Co všechno musíte na zahradě stihnout, než přijde zima

S podzimem nepřichází jen příjemné chladnější počasí a barevné listí šustící při každém kroku pod nohama. Je to také ideální čas na to, abyste připravili zahradu na náročné zimní období. Nachystejte si hrábě, sekačku, zahradní nůžky a rukavice a pusťte se do práce.

Během podzimu na vás čeká práce v zahradě.

1. Skliďte a uložte úrodu

Na podzim dozrávají některé druhy ovoce a zeleniny – například jablka, hrušky, švestky nebo vlašské ořechy. Úrodu tak můžete sklízet ještě během října. Pokud kousky ovoce ihned nezpracujete, ale chcete si je uchovat i přes zimu, měli byste je uskladnit tak, aby vám vydržely co nejdéle. Nejlépe v tmavém, chladném a větraném sklepě. Domácí výpěstky můžete i zavařit.

Vypěstovanou úrodu ve sklepě uložte do dřevěných nebo plastových přepravek a bedniček. Pokud máte menší sklep, můžete nádoby uložit do regálů, které vám nezaberou mnoho místa, ale skrývá se v nich spousta úložného prostoru. Regály využijete i ve spižírně, kam zase uložíte sklenice se zavařeným ovocem nebo zeleninou.

2. Zrušte záhony

Poslední zbytky úrody jsou sklizené, a záhony už nejsou potřeba. Je správný čas na to, abyste veškeré zbytky rostlin a plevelu vytrhali a záhonky důkladně zryli. Půdu můžete také pohnojit, aby byla plná živin nachystaná na další výsadbu. Velké hroudy nemusíte rozhrabávat, nechte je přes zimu promrznout.

 

Tip: Na jaře nezapomeňte výsadbu oproti minulému roku obměnit. 

3. Zbavte se spadaného listí

Na podzim se bude trávník hemžit spadaným listím, pod kterým se ale může tvořit plíseň. Pokud se jí chcete vyhnout, měli byste je odstranit co nejdříve. Se speciálními odpruženými hráběmi vám to půjde jako po másle.

Na místech, kde trávník nemáte, můžete nechat listí ležet na zemi i přes zimu. Uděláte tak službu třeba ježkům a dalším zvířatům, kteří v kopech listí přečkají mrazivé měsíce.

Spadané listí sice vytváří kouzelnou podzimní atmosféru, ale vašemu trávníku příliš neprospěje.

 

Tip: Listí se dá z trávníku pohodlně dostat také fukary. 

4. Připravte si sekačku a vertikutátor

Trávu byste také měli pravidelně sekat, a to v období, kdy ještě roste, obvykle do začátku listopadu. Až ji budete před zimou sekat naposledy, nechte stébla o trochu vyšší, aby je mráz příliš nenarušil.

Během září nebo října je vhodné, abyste trávník provzdušnili, a tím z něj odstranili zbytky posečené trávy, usazený mech nebo plevel. Říkáte si, jaký přístroj je k tomu potřeba? Vsaďte na vertikutátor, nástroj podobný sekačce. Díky němu otevřete povrch trávníku, do kterého se pak snáze dostanou veškeré živiny a vláha.

Trávník byste měli také pohnojit, nejlépe hnojivy s vyšším množstvím draslíku. Tím trávu přes zimu ochráníte, aby se pak mohla na jaře opět zazelenat. Hnojivo aplikujte nejlépe ve dnech, kdy nebude pršet.

 

Tip: Na trávu můžete také rozhodit vyzrálý kompost. 

5. Nezapomeňte na trvalky a bylinky

Záhony s trvalkami pečlivě očistěte, odstraňte odkvetlé květy a podle potřeby zkraťte výhony. Pokud mají rostliny například nalomené větve nebo jinak poškozené části, odstraňte je.

U druhů, které nevydrží zimní mrazy, přikryjte spodní části rostliny chvojím, zeminou nebo listím. Horní části můžete přikrýt netkanou textilií nebo jutou, větší a rozložitější rostliny svažte, aby se pod sněhem nezlomily. Půdu kolem rostlin můžete mělce prokypřit a zanést vrstvou kompostu.

Listy bylinek můžete otrhat a usušit, vyrobíte si tak domácí koření. Do různých jídel se vám bude hodit sušená bazalka, tymián nebo šalvěj a do čajů zase například máta.

6. Zazimujte rostliny v nádobách

Rostliny, které jsou zasazené v květináčích jsou více citlivé k chladnějšímu počasí než ty, které jsou zasazené v záhonu. Druhy rostlin, které nesnesou nízké teploty a mráz, byste proto měli dobře zazimovat, aby vám na jaře znovu vykvetly. Stačí je přes zimu odnést na suché a chladné místo. Po dobu zazimování je pravidelně zalévejte, ale ne příliš, aby nezačaly hnít.

