Otevírací doba přes Velikonoce:
Od pátku 29.3. do neděle 31.3. otevřeno, v pondělí 1.4. zavřeno.

Jak ušetřit peníze za vytápění? Poradíme vám!

Jestli se vám při pohledu na vyúčtování za topení protočily panenky, je nejvyšší čas hledat cesty, jak ušetřit. Velký vliv na spotřebu tepla má samozřejmě typ a úspornost topného systému či energetická náročnost budovy. Ušetřit peníze za vytápění ale můžete i bez nákladných investic do nového vytápění nebo zateplování domu. Stačí, když změníte pár návyků a podniknete jednoduché kroky, díky kterým radiátory nebudou muset běžet na plné obrátky.
Prasátko na topeníUšetřit za vytápění nemusí být nijak těžké. Stačí se držet několika našich rad.

Nevětrejte déle než 10 minut

Pokud jste zvyklí během dne často větrat a necháváte okna delší dobu otevřená, zbytečně se ochuzujete o spoustu tepla. Topení pak musí nějakou dobu běžet naplno, aby se teplota v interiéru zase ustálila na požadovanou hodnotu.

Větrání je zejména v zimním období důležité, ale mělo by být intenzivní a krátké. Několikrát během dne otevřete okna dokořán na 5, maximálně 10 minut. Během této krátké doby se obmění vydýchaný vzduch za čerstvý, nestihnou se však příliš ochladit povrchy stěn, podlah a nábytku. Díky tomu vnitřní teplota klesne jen dočasně a na optimální úroveň se dostane během chvilky.

Máte zakryté radiátory? Přicházíte o teplo

Využíváte-li ve svém domě nebo bytě klasické radiátory, ničím je nezakrývejte a nesnažte se jej za každou cenu schovat. Radiátory ukryté za záclonami, postelí, skříní nebo interiérovými regály nemají prostor pro efektivní odvádění tepla. Nashromažděné teplo si bude hledat cestu ven skrz stěny, které se budou zbytečně přehřívat. Abyste podpořili šíření tepla do prostoru a zabránili zbytečnému zahřívání stěn, nainstalujte za radiátory hliníkové fólie, které budou teplo odrážet.

Před zimou radiátory vyčistěte a odvzdušněte

Aby mohly radiátory správně fungovat, musí být čisté. Během roku se v žebrování usadí velké množství prachu, které pak brání v bezproblémovém šíření horkého vzduchu do prostoru. Dejte si práci a vnitřní prostory radiátorů důkladně očistěte.

Na začátku topné sezóny byste měli provést také odvzdušnění. Právě zavzdušněné radiátory jsou jednou z nejčastějších příčin vysokých nákladů za topení. Kvůli vzduchovým bublinám se teplonosná kapalina nemůže dobře šířit po celé ploše radiátoru, a tak se místnost dostatečně nevyhřeje, ani když topení poběží na plný výkon. Po odvzdušnění se náklady na vytápění sníží okamžitě.

Naučte se pracovat s termostatem

Pokud se během dne na regulátor topení ani nepodíváte a necháváte teplotu pořád na stejné úrovni, zbytečně svůj dům či byt přetápíte. Není nutné prostory vytápět na příjemných 20 °C v době, kdy jste v práci a doma se nikdo nenachází.

Naučte se s termostatem pracovat a před odchodem nastavte regulátor na cca 17 °C. Po příchodu domů teplotu zase zvyšte. Během noci pak může být teplota nižší. Současně nastavujte rozdílné teploty v jednotlivých místnostech podle toho, jak jsou využívané.

Práci vám usnadní moderní termostaty, které umožňují vytvoření individuálních programů. Ty se postarají o automatické upravování teplot podle nastaveného času. Některé termostaty lze navíc ovládat i prostřednictvím telefonu či tabletu, a tak můžete teplotu vytápění zvýšit v době, kdy jste na cestě z práce.
TermostatDíky termostatu snadno nastavíte teplotu pro jednotlivé místnosti i denní dobu.

Pořiďte si meteostanici a vhodně ji umístěte

Kdo neměří, neví. Abyste měli přehled o tom, jakou teplotu a vlhkost vzduchu doma vlastně máte, pořiďte si domácí meteostanici. Některé typy bývají vybavené větším počtem čidel, a tak umožňují sledování teploty v několika místnostech.

Meteostanici a čidla neumísťujte u země (zejména při použití podlahového topení) ani kolem radiátorů. Jestli máte v pokoji malý policový regál, můžete meteostanici umístit například do prostřední police, kde na ni dobře uvidíte. Protože teplý vzduch stoupá směrem vzhůru, neumisťujte teplotní čidla příliš vysoko. Hodnoty by mohly být zkreslené.

Stropní ventilátor pomůže při šíření tepla

Stropní ventilátory nachází své využití nejen v období veder, ale také v zimě. Je to právě z důvodu, že se ohřátý vzduch drží u stropu. Pro dosažení pocitově příjemné teploty v celé místnosti musíte vytápět intenzivněji a prostor u stropu se zbytečně přehřívá. Stropní ventilátory se dají přepnout do zimního režimu, díky kterému se bude teplý vzduch od stropu tlačit směrem dolů a ohřeje rovnoměrně celou místnost. Jeho používáním snížíte spotřebu energie až o 15 %.

Máte doma suchý vzduch? Pocitově vám může být chladněji

Skutečná vnitřní teplota se může lišit od té pocitové. Svůj vliv na to má i vlhkost vzduchu. V místnosti, kde je suchý vzduch, vám bude při stejné teplotě pocitově chladněji než v prostoru, kde bude vzduch vlhčí.

Zejména v případě novostaveb se systémem rekuperace je problém se suchým vzduchem poměrně častý. Hodnoty změříte opět pomocí meteostanice. Měly by se pohybovat v rozmezí od 40 do 60 %. Je-li u vás doma vlhkost podstatně nižší, pořiďte si zvlhčovač. Kromě toho, že vám bude pocitově tepleji a nebudete muset místnost přetápět, se vám bude lépe dýchat.

Vysoké náklady za vytápění se dají snížit v každé domácnosti. Našli jste i vy slabá místa, na kterých můžete zapracovat? Pokud se naučíte správně pracovat s termostatem a usnadníte proudění teplého vzduchu v místnosti, za příjemný pocit tepla zaplatíte mnohem méně.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články