Jak na čištění žehličky snadno a levně? Vystačíte si s domácími čističi

Připálené kousky tkaniny nebo vodní kámen. Takové nečistoty se mohou objevit na žehlící ploše vaší žehličky, a rozhodně nechcete, aby se objevily také na právě vypraném kousku oblečení. Abyste při žehlení takovým nehodám předešli, veškeré nečistoty odstraňte z žehličky co nejrychleji. Nevíte jak na to? Nechte si od nás poradit.

S nečistotami na žehličce si hravě poradí univerzální domácí čističe.

Na vodní kámen jděte s octem

Vodní kámen dokáže udělat na žehličce pěknou paseku. Škoda, kterou vodní kámen může napáchat, se odvíjí podle tvrdosti vody ve vaší domácnosti. Čím tvrdší voda, tím rychleji se nečistoty tvoří a usazují.

Když se usadí na žehlicí ploše žehličky, může bránit volnému průchodu páry přes trysky. Stává se také to, že vodní kámen pokryje nádržku na vodu nebo se uvolní při žehlení a na prádle vytvoří nečistoty. V každém případě žehlička potom nefunguje tak, jak má.

Jestli se z napařovacích otvorů na vaší žehličce pára neuvolňuje, možná je na vině vodní kámen.

Čištění žehličky od vodního kamene ale není žádná věda. Stačit vám k tomu bude obyčejný ocet. Položte žehličku do plastové nádoby, například do lavoru, a nalijte do něj ocet tak, aby byla ponořena jen žehlicí plocha a ocet nenatekl dovnitř žehličky. Nechte ho takto působit půl hodiny až hodinu.

Jak odvápnit žehličku

Určitě nezapomínejte ani na odvápnění žehličky. Moderní typy jsou většinou vybavené odvápňovacími systémy, které udělají práci za vás.

U starších modelů si poradíte opět s octem. Ten smíchejte s vodou v poměru 1:1 a tento roztok nalijte do nádržky na vodu. Spusťte na žehličce napařování a nechte několik minut působit. Nakonec nádobku párkrát vypláchněte vodou, abyste dostali ven nepříjemný octový zápach.

Jak vyčistit připáleniny na žehličce

Špatné zvolený program na žehličce nebo dobře zvolený program v televizi nevěstí při žehlení nic dobrého. Nesprávně nastavená teplota při žehlení jemných tkanin nebo delší chvíle věnovaná místo žehlení televizi znamená v lepším případě připálení kousku oblečení na žehličku. V tom horším vypálenou díru v textilu i na žehlicím prkně.

Nečistoty z připálenin se mohou obtisknout na oblečení, které zrovna žehlíte, a tím ho poničit.

Nachystejte si zubní pastu a ocet

Jak takové připáleniny z žehličky efektivně dostat? Spolehněte se na zubní pastu. Na hadřík naneste malé množství pasty a pomocí krouživých pohybů připáleniny odstraňte. Žehlicí plochu poté omyjte vodou a máte hotovo.

Na větší připáleniny ale nemusí zubní pasta stačit. V takových případech sáhněte znova po octu. Namočte do něj hadřík a projíždějte jím po horké žehlicí ploše. Buďte ale opatrní, ocet by se neměl dostat dovnitř napařovacích otvorů.

 

Tip: Pokud si chcete ušetřit práci a starosti, pořiďte si novější typ žehličky. Moderní modely jsou vybavené nepřilnavým povrchem. 

Sůl použijte jen v krajních případech

Jde žehlicí plocha vyčistit také solí? Jde, ale má to jeden háček. Sůl dokáže poškrábat kovovou plochu žehličky. Proto po ní sahejte spíše v případech, že máte starší typ žehličky.

Sůl zabalte do hadříku a zlehka jím projíždějte po připálených místech. Nebo můžete po jemně mleté soli přímo přejíždět nahřátou žehličkou. Když žehlicí plochu otřete, nečistoty by se měli díky soli oddrolit. I tady je potřeba dávat pozor na to, aby se krystalky soli nedostaly do trysek na napařování.

Prevence vám ušetří práci i peníze

Naprosto nejjednodušším způsobem, jak udržovat žehličkou čistou, je prevence. Stačí dodržovat pár jednoduchých kroků, díky kterým si nebudete přidělávat starosti a práci s odstraňováním nečistot a vodního kamene. Pokud se o žehličku budete dobře starat, prodloužíte tím také její životnost a sobě ušetříte peníze, které byste investovali do nového modelu.

Když budete o žehličku dobře pečovat, odmění vás dlouhou životností.

Jak prodloužit žehličce životnost

  1. Do nádržky na vodu nalévejte destilovanou nebo měkkou vodu.
  2. Vodu z nádoby vždy vylévejte.
  3. Různé typy tkanin žehlete vždy na doporučenou teplotu. Řiďte se piktogramy na štítku oblečení.
  4. Žehličku skladujte ve vertikální poloze na suchém a bezprašném místě.
  5. Pečlivě si přečtěte návod na používání žehličky přiložený výrobcem.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články