V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Udělejte si pořádek ve financích: 5 daňových novinek pro rok 2021

Jak vyplnit daňové přiznání v roce 2021? V chaosu čerstvě uplynulého roku vás možná minuly novinky, jež pro nás Ministerstvo financí nachystalo na rok nadcházející. Zima rychle utíká a čas na srovnávání účtů se opět blíží, proto je dobré vědět, co vás čeká a nemine.
Muž počítá daně
Zjistěte, jaké daňové novinky rok 2021 přináší.

Co je nového v daních z příjmů?

Zásadní reforma našeho daňového systému se sice nekoná, k několika důležitým změnám ale tento rok přeci jen dojde. Z některých budou těžit zaměstnanci (zrušení superhrubé mzdy), z některých zaměstnavatelé (paušální daň a paušál na stravenky) a některé pak budou ve prospěch všem – to se týká především zrušení daně z nabytí nemovitosti a posunutí termínu podávání elektronického daňového přiznání. Pojďme se na ně blíže podívat.

1. Superhrubá mzda je minulostí

Superhrubá mzda byla – možná trochu nečekaně – zrušena, což představuje ten největší zásah do zdanění práce za poslední desetiletí. Od nového roku pro výpočet daně z příjmu slouží vaše hrubá mzda.

  • Pokud nepřesahuje čtyřnásobek průměrného měsíčního hrubého příjmu, odevzdáte z ní 15 %.
  • Místo dřívější solidární daně, se mzdy nad tuto částku, jež pro rok 2021 činí 141 764 Kč, budou danit 23 %.

Tato daňová změna pozitivně dopadne i na slevu na poplatníka, s níž se i přes inflaci a růst mezd dvanáct let ani nehnulo. Nyní se zvyšuje o celé tři tisíce na 27 840 Kč a v příštím lednu stoupne až na 30 840 Kč.

2. Paušální daň – kdy se vám k ní vyplatí přihlásit?

Pro OSVČ si stát připravil úlevu od daňové byrokracie. Paušální daň má za cíl především výrazně snížit administrativu spojenou s vyplňováním daňového přiznání. Skládá se z minimálního odvodu na zdravotní pojištění (ten je pro rok 2021 nastaven na 2393 Kč), o 15 % navýšené minimální zálohy (tedy 2976 Kč) a stokorunové daně z příjmu. Dohromady to měsíčně dělá 5469 Kč, za rok pak 65 628 Kč.

K placení paušální daně se stačí přihlásit na finanční správě a nic víc už řešit nemusíte. Žádné přiznání, žádné přehledy, žádné obíhání úřadů, žádné daňové kontroly. Podat přihlášku lze však jen jednou ročně a pro registraci musíte splnit dvě kritéria:

  • Váš roční příjem nesmí přesáhnout 1 milion Kč.
  • Nesmíte být dobrovolnými plátci DPH.

3. Stravenky nekončí, ale přibývá zaměstnanecký stravenkový paušál

I když je každým rokem jasnější, že jejich éra pomalu míjí, ke zrušení stravenek opět nedojde. Vedle nich a závodních jídelen však alespoň přichází třetí, velice jednoduchý způsob, jak můžete jako zaměstnavatel svým pracovníkům poskytnout daňově zvýhodněné stravování: stravenkový paušál.

Pro zaměstnavatele především představuje levnější řešení: svým zaměstnancům prostě dáte peníze na obědy na ruku a nemusíte už řešit provize poskytovatelům stravenek ani papírování spojené s jejich evidencí.

Na placené obědy dosáhne více zaměstnanců, protože si je budou moci dovolit poskytovat i zaměstnavatelé, kteří nemají možnosti firemního stravování, stravenky nedávají, jelikož je nelze nikde v blízkosti práce uplatnit, nebo si je z důvodů uvedených v předchozím odstavci nemohou dovolit.

I tento příspěvek na stravování bude osvobozen od daní i odvodů na sociální a zdravotní do zákonem stanovené výše.

4. Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Koronavirus skolil také jednorázovou 4% daň z nabytí nemovitých věcí. To je dobrá zpráva a dobrá zpráva je i to, že s tím zaniká také povinnost k ní podávat speciální daňové přiznání.