 

Tip: Pokud máte v záhonu rostliny, které zimu nepřežijí, ani když je zabalíte nebo přikryjete, ale nechcete se jich zbavovat, přesaďte je do květináčů a uložte k zimnímu spánku. Na jaře vám budou opět dělat radost.  

7. Začněte s podzimní výsadbou

Záhony na podzim nemusíte jen rušit, ale také zakládat. Některé rostliny, keře a stromy je totiž nejvhodnější zasadit právě v podzimních měsících, kdy jsou nižší teploty a vyšší vlhkost.

Září je ideální měsíc pro výsadbu tulipánů, krokusů, narcisů nebo hyacintů. Později, od poloviny října, se sázejí jabloně, višně, hrušně, kiwi nebo borůvky. Na podzim je také vhodné zasadit jahody a česnek. Jak na to?

Do vyhloubané jámy, do které rostliny uložíte, nasypejte kompost a přidanou hlínu poté pořádně sešlápněte. Po zasazení dopřejte rostlinám pořádnou zálivku, ke kořenům se totiž potřebuje dostat voda a živiny.

sázení cibulek květin

Na podzim byste měli zasadit i některé cibulky jarních květin.

8. Vytvořte si doma podzimní ráj

V průběhu září, kdy je stále relativně teplo a zimní mrazíky jsou ještě daleko, se můžete pustit do šperkování vaší zahrady i domu. V truhlících na oknech vyměňte odkvetlé a unavené muškáty nebo surfinie za čerstvé vřesy a drátovce.

Vchod do domu můžete vyzdobit dýněmi všech druhů a tvarů, ke kterým přidáte chryzantémy, rozchodníky nebo dabécie v květináčích, které vám alespoň do půli listopadu vytvoří krásné podzimní zátiší. Můžete vybírat od odstínů žluté, oranžové nebo červené až po rudou a tmavě fialovou. Okolí domu vám tak bude hrát všemi barvami podzimu.

Stejně tak můžete vykouzlit podzimní atmosféru i na zahradě u posezení nebo pergoly. Vytvořte si útulný koutek se světýlky, svíčkami a dekami. Už se stačí jen usadit k teplé kávě a vychutnávat si čerstvý chladný vzduch, který je cítit jen jednou za rok – na podzim.

Udělejte se mezi pracovními činnostmi pauzu a relaxujte.

9. Dejte si pozor na vodu

Před zimou důkladně uzavřete kohoutky a vyklepte poslední kapky, které zůstaly v hadici. Pokud najdete místo, zahradní hadice uložte někam do sucha. Prodloužíte tak její životnost.

Automatické závlahové systémy za vás sice odvedou práci během léta, na podzim vám jí ale trochu přidají.Nízké teploty automatickým závlahám nesvědčí, proto byste je měli během října a listopadu vypustit. Už při prvních mrazech by v systému neměla být ani kapka vody.

Zazimujte také závlahové čidlo, ke kterému se nesmí dostat déšť nebo sníh, takže ho můžete obalit nepromokavým materiálem. Z ovládací jednotky vyndejte na zimu baterii.

 

Tip: Závlahový systém je vhodné profouknout kompresorem, dostanete tak z hadic a postřikovačů zbytek vody.  

10. Jezírko nevypouštějte

Na zimu není nutné jezírko vypouštět – to stačí udělat jen jednou za dva až tři roky. Neuškodí, když nad hladinou natáhnete síť, která bude vodu chránit od nečistot. Pokud je vaše jezírko mělké, do 80 cm, musíte vyndat lekníny a další vodní rostliny ven, dát je do nádoby s vodou a nechat přezimovat je v chladné a prosvětlené místnosti..

V jezírkách, které mají hloubku aspoň 100 cm, mohou přes zimu zůstat nejen rostliny, ale také ryby. Nezapomeňte ale na to, že jezírko nesmí zamrznout, aby mohly ryby dýchat.

11. Ostříhejte stromy a keře

Před zimou si vemte do parády také ovocné nebo okrasné stromy a keře. Vytvarujte korunu, odstraňte suché a zlomené větve a tzv. „vlky” – větve rostoucí kolmo vzhůru. Živé ploty sestříhejte zahradními nebo elektrickými nůžkami až koncem října. O ty se stačí takto postarat jen jednou za rok.

Před příchodem zimy stromy a keře pořádně zalijte a kořeny stromů můžete přikrýt kůrou, která je ochrání před mrazem i plevelem.

stříhání živého plotu

Stříhání živého plotu byste měli nechat až na konec vegetativního období.

12. Zbavte se odpadu

S prořezáním keřů a stromů přichází také spousta odpadu. Větve, které jste uřezali, nenechávejte ležet na zemi, ale zpracujte je ve štěpkovacích nebo drtících strojích.

Vzniklou jemnou drť a štěpky můžete potom znovu využít. Zadarmo si tak vytvoříte materiál na základ do kompostu i kvalitní mulč a po vyschnutí větví také palivo.

 

Tip: Do kompostu můžete dát také posekanou trávu nebo vytrhaný plevel.  

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články