V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Jak řešit úložné prostory v koupelně?

Koupelna rozměrově zpravidla nepatří mezi ty místnosti, kde by si člověk mohl dovolit nějaké velkolepé interiérové řešení. Na standardním půdorysu několika metrů čtverečních je třeba vedle umyvadla, vany či sprchového koutu vměstnat ještě pračku, a k tomu tu má zbýt místo i na jednu dvě toaletní skříňky, jejichž velikost roste s počtem členů domácnosti. Koupelnový nábytek navíc musí odolat extrémní vlhkosti. Jak tedy nejlépe zařídit koupelnu?
Koupelna ve světlých barvách s vanou v prostoru
Poradíme vám, jak na to!

Co všechno od své koupelny očekáváte?

Plánujete-li koupelnu teprve budovat, máte výhodu v tom, že si ji můžete předem rozvrhnout, zakreslit si zásuvky a přípojky na vodu přesně podle svých představ. Stojíte-li před hotovým prostorem, moc možností vám nezbývá. Proto je nutné dobře zvážit, jak svou koupelnu chcete využívat. Trávíte v ní hodně času, nebo v ní jen ráno a večer rychle vyřídíte to nejnutnější?

  • Skladujete všechny ručníky, osušky a župany v šatní skříni, či je chcete mít na dosah v koupelně? Pokud ano, budete jim muset vyhradit patřičné místo.

  • Užíváte si dlouhé koupele a chcete mít prostor pro aromatické svíčky a hudbu? Pak bude třeba někam blízko zásuvky umístit poličku.

  • Dámy, líčíte se před umyvadlovým zrcadlem, nebo k tomu využíváte toaletní stolek v ložnici? Kolik prostoru v koupelně potřebujete pro kosmetiku?

 TIP: Předem si zjistěte, z jakého materiálu jsou vyrobeny stěny, ať víte, jaké uchycení bude třeba vybrat k závěsným skříňkám a poličkám. 

Volba správného materiálu je zásadní

Koupelnový nábytek by měl přežít vysokou vlhkost a být snadno otíratelný. Ideální také je, pokud jdou poličky snadno vyndat a vyčistit. Jaké materiály jsou v tomto ohledu nejpraktičtější?

  • LDT neboli laminátová dřevotřísková deska je levná a proti vzdušné vlhkosti celkem odolná za předpokladu, že jsou laminátem oblepené i hrany. U těch nejlevnějších skříněk to ale bohužel nebývá zvykem. Právě tudy se do dřeva dostane voda, která desku pomalu, ale jistě zničí. Pod umyvadlo proto volte raději nějaké odolnější materiály.

  • MDF dřevovláknitá lakovaná deska se nejčastěji používá na dvířka skříněk. Vypadá více jako skutečné dřevo a navíc nabízí širší možnosti úprav. Nezřídka se setkáte i s vyřezávanými dekory. Platí pro ni to samé, co pro laminát. Čím levnější koupelnový nábytek, tím horší zpracování, a tudíž i výdrž.

  • Masivní dřevo je vhodné za předpokladu, že se jedná o některý exotický voděodolný typ. Nejčastěji se můžete setkat s luxusním teakovým nábytkem. Za ten si ale samozřejmě budete muset připlatit.

  • Sklo se často používá pro poličky a výplně dvířek. Nedá se však říci, že by šlo o zrovna vhodný materiál. Vodě sice odolá, nicméně u něj hrozí rozbití a je na něm vidět každá šmouha.

  • Pochromovaný kov, z něhož jsou běžně vyráběny všechny koupelnové regály a košíky, není kupodivu zrovna trvanlivou volbou, protože vlhkost proniká i přes chromování. Chcete-li v koupelně využívat kovové prvky, sáhněte raději po nerezové oceli.

  • Plast je zřejmě nejpraktičtějším řešením. Nekoroduje, neztrácí barvu a je lehký. Zřídkakdy ale narazíte na plastový nábytek do koupelny, který by vypadal alespoň trochu k světu.

TIP: Koupelnový nábytek by měl pokud možno stát na nožičkách nebo být zavěšený na stěně, abyste pod ním mohli snadno vytřít. 
Koupelna s dřevěným nábytkem a rostlinami
Dřevěný nábytek zútulní celou koupelnu. Za ten kvalitní a voděodolný si sice připlatíte, výsledek ale stojí za to.

Čím více nábytku, tím více měření

Ještě, než se vydáte na nákup skříněk a polic, si koupelnu důkladně přeměřte. V malé koupelně sice není příliš mnoho možností, kam umístit úložné prostory, to však neznamená, že si budete muset nechat vyrobit koupelnový nábytek na míru.

Stačí stavět do výšky, klidně až ke stropu. K tomu se hodí úzká skříňka či koupelnový regál. Skvělé DIY řešení je i snížit strop nad dveřmi, čímž vám vznikne výklenek například pro úklidové prostředky.

TIP: Co takhle pračku přestěhovat pod kuchyňskou linku? Nebude-li vám zabírat místo pro hrnce, rozhodně to stojí za zvážení. Vestavěná pračka v kuchyni je oblíbeným řešením pro malé byty. 

Úzký regál do koupelny pro ty, kdo si troufnou na neotřelý styl

Nebojte se pro inspiraci sáhnout i mimo klasický nábytek. Úzký regál do koupelny z nerezové oceli s MDF policemi splňuje všechny důležité parametry:

+ Je vyrobený z voděodolných materiálů.

+ Police lze vyjmout a očistit.

+ Stojí na nožičkách, takže pod ním lze vytírat.

+ Využívá prostor efektivně do výšky.

+ Nemusíte u něj řešit otevírání dvířek.

TIP: Postavte si na koupelnový regál vlhkomilné rostliny. Na sloupky regálu také můžete přimontovat háčky na ručníky


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazarové regály.cz

Nejnovější články