Ministryně Financí Alena Schillerová také na nátlak opozice stáhla návrh, aby s koncem této daně padla i možnost odečítat si z vyměřovacího základu úroky z úvěru na bydlení. Ve finále jen snížila limit pro jejich odpočet o celou polovinu, z původních 300 tisíc na 150 tisíc Kč. Tato změna ale naštěstí platí až pro úvěry uzavřené až příští rok, tedy od 1. 1. 2022.

Přesná částka k odečtu se vypočítává od výše vaší úrokové sazby a počtu let, jež vám zbývají do konce splatnosti vaší hypotéky, a v daňovém přiznání je pro ni vyhrazena kolonka „nezdanitelná část daně“.

Svou hypotéku musíte úřadu první rok doložit smlouvou o poskytnutém úvěru a originálním výpisem z katastru nemovitostí (vytištěný online náhled tedy nestačí), další léta už pak jen potvrzením o výši zaplacených úroků, jež vám od banky či spořitelny přijde domů vždy v prosinci.

Nepleťte si ale daň z nabytí nemovitosti a daň z nemovitosti. Povinnost platit každoroční daň za svůj byt, dům, zahrádku, garáž a podobně máte stále.
Dokumenty v regálu
Mějte daně a všechny dokumenty v pořádku. Doslova. Pomohou vám s tím například kancelářské regály.

5. Na elektronické daňové přiznání je nově o měsíc více

Zatímco podání písemnou formou musíte provést osobně či poštou do 1. dubna, elektronické daňové přiznání má odklad až do 3. května. Státní správa se tak snaží podpořit elektronizaci daní a zjednodušit komunikaci s finančním úřadem. Šetření papírem za tím nehledejte, úřednice si je stejně vytisknou.

Infobox: Které další změny se příznivě promítnou do vašich financí?

  • Limit pro neplacení zdravotního a sociálního pojištění pro osoby pracující na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) se zvyšuje z 2 999 Kč na 3 499 Kč.
  • U daňového bonusu na děti se ruší zastropování částky.
  • Elektronická evidence tržeb je pozastavena až do konce roku 2022.
  • Minimální mzda vzrostla o 600 Kč na 15 200 Kč.
  • Školkovné se díky tomu také zvedá na 15 200 Kč na rok.

Jak si udržet pořádek v daních a ušetřit na daňovém přiznání

Každá zmíněná změna ke snížení administrativní zátěže občanů je jistě vítána. Český daňový řád patří v EU mezi ty složitější, pro firmy je pak doslova nepřátelský. Horší už jsou jen Itálie, Řecko a Chorvatsko.

Důležité je se v daních neztratit, schovávat si všechny účty faktury a smlouvy, vše si přehledně uspořádat do šanonů, na ně pořídit ideálně oddělené kancelářské regály a při vyplňování daňového přiznání zachovat chladnou hlavu.

Na daních totiž můžete snadno odvést mnohem méně než oněch 15 %, jen nesmíte zapomenout na všechny nezbytné doklady a potvrzení k nezdanitelným částkám. O povinnosti dokládat hypotéku tu již byla řeč. Které další doklady si budete muset připravit?

  • Doklad o poskytnutém daru, jestliže jste sponzorovali nějakou politickou stranu či hnutí, obce, kraje, organizační složky státu či právnické osoby.
  • Potvrzení o zaplaceném pojistném u penzijního připojištění a soukromého životního pojištění.
  • Potvrzení o zaplaceném dalším vzdělávání (zájmových, jazykových, rekvalifikačních kurzech) i profesních zkoušek, pokud vám je nehradil zaměstnavatel.

Nezdanitelné částky snižují základ daně. Snížit si můžete ale i samotnou daňovou povinnost. K tomu budete potřebovat potvrzení prokazující nárok na slevy na dani. Co sem například patří?

  • Rodný list, jestliže uplatňujete slevu na dítě. K tomu je nutné přidat čestné prohlášení, že druhý z páru tuto slevu neuplatňuje.
  • Doklad o studiu, chcete-li získat slevu na studenta.
  • Průkaz ZTP/P, pokud máte nárok na slevu na jeho držitele.
  • Rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu, jehož výplatu je pak nutné každoročně dokládat.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nejnovější články