6 + 2 zlepšováky pro váš žebřík

Jak ještě více „zpraktičtit“ už tak praktickou věc, jako je žebřík? Připravili jsme pro vás seznam drobných DIY (do it yourself) úprav na jeho vylepšení, díky nimž bude práce pohodlnější, rychlejší a také bezpečnější. Některé jsou tak prosté, že si až říkáte: „Proč mě tohle nenapadlo dřív?“
Muž ve žluté kšiltovce a košili opřený o žebřík
Přinášíme tipy, jak udělat práci na žebříku bezpečnější a pohodlnější. Vyzkoušejte je!

1. Bojíte se, že na žebříku uklouznete? Polepte jej protiskluzovými pásky
Muž ve žluté helmě s vrtačkou padá ze schůdků
Dát si na kokos nikdy není příliš velká potěcha. Zvlášť, když se vám podaří takto zcela přirozeně spadnout.

Hliníkové žebříky jsou lehké, pevné a téměř nesmrtelné, stoupat na ně za mokra bez vhodné pracovní obuvi ale může občas připomínat jízdu na bruslích do kopce. Některé modely jsou už z výroby opatřeny protiskluzovými nášlapy, většinou na nich však najdete jen jemné drážky, jež vás při neopatrném došlapu příliš nezachrání.

O bezpečnost práce se můžete postarat sami. Příčky si stačí polepit korundovou lepenkou a pak po žebříku už můžete běhat klidně na boso. Doporučujeme sáhnout po voděodolném provedení, ať se vám páska za chvíli neodlepí.

2. Chcete se o žebřík pohodlně opřít? Natáhněte na příčky vodní nudli
Žluté, zelené a modré bazénové nudle na kraji bazénu
Vaše holeně vám poděkují!

Čištění okapů, natírání fasády, prostříhávání stromů – člověk se z žebříku musí neustále někam natahovat a nahýbat. Po delším stání jej příčky začnou nepříjemně tlačit do kolen a holení.

Není nic snazšího, než si je něčím obalit. Lépe než staré hadry k tomu poslouží vodní nudle, tedy běžně dostupná a levná pěnová tyč do bazénu, využívaná při výuce plavání. Důležité je, aby byla dutá – po délce ji rozříznete a nasadíte na ty příčky, o něž se zrovna opíráte.

TIP: Jak na stolní pile nařezat dlouhé latě bez druhého páru rukou? Vezměte si na pomoc jednostranné hliníkové schůdky. Na stranu bez příček pomocí dvou svorek v potřebné výšce připevněte dřevěný hranol a máte vystaráno.

3. Neustále vám shora padají šroubky a hřebíky? Nalepte si na žebřík magnet
Velký magnet obklopený spoustou šroubků a matic
Jen to nepřežeňte s jeho silou. Může se stát, že mu vaše šroubky nebudou moci odolat a nikdy je už nerozdělíte.

Lovit šroubky a hřebíky po kapsách může být docela otrava, držet je při vrtání na žebříku v ústech je pak vysloveně nebezpečné. Jako pomocná ruka přitom poslouží větší, plochý feritový magnet, který na žebřík jednoduše nalepíte.

Chcete-li však, aby váš profesionální pracovní žebřík vypadal i nadále profesionálně, zvolte raději neodymový magnetický úchyt se závitem. Do žebříku pak stačí vyvrtat dírku a magnet k němu pevně přišroubovat.

Na trhu najdete také nejeden univerzální žebříkový magnet, jenž se nasazuje přímo na příčku, jenž vám poslouží i jako držák na nářadí.

4. Brašnu na nářadí vybírejte podle toho, jestli se dá připnout na štafle
Postarší muž sedí na zemi pod štaflemi a drží se za koleno
...protože kdo by chtěl lézt pořád nahoru a dolů do krabice s nářadím?!

Vybíráte si novou brašnu na nářadí? Myslete při tom i na své štafle nebo žebřík. Nebylo by místo velké brašny lepší pořídit nářaďový opasek? Ten totiž lze přes vršek štaflí přehodit. Ulevíte tak svým zádům a všechny šroubováky, kleště, klíče i kladiva budete mít stále po ruce. Trávíte-li na žebříku víc času než na zemi, možná se vám vyplatí speciální pracovní kapsa.

TIP: Čím je člověk starší, tím je tahání žebříku po zahradě sem a tam těžší. Dlouhý žebřík je nejjednodušší převážet na kolečku. Podložte jej hadrem nebo ještě lépe kusem gumy či koberce, ať se o kolečko nepoškrábe, a přikurtujte jej k madlům stahovacími popruhy, aby vám při zatáčení nesjel. 

5. I odkládací plošina či držák na vrtačky se dá vyrobit vlastníma rukama
Siluety mužů ve žlutých helmách pracujících na žebříku
Hlavně prakticky a pohodlně, však víme.

Běhat nahoru a dolů, tu pro vrtačku, tu pro flexu, pak pro aku šroubovák, je obrovská ztráta času. Správný kutil si však dokáže poradit i v tomto případě. Stačí k tomu pár dřevěných hranolů, z nichž si sešroubujete jednoduchou odkládací plochu na míru svému žebříku i potřebám: na malířské štafle si vyrobíte rámeček na vaničku a stírací mřížku s poličkou na štětky, pracujete-li na střeše, pak využijete držák na vrtačky či nastřelovací pistoli.

Toto řešení samozřejmě funguje jen pro dvoudílné žebříky a pracovní schůdky, na něž jde taková plošina nasadit.

6. Práci dokáže notně usnadnit i prachobyčejný závěsný hák
Muže chytil na rybářskou udici schůdky
Obyčejný hák může být pořádný úlovek do vaší sbírky vychytávek!

Mezi naprosto triviální žebříkové doplňky patří i klasický závěsný hák, který seženete snad v každém železářství a hobby marketu (háky z domácích potřeb raději nekupujte, kdo ví, jakou mají nosnost). Tahle jednoduchá vychytávka je k nezaplacení při sadařských pracích: na háček pověsíte pilku i košík na ovoce. Elektrikářům se bude hodit na odkládání kabelů.

Na vršek štaflí místo háku můžete prostě jen navrtat dostatečně dlouhý šroub, který z obou stran upevníte matičkami. Nejedny štafle nebo hliníkový kloubový žebřík mají pro tyto účely už předem děrovanou plošku, takže máte práci o to snazší.

Ať už z našich tipů vyzkoušíte jakýkoliv, přejeme úspěch při každé práci nejen s žebříkem.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Unsplash.com

Nejnovější články