V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Udržte letní vedra mimo domov – 5 tipů na příjemný domácí chládek

I u nás už léto začíná čím dál více připomínat subtropy. Jak se v létě v domácnosti vyrovnat s extrémními teplotami?
Žena v červených šatech u otevřeného okna
Máme pro vás pár tipů, jak v létě přežít vedra.

Pokud v létě pravidelně sledujete předpověď počasí, možná jste zaregistrovali, jak se rozdíly mezi teplotami u nás a na jihu Evropy pomalu ale jistě stírají. Za posledních 60 let stoupla teplota v Česku o celé 2 °C (v létě dokonce o 2,5). Může za to globální oteplování, jež jde ruku v ruce se způsobem, jakým zacházíme s naším životním prostředím.

Nemluvíme teď pouze o lesích, loukách, horách. Naším nejvlastnějším životním prostředím je město. Města za poslední dekády prošla obrovskou proměnou: více aut, více domů, méně stromů. Upřednostnění zástavby na úkor zeleně může za to, že v létě je ve městě k nevydržení.

Jak s tím bojovat? Pokud chcete mít ve své ulici příjemnější vzduch, donuťte své zastupitelstvo vysadit v ní stromy. Zelená ulice je v létě i o 5 °C chladnější než takzvaný teplotní ostrov bez rostlin.

Příklad si můžeme vzít i u jižanských národů, kteří mají s horkem tisíciletou zkušenost. Křivolaké úzké uličky typického italského města se u nás asi jen tak stavět nezačnou, inspirovat se ale můžeme tím, jak Italové před horkem chrání svůj domov.

Zde je 5 jednoduchých tipů, jak si v létě doma zařídit snesitelnou teplotu:

1. Místo klimatizace si pořiďte alespoň ventilátor

Klimatizace se v naší zeměpisné šířce asi ještě stále nevyplatí, takový obyčejný ventilátor, tedy větrák, by doma ale chybět neměl. Ten sice vzduch nijak neochlazuje, ale aspoň pomáhá v jeho proudění.

TIP: Namiřte ventilátor proti oknu, ať vyžene horký vzduch ven. 

2. Přes den nepečte a nesmažte, raději si připravte studený salát

Ochladit domácnost si můžete i změnou svého jídelníčku. K tomu v letních měsících dochází tak nějak přirozeně ­– ve 40°C vedrech chuť na smažák s hranolkami nebo dobře propečenou husu klesá sama. Připravte si místo nich salát, a pokud už musíte vařit, vařte raději večer na druhý den.

TIP: Třeba taková polévka minestrone je chutnější pěkně uleželá. 

Domácí spotřebiče generují nemálo tepla, a to se netýká jen trouby a sporáku. Třeba počítač vám dokáže pořádně zatopit, obzvláště máte-li ho položený na klíně.

Horko zvyšuje nároky i na chladicí jednotku lednice – čím více je nucena chladit, tím více se zahřívá. Tomu můžete předejít i tím, že lednici nebudete zbytečně přeplňovat.

TIP: Přečtěte si náš článek o správném skladování potravin. 

3. Větrejte jedině přes noc

Všichni středoevropané dělají v létě dokola jednu a tu samou chybu. Když jim je horko, otevřou okno. Tím si do domu pustí vyhřátý vzduch z ulice. Jižanské domy jsou naopak přes den zabedněné a vypadají téměř opuštěně. Jejich okna se otevřou teprve večer, kdy slunce zapadne a venkovní teplota klesne na přijatelnou úroveň.

Počkejte si, až se rozpálené zdi domu trochu ochladí, a pak otevřete všechna okna, aby v bytě vznikl průvan. Nechte je klidně otevřená až do rána, jen si raději pořiďte do oken sítě proti hmyzu.
ventilátor
Ventilátor sice vzduch příliš neochladí, pomáhá ale jeho proudění.

4. Zvyšte doma vlhkost

Vlhký vzduch se rychleji ochladí a příjemněji dýchá. Zvlhčovač vzduchu kvůli tomu pořizovat nemusíte. Způsobů, jak to udělat svépomocí, je hned několik. Jen to s tím vlhčením nepřehánějte, ať vám doma nezačne bujet plíseň.

  1. Přikryjte ventilátor mokrým ručníkem.

  2. Použijte rozprašovač. Nastříkejte studenou vodu na všechny okenní závěsy.

  3. Na noc si můžete navlhčit i povlečení postele. Bude se vám tak příjemněji usínat.

TIP: Máte-li v lednici prostor, můžete si v ní před spaním trochu zchladit polštář. 

