keramika. Keramický květináč se sice hůře přenáší, ale zato „dýchá“ a květina v něm prospívá lépe. Před přesazováním jej na noc namočte do vody, aby nasákl a nebral pak vláhu kořenům.
Přesazování hyacintu do keramického květináče
I když jsou keramické květináče těžší, rostlina v nich prospívá lépe.

Květník by měl mít ze spodu otvor pro odtok přebytečné vody, proto myslete i na podmisky. Toužíte-li po troše toho autentického designu, můžete místo podmisek využít třeba staré smaltované plecháčky. Rostliny však nikdy nesázejte přímo do nich. Voda by neměla kam utíkat a kořeny by v ní pomalu uhnily.

i: Příliš velký květník se vám vymstí
Chcete si ušetřit práci? Nedávejte květiny do příliš velkých nádob. Jestli si myslíte, že tím budete mít přesazování z krku na dalších x let, tak se mýlíte. Dáte-li pokojovce prostor, vyčerpá se rozšiřováním kořenů, zakrsne a nepokvete. 

Klíčem k úspěchu je správný substrát

Ještě než se dáte do samotného přesazování pokojovek, bude třeba vybrat správný substrát. Těch zahradnictví a hobby markety nabízejí celou řadu:

  • Substrát pro pokojové květiny je složen ze světlé a tmavé rašeliny. Má neutrální pH a hodí se tak pro pěstování fuchsií, afrických fialek a dalších kvetoucích rostlin.

  • Substrát pro balkonové květiny jsou určeny jednoletkám. Obsahuje proto dostatečné množství živin. Výrobci též nabízejí speciální substráty přímo pro muškáty, begonie či surfinie.

  • Substrát pro orchideje, které parazitují na stromech, tvoří dřevité uhlí, kůra, kokosové vlákno, vápenec a rašelina.

  • Substrát pro kaktusy a sukulenty je propustnější. Obsahuje větší množství křemičitého písku a jílovité zeminy.

Každý zkušený pěstitel ale ví, že nejlepší je namíchat si substrát vlastní. Je to jednoduché. Stačí ten koupený v poměru 1:1 doplnit obyčejnou zahradní zeminou, nejlépe prosetou, s trochou písku. Výsledný mix má ideální vlastnosti pro většinu pokojových rostlin, vyjma orchidejí.

TIP: Chcete mít jistotu, že vám substrát (a s ním i květiny) nezplesniví? Upečte ho v troubě. Tak se zbavíte všech nežádoucích zárodků plísní i hub a také vajíček otravných octomilek. 
Žena přesazuje rostlinu do barevného květináče.Při přesazování si vystačíte klidně jen s lopatkou.

Postup pro přesazování pokojovek

Přesazování pokojovek se dá hravě zvládnout během jednoho odpoledne. Tedy za předpokladu, že si doma nepěstujete celý palmový háj.

  1. Pokojovku zalijte tak hodinu před plánovaným přesazením, aby šla z květináče lépe vyjmout.

  2. Připravte si nový květník. Na dno dejte drenáž s trochou písku. Odtoková díra by měla být přikrytá kamínkem, střepem nebo kouskem keramzitu, aby voda neutíkala ven příliš rychle.

  3. Drenáž zasypte trochu substrátu, na nějž pak budete pokládat rostlinu. Zemina by si měla trochu sednout, proto květináčem párkrát klepněte o zem.

  4. Nyní můžete květinu vyjmout ze starého truhlíku. Kořenový bal opatrně promněte rukou. Nesnažte se odstranit úplně všechnu zeminu, ať kořeny zbytečně nepoškodíte. Odumřelé kořeny odlomte nebo lépe ustřihněte.

  5. Vložte ji do nového květináče a kořeny pečlivě přikryjte substrátem. Zeminu upěchujte. Nesypte ji až po okraj, rostlina by měla být přibližně ve stejné výšce jako doposud.

  6. Přesazenou rostlinu důkladně zalijte (neplatí pro kaktusy). Nenechávejte ji stát na přímém slunci a v průvanu. Nějaké dva týdny ji nezalévejte, aby se kořeny začaly v novém květináči pěkně rozrůstat. Vadnoucí listy můžete případně zkropit vodou.

TIP: Zařiďte si na balkóně jeden policový regál na skladování květníků a zeminy. 


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazaroveregaly.cz

Nejnovější články