V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Vybíráme gril na balkon, terasu a zahradu

Grilovací sezóna se blíží a vzhledem k restrikcím může být grilovačka jediná možnost, jak se najíst mimo domov. Ale nestrašme. Grilování je krásný kulinářský zážitek, ať už se mu věnujete obklopeni partou přátel či sami. Ale jak vybrat ten správný gril? Grilů existuje spousta, tak se na ně spolu pojďme podívat.
Zelenina a maso na grilu
Jste připraveni na grilovací sezónu? Vyberte si správný gril.

Grily na dřevěné uhlí – chuť a vůni kouře prostě nic nenahradí

Začněme rovnou tím nejlepším. Grily na dřevěné uhlí představují vyšší dívčí – na nich už příprava pokrmů vyžaduje velkou porci zručnosti, ale výsledek je kvintesencí toho, co si pod grilováním většina z nás představuje: maso je křehké a nakouřené, zelenina opálená, ale šťavnatá, ryba opražená pěkně dozlatova, všechno je provoněné kouřem.

Žár žhavých uhlíků prostě nic nenahradí. Naučit se ale vychytat správnou teplotu není jen tak. Začínáte-li s grilováním, připravte se na to, že prvních pár porcí jistojistě spálíte. Proto místo Rib Eye steaku z lednice raději nejdřív vytáhněte hermelíny.

Počítejte také s tím, že chvíli trvá, než se gril rozpálí. Grilování na uhlí je prostě rituál, ne standardní, každodenní gastronomie.

Vzhledem k tomu, že jde v podstatě o otevřený oheň, se gril na dřevěné uhlí hodí spíše na zahrady. Popel z něj je mimochodem skvělé hnojivo. Studené uhlíky proto nejlépe vysypte na kompost.
žhavé uhlí
Uhlíky z grilování poslouží jako skvělé hnojivo.

Plynové grily jsou rychlejší a zdravější

Pořád je to oheň a je s nimi méně práce. Plynové grily se vyplatí pro ty, kdo mají BBQ zařazené na svém týdenním menu a nemají na něj třeba tolik času. Na plynu si večeři připravíte raz dva a nemusíte na to být nijak velký profík.

Starosti s popelem taky odpadají. Místo uhlíků budete regulovat propan-butan, stejně jako na sporáku – žádná věda. U některých plynových grilů můžete dokonce nastavit různou teplotu v různých částech roštu.

Plynový gril se nemusíte bát postavit ani na dřevěnou terasu či balkon. Chcete-li si dopřát efekt žhavých uhlíků, pořiďte si lávový gril. Ten je navíc zdravější, protože lávové kameny dokážou vstřebat velké množství odkapávajícího tuku, který se tak zbytečně nepálí a nevypouští karcinogenní škodliviny.

TIP: Dochází vám topivo? Plynovou bombu i dřevěné uhlí koupíte skoro na každé benzínce. 

Elektrické grily – ideální řešení na doma

Elektrické grily postrádají oheň, to je jejich výhoda a zároveň i nevýhoda. Požitek z grilování u nich zrovna velký není, zato jsou bezpečné a nenáročné na provoz.

Hodí se pro domácí BBQ – menší verze má podobu grilovací desky, kterou můžete postavit na stůl nebo na linku. Elektrický gril také snadno sbalíte a vezmete s sebou na chalupu.

TIP: Na trhu najdete i hybridní grily, které kombinují plynové hořáky a dřevěné uhlí. A pokud si chcete dopřát vůni dřeva, můžete vyzkoušet i gril na pelety. 
špízy a papriky na grilu
Grilování na uhlí chce praxi, ale výsledek stojí za to.

Aby vám gril dlouho sloužil, musíte se o něj dobře starat

Ke grilování bohužel neodlučně patří i následný úklid. O gril je třeba se starat ve dvou fázích:

1. Během grilování čistěte mřížky kartáčem

Nějakým těm připáleninám se nevyhnete nikdy. Aby vám zelenina nechutnala po masu, seškrabte zbytky mezi jednotlivými chody kartáčem. Na každý typ grilu je třeba použít trochu jiný. Grilovací mřížky se vyrábí z různých materiálů, nejčastěji z litiny, smaltu či nerezu.

Na smaltovaný gril použijte kartáč s mosaznými štětinami, na litinu a nerez bude třeba vzít kartáč ocelový. Na elektrické a plynové grily s ocelovými či keramickými pláty se zpravidla používají špachtle.

TIP: Polijte rozžhavenou mřížku vodou, připálené zbytky pak půjdou snadněji seškrábat. 

2. Po BBQ vezměte na pomoc chemii

Po úspěšné grilovačce přichází na řadu velká očista. K ní už bude třeba vzít speciální chemické čističe na grily. I zde platí, že na různé mřížky je třeba použít různou chemii.

Chemie na gril stojí zpravidla pár stovek. Nejlepší je koupit rozprašovač, který se snadno aplikuje. Eventuálně lze na gril vzít i klasické saponáty, ty jej však pouze odmastí. Připálených částí se budete muset zbavit mechanicky. Důležité je nenechat gril úplně vychladnout. Pak už je dolů dostanete stěží. Nezapomeňte vyčistit i odkapávací nádobky.

i: Plynové grily jsou na údržbu nejnáročnější. Tuk se při grilování dostává do trysek a všemožných záhybů, odkud se pak těžko odstraňuje..

Jaké příslušenství je ke správnému grilování potřeba?

Na grilování nejde tak úplně použít klasické kuchyňské náčiní. Počítejte tedy s tím, že si krom grilu budete muset dokoupit ještě menší arzenál příslušenství, bez něhož se prostě neobejdete.

Na grilování:

       -  Obracecí lopatka a kleštičky,

      -  různé druhy grilovacích mřížek a jehlice na špízy,

      -  misky a tácy na rošt,

      -  marinovací štětec,

      -  grilovací teploměr.

Na čištění grilu:

       -   Čisticí kartáč,

      -   chemický odstraňovač mastnoty a připálenin,

      -   houbička na gril.

Na skladování:

       -   Ochranná plachta na venkovní grily,

      -   policový regál, do něhož dáte všechno své grilovací náčiní.


Zdroj fotografií: Unsplash

Nejnovější články