5. Zatemněte okna

Okno do domu = horko do domu. Ani nemusí být otevřené. Ostré sluneční paprsky dokáží domov ohřát velmi rychle. Proto jsou na všech italských domech nainstalované robustní dřevěné okenice.

Zatemnění oken můžete kromě klasických okenic provést několika dalšími způsoby:

Hliníkové žaluzie

Hliníkové žaluzie vám dovolí regulovat množství pronikajícího světla, zajistí tak sice příjemné přítmí, chládek už ale ne. Hliník totiž teplo neodráží, nýbrž vodí.

Nejsou-li hliníkové lamely z vnější strany potaženy reflexní vrstvou, nahřejí se a budou teplo vydávat až do pozdního večera, když už slunce dávno zašlo. Neoddychnete si tak kvůli nim ani v noci.

Předokenní rolety

Předokenní rolety jsou už finančně trochu nákladnější řešení. Domácnost ale skvěle izolují, a to stejně tak v létě i v zimě. Bydlíte-li v přízemí, získáte díky nim i dodatečnou ochranu před zloději. Skrze rolety se také dá dobře větrat, množství světla se u nich však reguluje špatně.
okna s okenními roletami
Okenní rolety chrání před teplem i světlem.

Zatemňovací black-out závěsy

U nás možná málo známým řešením jsou takzvané black out-závěsy, hustě tkané textilie, jež bývají z vnější strany ještě potaženy tenkou vrstvou gumy. Běžně se používají například v hotelích, kde hostům dopřávají soukromí.

Jejich výhodou je, že v zimních měsících pomohou udržet teplotu a také dobře tlumí hluk, nevýhodou pak instalace zevnitř domu. Než se o ně sluneční paprsky zastaví, už stihnou ohřát vzduch bezprostředně před oknem.

Protisluneční fólie

Jedním z nejlevnějších a na instalaci nejsnazších řešení je protisluneční fólie na okno, kterou lze kombinovat s kteroukoliv z předchozích alternativ. A právě proto u ní doporučujeme začít.

Stínicí fólie fungují na stejném principu jako kouřová okna v autě. Množství dopadajícího slunce dokážou pouze ztlumit, ale za to redukují i UV záření, do domu přes ně není tolik vidět a v případě rozbití okna se díky nim sklo nerozsype na tisíc střepů.

Fólie si můžete pořídit interiérové i exteriérové, reflexní i termoizolační.

  • Interiérové fólie mají delší životnost, ale jsou dobré spíše k tlumení světla v místnosti.

  • Exteriérové fólie jsou vystaveny větru a dešti, takže se rychleji zničí, lépe ale brání přehřívání, protože stojí paprskům v cestě jako první.

  • Reflexní fólie pouze odrážejí sluneční záření, poslouží vám tedy především v létě.

  • Termoizolační fólie navíc zamezují tepelným únikům skrze sklo, takže v zimě zlepší tepelné vlastnosti oken.

Stínicí fólie se také vyrábí s různou účinností. Pro domácnosti se nejčastěji využívají ty s 50% propustností viditelného světla. Na skle drží díky statickému náboji. Žádné speciální lepidlo tedy není potřeba.

Polepení okna protisluneční fólií zvládnete s trochou pečlivosti sami. Jak na to?

  1. Fólii si předem připravte, ustříhněte si potřebný rozměr. Ten by měl být o něco větší, než je plocha skla.

  2. Pokud hodláte polepit okno zvenčí, vyberte si pro práci bezvětrný den, ušetříte si spoustu nervů s třepetající fólií.

  3. Připravte si také opravdu stabilní schůdky či žebřík, ať máte jistotu, že do rohů bezpečně dosáhnete.

  4. Okno je nejdříve potřeba pečlivě odmastit a setřít. Zbavte se opravdu všech nečistot. Pro jistotu je ještě seškrabte žiletkou.

  5. Pracujte rychle, ať se vám na něj hned znovu nezačnou chytat částečky prachu.

  6. Postříkejte okno rozprašovačem se směsí vody a kapky saponátu s co nejjednodušším složením. Čím méně složek, tím menší pravděpodobnost, že se vám na fólii utvoří duhové mapy.

  7. Odloupněte si růžek fólie a začněte s polepem. Nejlépe se pracuje ve dvou: jeden fólii nahoře přidrží, druhý z ní postupně stahuje papír.

  8. Přebytečnou vodu a případné bublinky zpod fólie vytlačte stěrkou. Fólii si navlhčete, abyste ji nepoškrábali.

  9. Nakonec řezákem odstraňte přebytečné hrany.

TIP: Při mytí oken s protisluneční fólií nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. 


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články