V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Jak si poradit s odolnými skvrnami? 1. díl

Jak si poradit s odolnými skvrnami? 1. díl

Skvrna rudé barvy na vaší oblíbené bílé halence dokáže spolehlivě pokazit příjemný večer u sklenky červeného vína. Odteď ale nemusíte kvůli odolným skvrnám panikařit. I když si s nimi pračka často neporadí, vy ano. Mnohdy stačí, když sáhnete do svého arzenálu domácích univerzálních čističů a odstranění fleků od vína, trávy, kávy, potu nebo make upu už pro vás nebude problém.

odstranění skvrn

Na co myslet při čištění odolných skvrn

Než se do samotného čištění skvrn pustíte, měli byste myslet na pár základních pravidel, díky kterým se nečistot zbavíte jednodušeji a rychleji.

Zašpiněné místo se snažte vyčistit co nejrychleji. Nejlépe hned po tom, co se skvrna objeví, aby se nečistoty nestihly vsáknout do vláken. Při samotném čištění se snažte skvrny ošetřit tak, abyste je nerozmazávali, tím jen rozšíříte znečištěnou plochu. Nakonec ošetřené kousky vyperte v pračce na klasický program.

1.  Jak odstranit skvrny od červeného vína?

Asi každý milovník červeného vína to někdy zažil. Stačí chvilka nepozornosti a katastrofa v podobě rudé skvrny na oblečení je na světě. V takových případech sahejte pro změnu po víně bílém. Nejen proto, že na oblečení zanechává světlejší skvrnu, ale také proto, že vám pomůže flek od červeného vína odstranit.

skvrna od vína

Naneste trochu bílého vína na znečištěné místo a po chvíli jej vysajte ubrouskem. Flek můžete také pokapat citronovou šťávou a opláchnout teplou vodou nebo posypat solí, která vytáhne vlhkost.

2.  Skvrny od trávy odstraňte octem nebo citronem

Piknik na trávě během prosluněného odpoledne zní dobře, že? Co už tak příjemné být nemusí, jsou zašpiněné kalhoty nebo šaty od trávy. Na zelené skvrny si připravte ocet.

Zašpiněné oblečení namočte a vložte do octové lázně, použijte 3 lžíce octu na 1 litr vody. Nechte pár hodin odmočit a poté vyperte v pračce na standardní program.

Použít můžete také citron, jehož kyselost skvrny od trávy snadno odstraní. Nakonec dejte znečištěný kousek oblečení do pračky.

3.  Studená voda vás zbaví skvrn od kávy

Bez čeho si nedokážete představit každé ráno? Pokud je vaše odpověď káva, asi jste už někdy řešili problém s rozlitou „životodárnou” tekutinou na tričku nebo košili. Jak ale takovou skvrnu od kávy odstranit?

káva v posteli

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je ponoření znečištěného místa pod studenou vodu. Snažte se pod vodou oblečení jemně drhnout tak, abyste ho neponičili.

Dalším pomocníkem při odstraňování kávových fleků je citronová šťáva. Nakapejte ji na skvrnu a nechte několik minut působit, poté omyjte vodou.

Tip: Studená voda je při čištění odolných organických skvrn klíčová. Pokud byste použili teplou vodu, nečistoty by se do vláken více vpily a hůř pak čistily.  

 

4.  Jak se zbavit skvrn od make-upu?

Nepřítelem veškerých límečků a roláků halenek a košil je bezesporu make-up. Aby se při oblékání nestala nehoda v podobě béžové skvrny na oblečení, chce to pořádnou dávku zručnosti a praxe. Pro ty méně zkušené je tu žlučové mýdlo nebo alkohol.

Na prádlo znečištěné od make-upu nejlépe zabírá žlučové mýdlo. Jedná se o mýdlo s příměsí hovězí žluči, která dokáže efektivně odstranit skvrny všeho druhu. Znečištěné prádlo namočte do studené vody, naneste na skvrnu žlučové mýdlo a opatrně rukou vmasírujte do látky. Poté flek omyjte vodou.

  

žlučové mýdlo

Tip: Žlučové mýdlo můžete použít na celou řadu odolných skvrn. Kromě make-upu také na mastnotu, krev, trávu nebo na fleky od ovoce.  

Dalším spolehlivým čističem kosmetických přípravků je alkohol. Na odstranění skvrn make-upu tak můžete použít například alpu nebo pěnu na holení, ve které je alkohol obsažený. Alkohol naneste na zasažené místo, promněte ve vlažné vodě a poté dejte vyprat do pračky. 

5.  Na skvrny od potu použijte citron nebo ocet

Častěji nošené kousky oblečení se dříve nebo později znečistí od potu. Mezi ty nejchoulostivější materiály patří len, hedvábí nebo plátno. Jak na takové skvrny vyzrát? Sáhněte po citronu.

Do litru horké vody vymačkejte 1 citron a ponořte dovnitř znečištěný kousek oblečení. Nechte hodinu odmočit a pak vyperte v pračce.

Se skvrnami od potu si dokáže poradit i ocet. Smíchejte hrnek octa s hrnkem vlažné vody, ponořte dovnitř kousek oblečení a promněte ho v rukou, dokud skvrna nezmizí. Potom dejte prádlo vyprat do pračky. 

Zajímá vás více tipů, jak si poradit s odolnými skvrnami? Připravili jsme pro vás pokračování , ve kterém najdete užitečné rady.

 

 

Nejnovější články