Jak na povánoční úklid bez vánočního stresu

Adventní svíce dohořely, koledy utichly, lednice se vyprázdnila, kila přibyla. Rozbalené dárky se mýrnyx týrnyx válí mezi pod stromečkem mezi opadaným jehličím a útržky balicího papíru, koberec je plný drobků z cukroví, smoly a blýskavých částeček vánočního řetězu, nažehlený sváteční ubrus pokryly skvrny od vína a vosku. Vánoční stres je pryč a teď přišel čas na úklid. Jak to udělat, aby se z něj nestal stres povánoční?
Úklid
Rozvrhněte si práci, zapojte děti a vánoční úklid máte hotový během chvilky.

Čím víc se bydlí, tím víc se bydlo vybydluje.

Tak jsme zase o rok starší. A že to byl rok! Jsme také moudřejší? Parametry života se malinko změnily, okolnosti nás donutily trávit doma více času, než je zdrávo – byť je to zřejmě stále zdravější, než jej trávit venku – což si od každého z nás vyžádalo změnu domácího životního stylu.

Když svůj domov poznáte zblízka opravdu důvěrně, všimnete si každé každého koutu, škvíry, záhybu, dojde vám, jak křehký ekosystém to je. Na udržení pořádku je třeba notná dávka psychické i fyzické energie. A do toho přijdou ještě Vánoce.

Na předvánoční úklid dokáže každý z rukávu vysypat nepřeberné množství zaručených tipů, zlepšováků a zlehčováků. S povánočním úklidem si už mnozí ale rady neví nebo jim na něj nezbývá tolik sil a času. Máme pro vás pár rad, jak si jej zorganizovat tak, aby ušetřil vaše nervy a ještě jste z něj měli dobrý pocit.

Rada první: Pokud máte, zapojte děti

Děti dostaly pod stromeček nejvíc dárků, tak ať se taky trochu snaží. Zdobení stromečku je krásná činnost, plná sváteční pohody a magie. Úklid výzdoby už tak kouzelný není, ale vždycky se z něj dá udělat zábavná hra. Rozvěste do větví zbylé čokoládky nebo děti odměňte za každou nerozbitou ozdobu.

Rovnou si napište, co se rozbilo a které ozdoby je třeba dokoupit. Nejlepší je to udělat rovnou a využít k tomu štědré povánoční slevy.

Světýlka ze stromku a oken nemuchlejte do jedné obří nerozpletitelné koule. Raději je namotejte na kus kartonu – budou tak skladnější a kabel se nezamotá. Nepříjemné překvapení v podobě nefunkčních vánočních světýlek na Štědrý den každoročně potká každou 10. domácnost. (Dobře, tohle číslo jsme si vymysleli, ale je jich určitě dost.)

Dětem můžete svěřit i další drobné práce po domě, zejména sběr zbývající vánoční výzdoby: svícnů, betlémů, okrasných deček, pohledů a přání od příbuzných a tak dále. Rovnou pod nimi mohou setřít prach.

Pokud se bojíte, že na vás po odstranění vší té veselé, barevné sváteční dekorace padne povánoční deprese, uklízejte ji postupně.
Zamotaná světýlkaPři správném skladování vánočních světýlek nebudete muset problémy s jejich zamotáním.

3+1 tip jak se zbavit vánočního stromku

Jestli vás vánoční stromek vydržel až do Tří králů, gratulujeme. Svlečený teď vypadá trochu smutně. Jak se ho zbavit? Nejlepší je provést s ním takovou malou, neškodnou defenestraci – prostě jej vyhoďte oknem. Odtud teď může putovat dál. Možnosti jsou tři:

     - Nechte jej u popelnic. Ale rozhodně se jej nesnažte napěchovat dovnitř. Tam by zbytečně zabíral místo. Většina měst na Vánoce nabízí speciální svoz stromků, jež pak kompostuje nebo odveze do spalovny.

    -  Zatopte s ním. Rozřežte jej na polínka a připravte mu v krbu nebo kotli důstojné poslední rozloučení. Smolné dřevo bude hezky vonět, jen na něm nesmíte nechat ani kousíček umělých dekorací.

    - Využijte jej na zahradě. Chvojí je ta nejlepší izolace na záhon. Jestli vlastníte zahradní drtič větví, můžete si ze zbytku připravit dobrou potravu pro kompost.

Nejlepším řešením i pro další roky ale je pořídit si živý stromeček v květináči. Pokud máte rodinný dům, bude vám po zbytek roku zdobit zahradu. Nebo mu darujte svobodu a zasaďte jej do země. Dejte ale pozor na teplotní šoky. Na pokojovou teplotu si musí zvykat postupně.

Před i po Vánocích je nejlepší jej pár dní nechat stát v garáži nebo krytém balkoně a v přetopeném bytě jej pak netrapte příliš dlouho. Jakmile přejdou mrazíky, opět jej aklimatizujte zpátky na venkovní teplotu.

Co s vánočním stromkem rozhodně nedělat?

Spousta lidí si myslí, že udělá dobrý skutek, když jej daruje zoo nebo odnese do lesa, kde poslouží jako krmivo pro zvěř. Zoologické zahrady ale přijímají pouze neprodané stromečky od důvěryhodných prodejců, aby se vyhnuly nebezpečí, že se zvířata zraní o zapomenuté zbytky ozdob, především přehlédnuté kovové háčky. Mnoho vánočních stromků také bývá chemicky ošetřeno.

Vánoce jsou jednou v roce – kam s výzdobou?

Se skladováním vánočních dekorací je vždycky potíž. Zabírají cenné místo a jsou z valné části extrémně křehké, takže je nejde jen tak naházet někam do kouta a zasypat další nepoužívanou zimní výbavou.

Nejlepší je umístit je někam vysoko, klidně až ke stropu, kde nebudou překážet a přečkají zbytek roku bez újmy. Abyste na ně bezpečně dosáhli, stačí mít po ruce malé hliníkové schůdky.

Na dekorace, od nichž jste už ztratili nebo vyhodili krabici si pořiďte plastový přepravní box s víkem, ať zůstanou hezky pohromadě a zbytečně se na ně nepráší.

Skladování umělého vánočního stromečku

Chválíme vás, pokud jste se rozhodli šetřit naše lesy a místo živého stromku zdobíte raději artificiální jedličku. Aby vám mohla sloužit mnoho let, je třeba se o něj správně starat, tedy zejména jej správně skladovat.

Úplně nejlepší způsob skladování umělého stromku je nechat jej rozložený a přikrytý fólií někde na podlaze. Šťastný ten, kdo má doma tolik prostoru. My ostatní jej můžeme alespoň vrátit zpět do krabice či tašky a šoupnout do garáže na policový regál. Důležité je, aby byl uložený na chladném a suchém místě, mimo dosah slunečních paprsků.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nejnovější články