V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Jak ušetřit za topení: Jednoduché triky, které vám uspoří peníze

Část domácího rozpočtu, často nemalá, padne každoročně za topení. Pokud přemýšlíte, jak tuto částku zmenšit bez toho, abyste museli doma mrznout, jste na správném místě. Projděte si naše tipy, díky kterým ušetříte za topení.

Dodržujte několik zásad a ušetřete za topení.

Začátek topné sezóny je stanovený vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu na 1. září. Abyste ale mohli začít topit, je potřeba, aby byla splněna ještě jedna podmínka, a tím je průměrná teplota. Pokud je dva po sobě jdoucí dny nižší než 13 stupňů, tak teprve tehdy začne vašimi radiátory proudit teplo. Sezóna končí 31. května následujícího roku.

Účet za topení patří mezi jednu z největších položek na domácím rozpočtu. Ale možností, jak za něj ušetřit, je hned několik. Stačí, když si před i během topné sezóny pohlídáte pár věcí, které dokáží ovlivnit to, kolik za topení zaplatíte. Zaměřit byste se měli například na údržbu topení a kotle, zamezení úniku tepla nebo na správný způsob větrání.

Začněte kontrolou kotle

Ještě před začátkem topné sezóny prohlédněte, jestli z kotle a veškerých trubek neuniká voda. Nezanedbávejte ani pravidelné čištění a seřízení plynového kotle, ke kterému by mělo docházet jednou za dva roky. Zároveň také hlídejte, jak často kotel spíná. Pokud je to vícekrát za hodinu, životnost kotle se zkracuje a spotřeba plynu zase zvyšuje.

Odvzdušněte ústřední topení

Topení máte puštěné naplno, ale i tak si musíte obléct svetr navíc? Problém může být v tom, že topení neníodvzdušněné. V takových případech se uvnitř tvoří vzduchové bubliny, kvůli kterým topení nefunguje, jak by mělo. Radiátor je buď jen vlažný, nebo je teplý pouze na některých místech. Dalším poznávacím znamením jsou šplouchavé zvuky ozývající se z topení.

Abyste topení opět zprovoznili, vaše první kroky by měly vést do železářství. Tam pořídíte odvzdušňovací klíč, díky kterému radiátor odvzdušníte. Pusťte topení na nejvyšší stupeň, vyčkejte zhruba půl hodiny a potom uvolněte ventil klíčem. Nezapomeňte dát pod radiátor hadřík, do kterého se zachytí voda unikající z topení. Pokud se z ventilu začne ozývat syčení a prskání, nemusíte se obávat, je to na dobré cestě. Znamená to, že z radiátoru uniká nežádoucí vzduch.

Kontrolu radiátorů rozhodně nepodceňujte. Pravidelně byste měli topení odvzdušňovat.

Dopřejte topení prostor

Aby mohl radiátor fungovat opravdu efektivně a vy jste netopili naprázdno, dbejte na to, aby kolem něj bylo místo. Dlouhé závěsy a záclony před zimou sundejte, uložte, a pověste je zase v létě. Veškerý nábytek poblíž topení odsuňte dál a na radiátor nic nepokládejte.

Prostor kolem radiátoru nechte volný hlavně proto, aby se teplo z něj mohlo uvolňovat dál do místnosti. Pokud na něm budete sušit prádlo nebo před něj dáte stůl, proudění teplého vzduchu budou tyto předměty blokovat.

 

Tip: Při pravidelném úklidu domácnosti nezapomínejte ani na radiátory. Tvoří se na nich vrstva prachu, která brání teplu v tom, aby se šířilo dál.

 

Hliníková fólie teplo zadrží

Zdi v panelákových bytech nebo cihlových domech mají tu nevýhodu, že propouští teplo. S tímto zdánlivě neřešitelným problémem si ale hravě poradíte. Stačí, když za radiátory dáte hliníkové fólie. Přes ty teplo neuteče do zdi, ale odrazí se zpět do místnosti.

Fólie pořídíte za pár stokorun, které se vám potom několikanásobně vrátí na ušetřených penězích za topení.

Ujistěte se, že všechno těsní, jak má

Správné těsnění se netýká jen kotle, radiátorů a trubek, pohlídejte také to, jestli vám doma dobře těsní okna a dveře. Cítíte, že přes ně proudí dovnitř studený vzduch? Zimy se zbavte pomocí různých zarážek a polštářů, které chlad dovnitř domu nepustí. Můžete si pořídit také vyšší prahy u dveří nebo klasické těsnění, které seženete v hobby marketech.

 

Tip: Na noc zatáhněte rolety a žaluzie. Udržíte tak déle teplo uvnitř místnosti. 

Teplotu regulujte

Není nutné, aby byla v každé místnosti stejná teplota. V obývacím pokoji nebo koupelně snesete teploty vyšší, v ložnici zase nižší. Při větším chládku se vám totiž bude lépe usínat.

Pozor si dávejte také na to, abyste dům nebo byt zbytečně nepřetápěli. Vyšší teplota znamená vyšší náklady. Proto, pokud chcete ušetřit, rozlučte se s chozením po bytě nebo domě v trenýrkách a tílku.

Abyste neměli s nastavováním teploty moc starostí, pořiďte si termostat. Díky němu pohodlně nastavíte, kdy se má topení zapnout nebo vypnout. Můžete si například určit, že se topení zapne hodinu předtím, než se vrátíte z práce. Přijdete tak rovnou do vytopeného bytu a nebudete muset čekat, ať se topení rozjede.

Pořiďte si termostat. Pomocí něj můžete regulovat teplotu v domě tak, aby to bylo úsporné.

Větrejte intenzivně a krátce

Větrání je v zimě stejně důležité jako v létě. Vydýchaný vzduch je potřeba vyměnit za nový, a větráním také zamezíte tvorbě plísní.

V létě můžete mít okna otevřená třeba celý den, ale v zimě, když topíte, by se vám to příliš nevyplatilo. Stěny by se totiž ochladily natolik, že byste museli místnosti znovu vytápět.

Proto větrejte jen 510 minut. Okna se nebojte otevřít dokořán, aby vznikl průvan. Díky tomu se vzduch rychle vymění, aniž by se větraná místnost významně ochladila.

Staré vyměňte za nové

Kotel starý více než 15 let nebo staré litinové radiátory volají po výměně. Nové modely většinou pracují s menším objemem vody, jsou tak úspornější a fungují efektivněji.

Pokud se vám zdá, že za topení platíte moc peněz, poohlédněte se také po novém dodavateli plynu nebo elektřiny. Zkoušeli jste porovnávat, kolik byste zaplatili jinde? Jestli ne, tak se vrhněte na průzkum. Využít k tomu můžete různé online porovnávače, díky kterým zjistíte, jestli u jiného dodavatele neušetříte peníze.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články