V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Vyplatí se vyrábět si vlastní nábytek z palet? Ano, ale jen ten venkovní

Je to pár let, co se všichni mladí městští liberálové zbláznili do palet. Stavěli si z nich kde co – od postelí přes gauče po zahradní altány. Jsou ale palety opravdu tak zázračný (levný, pevný, snadno zpracovatelný + stylový) materiál, za jaký je všichni kutilové a milovníci originálního nábytku mají? Co se z nich vyplatí postavit a co naopak ne?
Zahradní posezení z palet
Láká vás mít na zahradě paletový nábytek? Víme, jak na to.

Co byste měli o paletách vědět, než se rozhodnete z nich cokoliv vyrábět

Na téma vyrábění nábytku z palet najdete na internetu tisíce článků. V málokterém z nich se ale dočtete, že paletový nábytek má i spoustu negativ. Jaká například?

2 problémy europalety: váha a cena

Váha jedné europalety – tedy té nejlepší, certifikované palety se standardizovanou jakostí a velikostí 1200 × 800 × 144 mm – se pohybuje mezi 20–24 kg a cena (nové) kolem 400–450 Kč s DPH. To nejsou zrovna malá čísla, ne?

A teď si vezměte, že třeba na postel jich potřebujete zpravidla 10–12 (alespoň z běžných návodů typu „Jak si vyrobit postel z palet“). Výslednou váhu a cenu takové paletové postele si spočítejte sami.

Možná si řeknete, že přece není třeba kupovat nové palety, že stačí nějaké horší, staré a zašlé, které se jen trochu obnoví. Možná už přemýšlíte, kde jste naposledy viděli nějaký štos nestřežených palet, jež by se daly nenápadně zdarma naložit do auta. Ani jedno vám ale rozhodně nedoporučujeme.
Apartmán s paletovým nábytkem
Nábytek z palet může být originálním řešením. Zvolte jej ale raději ven.

Proč nábytek ze starých palet není dobrý nápad?

Ještě méně nadšených propagátorů paletového nábytku vám totiž prozradí, že ne každá paleta se opravdu hodí pro jeho výrobu. Vybrat ty správné je celkem umění. Paleta prostě není a nikdy nebyla myšlena jako stavební materiál.

Palety se totiž používají k přepravě nejrůznějšího zboží, mezi něž běžně patří i zdraví nebezpečné látky, jež na se na ně mohou rozlít. Kromě chemie přichází do styku také s potravinami či například hnojivem.

Další věc je, že bývají dlouhodobě skladované venku, kde se do nich může dát plíseň a nejrůznější škůdci. Kupovat paletu bez znalosti jejího původu se vám proto může nehezky vymstít.

Staré palety jsou také často impregnované karcinogenními látkami, aby co nejlépe odolávaly vlivům počasí. Před rokem 2005 se ošetřovaly metylbromidem. Dnes se místo metylbromidu (na paletě jej zpravidla najdete pod zkratkou MB) palety ošetřují tepelně (ty jsou označené zkratkou HT). Opalování je ale nechrání proti bakteriím z převážených potravin.
Palety poskládané na soběStavět interiérový nábytek z palet nemusí být vždy dobrý nápad. Naštěstí mají i další využití.

Takže si to shrňme – jaké jsou nevýhody paletového nábytku?

  • Vysoká váha a sní spojená horší manipulace s nábytkem.
  • Nijak závratně výhodná pořizovací cena kvalitních palet.
  • Riziko zasažení plísní, škůdců a toxických látek do domácnosti.

A že jsou palety snadno a všude dostupné? To je nábytek z IKEY také a poměr cena/výkon je u něj rozhodně lepší.

Palety nechte raději na ven

Co se tedy vyplatí z palet stavět? I když paletová postel, gauč či televizní stolek v interiéru vypadají originálně, riziko, že vám špatně ošetřené, či dokonce zdravotně závadné dřevo udělá doma neplechu, je poměrně vysoké.

Na první pohled se může zdát, že vyrobit si nábytek z palet je hračka, kladivo a pár hřebíků vám k tomu ale většinou nestačí. Palety je nutné pečlivě zbrousit, nechat dobře vyschnout, nejlépe i opálit a poté naimpregnovat.

Máte-li neutuchající touhu z nich něco vybudovat vlastníma rukama, zamyslete se raději nad tím, co by se vám mohlo hodit na zahradě, balkoně, terase, prostě venku, kde na původu palet zas tolik nezáleží. Zde můžete použít i horší europalety třídy B, které stojí okolo 200 Kč.

Značení europalet

  • EUR/EPAL AV – téměř nová paleta s minimálními známkami použití.
  • EUR/EPAL A – lehce opotřebená paleta, využívaná zejména v potravinovém průmyslu.
  • EUR/EPAL AB – paleta tmavší barvy s oděrkami, nic na ní ale nechybí.
  • EUR/EPAL B – zašlá, znečištěná paleta, která je v oběhu už delší dobu.
  • EUR/EPAL C – zašlá a navlhlá paleta s odštěpy a třískami, může mít sníženou nosnost.

TIP: Ani pro venkovní nábytek z palet ale nepoužívejte staré kusy impregnované metylbromidem. Je toxický nejen pro člověka, ale i pro rostliny. 

