V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Jak si poradit s odolnými skvrnami? 2. díl

Krev se nám z nosu běžně spouští ve chvíli, kdy na sobě máme svoje nejoblíbenější bílé tričko. To nemluvíme ani o tom, když omylem mastnýma rukama zavadíme o kalhoty. Skvrna je na světě během vteřiny, ale z oblečení ji nemusíme dostat už nikdy. Když ale známe správné triky, nemusíme házet flintu do žita. Poraďte si s flekem od krve, vosku, inkoustu, mastnoty, ale i čokolády!

cisteni skvrn

1.  Krev odstraňte studenou vodou s mýdlem nebo peroxidem

Zapomeňte na vyřazování oblečení ušpiněného od krve z šatníku. Červenou skvrnu na vašem oblíbeném kousku prádla hravě odstraníte. Zkuste na zasažené místo pustit studenou vodu a budou se dít zázraky.

Kromě skvrn od kávy nebo čaje platí i na fleky od krve studená voda. Stačí, když zasažený kousek prádla dáte do studené vody a nanesete na skvrnu tuhé mýdlo. Nechejte oblečení ve vodě odstát a potom jej opatrně properte v rukou.

U jemnějších látek se spolehněte na pastu ze soli. Smíchejte kuchyňskou sůl s vodou, dokud se nevytvoří pasta, kterou vetřete do látky. Prádlo proplachujte ve studené vodě a opakujte, dokud skvrna nezmizí.

Pokud na skvrnu od krve narazíte dříve, než stihne zaschnout, spolehněte se na peroxid. Vždy vyzkoušejte, jak bude peroxid na látku reagovat, abyste oblečení neponičili. Peroxid nařeďte jedna ku jedné s vodou a nalijte jej na znečištěné místo. Až peroxid přestane pěnit, znovu ho dolijte a opakujte, dokud flek od krve nezmizí. Nakonec prádlo opláchněte ve studené vodě.

skvrna od krve

2.  Prostředek na nádobí odstraní mastnotu i z oblečení

Ať už vaříte nebo obědváte za chůze, mastná skvrna se na tričku nebo halence objeví rychlostí blesku. Jak takový mastný flek odstranit? Pokud dáte oblečení do pračky, zasaženého místa se nejspíš nezbavíte, proto v takových případech sáhněte po prostředku na mytí nádobí.

Přípravek, který používáte na odstranění mastnoty z nádobí vás zbaví také mastných skvrn na oblečení. Na znečištěné místo naneste mycí prostředek a promněte rukou nebo houbičkou. Nechte působit a poté umyjte vodou.

Pokud prostředek na mytí nepomůže, zkuste smíchat jedlou sodu nebo kypřicí prášek s vodou, až se vytvoří kaše. Tu potom naneste na mastnou skvrnu a nechte působit. Nakonec propláchněte pod studenou vodou a dejte vyprat do pračky.

3.  Na skvrny od vosku jděte s žehličkou

Pokud si rádi vytvoříte útulnou atmosféru pomocí zapálené svíčky, určitě jste už zažili situaci, kdy jste až příliš zběsile sfoukli svíčku a vosk vám přistál na oblečení. Pokud jste tápali nad tím, jak se takového fleku od vosku zbavit, máme pro vás řešení.

Úplně nejjednodušeji ho odstraníte pomocí příborového nože. Bude stačit, když vosk opatrně seškrábnete. Na oblečení ale zůstane skvrna od vpitého vosku, na který použijte žehličku nastavenou na nejnižší teplotu.

Látku nezapomeňte podložit novinami nebo silnou vrstvou savých papírů nebo ubrousků, aby se vosk nepropil na druhou stranu prádla. Trochu tenčí vrstvu ubrousků položte na skvrnu a tu pomalu přežehlujte. Opakujte tak dlouho, dokud se vosk úplně nevpije do ubrousků. Myslete na to, že ubrousky bude potřeba během žehlení měnit. Pozor dávejte také na to, abyste oblečení nespálili.

4.  Skvrny od inkoustu odstraníte mlékem

Už jste si někdy strčili pero do kapsy od kalhot nebo košile? Po nalezení tmavé skvrny na oblečení jste toho nejspíš litovali a prádlo vyřadili z šatníku. Pokud žijete v domnění, že čištění fleku od inkoustu je předem prohraný boj, máme pro vás dobrou zprávu. Skvrn od inkoustu se totiž zbavíte pomocí mléka.

Znečištěný kousek oblečení potřete horkým mlékem pomocí houbičky nebo hadříku. Opakujte tak dlouho, dokud skvrna od inkoustu nezmizí. Jestli se na prádle stále vyskytují stopy tmavé barvy, dejte oblečení přes noc do vody s pracím práškem.

skvrna od inkoustu

Kromě mléka zabírá na inkoust také lak na vlasy. Pod místo se skvrnou dejte papírový kapesník nebo noviny, aby se tmavá barva nepropíjela do dalších vrstev oblečení. Na zasažené místo zblízka nastříkejte lak na vlasy, který skvrnu zčásti rozpustí. Nečistoty ošetřete houbičkou nebo ubrouskem, které nasají vlhkost a opakujte, dokud flek nezmizí. Prádlo potom vyperte v pračce.

5.  Čokoládu dostanete z oblečení díky slané vodě

Pokud ve vás odolné skvrny od čokolády vyvolávají paniku, odteď už můžete zůstat klidní. Přinášíme vám rady, jak se tmavých fleků na oblečení efektivně zbavit. Nevěste tak hlavu a raději sáhněte po soli a vodě.

Jak dostat čokoládu z oblečení pomocí soli a vody? Stačí, když ve vlažné vodě rozpustíte trochu soli, namočíte do ní houbičku a přetřete jí znečištěné místo. Slanou vodu nechte ještě chvilku působit. Jestliže skvrna úplně nezmizí, namočte prádlo do vody s pracím práškem a nechte hodinu odpočívat. Poté dejte oblečení do pračky.

Tmavých skvrn od čokolády se zbavíte také pomocí tepléhohorkého mléka. Namočte do něj houbičku a očistěte s ní zasažené místo. Pokud bude flek stále viditelný, opět namočte do vody s pracím práškem a poté vyperte v pračce.

prací prášek

Nejnovější články