Kdy se vyšší váha palet hodí? Postavte si z nich zahradní lavici

Venkovní posezení by mělo být bytelné, aby něco vydrželo. Zde je vyšší váha palet naopak výhodná. Tu úplně nejjednodušší zahradní lavici si zvládne vyrobit i úplný začátečník, tedy má-li odpovídající nářadí.

Co bude potřeba?

  • 8 palet,
  • bruska,
  • vrtačka,
  • 12 20cm vrutů,
  • lak na dřevo,
  • štětka.

Jak na to?

  1. Palety zbruste, nalakujte a nechte zaschnout.

  2. Připravte si sedačku: naskládejte na sebe 3 palety a podélně vedle nich další 3.

  3. Vytvořte si opěrku zad: za sedačku opřete 2 palety na délku, ty v místě, kde se špalky palet z opěrky a sedačky stýkají, sešroubujte. (Aby vám to šlo lépe, nejprve si do špalků navrtejte dírku. Pozor, ať netrefíte nějaký hřebík).

  4. Takto sešroubovaná lavice bude dostatečně stabilní, nebudete-li ji přemisťovat. V opačném případě raději použijte více vrutů a přišroubujte k sobě i palety použité na sedačku.

TIP: Nezapomeňte při práci na pracovní rukavice a ochranné brýle. 
Bílý zahradní nábytek z palet
Z Z palet můžete postavit zahradní nábytek nebo třeba truhlíky na květiny.

Dochází vám místo na květiny? Vyrobte si visutý květník z palet

Na zahradu si můžete vyrobit i visutý květník z palet – vlastně pouze z jedné palety. Tohle řešení je též vhodné pro takzvaný jedlý balkon, protože vám dovoluje květiny stavět do výšky.

Co bude potřeba?

  • 1 paleta,
  • 3 prkna o rozměrech 1 200 × 78 cm,
  • aku šroubovák,
  • 18 10cm vrutů,
  • barva,
  • štětka.

Jak na to?

  1. Paletu tentokrát nemusíte brousit, místo toho můžete použít například bílou barvu, která dodá květníkům zajímavý vzhled.

  2. Postavte paletu na podélnou hranu a ke každé ze tří noh opěrné podlahy přivrtejte jedno prkno. Vrtejte v místě paletových špalků.

  3. Tím vám vzniknou dna truhlíků. Obraťte paletu vzhůru nohama a máte hotovo.

  4. Vnitřek truhlíků můžete ještě eventuálně vyplnit zahradnickou fólií.

TIP: Paleta vám dobře poslouží i jako závěsný stojan na truhlíky. Prostře ji přivrtejte na délku do zdi a máte hotovo. 

Zahradníky potěší jednoduchý paletový kompostér

Stejně jednoduchý jako květník z palet je i paletový kompostér. U něj už nějaký vzhled nemusíte řešit vůbec. Europalet je na kompostování škoda, takže tady klidně můžete použít i staré, neznačkové kusy.

Jen si dejte pozor na ten zmiňovaný metylbromid. V Evropě se už používat nesmí, ale v paletách z dálného východu se stále ještě objevuje.

Co bude potřeba?

  • 4 palety,
  • kladivo,
  • 24 delších hřebíků,

Jak na to?

  1. Palety postavte podélně do tvaru kvádru. Udělejte to tam, kde chcete kompostér mít, protože později už půjde jen těžko přenášet.

  2. Stlučte je k sobě hřebíky, kde uznáte za vhodné.

  3. Založte si kompost.

Někdo si z palet staví i regály

Palety slouží a vždy sloužily ke skladování. Chcete-li na nich skladovat do výšky, smontujte si z nich nízký regál, který může stejně tak dobře fungovat i jako vyšší pracovní stůl.

Co bude potřeba?

  • 5 palet,
  • páčidlo
  • bruska,
  • vrtačka,
  • 16 vrutů 20 cm dlouhých,
  • lak na dřevo,
  • štětka.

Jak na to?

  1. Všechno klasicky zbruste, nalakujte, nechte oschnout.

  2. Ze 2 palet páčidlem odstraňte všechna 3 podélná prkna opěrné podlahy.

  3. Takto upravené palety postavte na kratší hranu na výšku.

  4. Mezi ně na špalky položte zbývající 3 palety a vše řádně sešroubujte, pěkně špalek ke špalku. (Na každou styčnou plochu použijte raději 2 vruty.)

Nosnost europalety je 1 000–1 500 kg, v závislosti na jejím opotřebení. To ale neplatí, pokud palety k sobě takhle přišroubujete. V tom případě totiž záleží jen a jen na síle a množství použitých vrutů. K jedné tuně se ale ani zdaleka nepřiblížíte.

Hledáte-li úložiště pro svou strunovou sekačku, zazimovaný bazén, náhradní pneumatiky a další těžké věci, pořiďte si raději jeden profesionální průmyslový regál. Vyjde vás sice o něco dráž, ale aspoň máte jistotu, že nezklame.

TIP: Policové regály mají navíc tu výhodu, že je lze snadno složit a rozložit. To se vám s paletami nepovede. 


Zdroj fotografií: Pixabay, Depositphotos.com

Nejnovější články