Jak vybavit interiér chalupy, aby hladil po duši?

Interiér venkovské chalupy si zaslouží stejnou pozornost jako váš domov. Jeho vybavení se dá zvládnout levně, hezky ve stylu „co Čech, to kutil“, jen je třeba se držet několika jednoduchých pravidel. Poradíme vám, jak na to.
Interiér chalupy s vybavením
Chalupa nesmí sloužit jako odkladiště krámů, ale pokud je starý nábytek volen s vkusem a mírou, tak chalupě sluší. Ke klasice patří například i stolek ze starého šicího stroje.

Udělejte ze své chalupy svatostánek klidu

Chalupa je v českém prostředí pojem. Něco jako obytný vůz pro Holanďany, sauna pro Finy nebo loďka pro Chorvaty. Je to symbol absolutní svobody a relaxace. Člověk se nemůže dočkat, až o víkendu konečně vypadne na chalupu a provětrá si hlavu.

Obvyklý interiér chalupy ale zpravidla svatyni klidu ani zdaleka nepřipomíná. Častěji vypadá jako skladiště nepotřebných věcí, pro které už doma nebylo místo. Míří sem všechny skleničky, hrníčky a hromady starého nádobí, rozvrzané židle, prosezená pohovka, zanesená rychlovarná konvice či nepoužívaný elektrický gril s tím, že se to tam „aspoň dodělá“. Na chalupu přece nemá smysl kupovat nic nového, to dá rozum.

Staré věci ano, ale s mírou a hlavně vkusem

Pořizovat nový nábytek na chalupu si může dovolit asi jen málokdo. Dobrá zpráva je, že nic takového není třeba. Kuchyň na chalupě můžete klidně vybavit starými skříňkami, stolem a židlemi, ať už ze svého bytu nebo z bazaru, jen se vyplatí držet se 3 jednoduchých pravidel:

  • Dbejte na pohodlí. Na chalupu jezdíte odpočívat, takže by vám to její prostor a nábytek měl dovolit.

  • Klaďte důraz na funkčnost a praktičnost. Vozit sem věci, které ani doma nepoužíváte, nemá příliš cenu.

  • Vdechněte místu duši. Snažte se sjednotit styl. Jde hlavně o to, abyste se tu cítili dobře.

TIP: Nebojte se vyhodit staré předměty, které se vám nelíbí. Postavte je k popelnicím, někdo pro ně využití určitě najde. 

Chalupě sluší tlumené barvy a přírodní materiály

Správná chalupa v lesích by měla do přírody zapadnout. Uvnitř by měly převládat tlumené, pastelové barvy ladící s lakovaným dřevem, jehož by v interiéru mělo být co nejvíce. Jen dejte dobrý pozor na povrchovou úpravu dřevěného nábytku. Na chalupě, kde se pravidelně netopí ani nevětrá, hrozí, že dřevo začne pracovat, nebo dokonce hnít.

TIP: Dřevěné podlahy se všude tam, kde se pohybujete v botách, vyplatí ošetřit olejem. Tak na nich nebudou tolik vidět vrypy a škrábance od kamínků. 
Bílý interiér chalupy s regályJako úložný prostor na chalupě výborně poslouží policové regály. Pokud chcete, aby se vizuálně propojily s interiérem, stačí je např. natřít barvou, která v místnosti převládá.

Odpočinek si žádá kvalitní postel – ta může být třeba z palet

Paletový nábytek sice už není tak in, jako býval, to však nemění nic na tom, že jde o dobrý způsob, jak si levně a prakticky zařídit interiér. Zejména postel z palet je jednoduchá na výrobu. Palety stačí zbrousit, přelakovat, naskládat na sebe a sešroubovat.

Kvalitní spánek ostatně závisí zejména na pohodlné matraci a na té byste neměli šetřit ani na chalupě. Pokud by v ní měla být nová jen jedna jediná věc, je to právě matrace.

TIP: Interiér chalupy by neměl příliš připomínat váš domov, aby se tu vaše mysl mohla jak se patří odreagovat. 

Nezapomeňte na dostatek úložných prostor

Na chalupu se jezdíte rekreovat a k tomu potřebujete nějaké to vybavení: rybářský prut, badmintonové pálky, grilovací náčiní, houpací sítě. To všechno zabírá nemálo místa. Ideální skrýš představují staré, prostorné komody a truhly, jež zároveň využijete i jako odkládací stolek.

Sklep a dílnu zařiďte hlavně prakticky

Spousta Čechů odpočívá při práci. A na chalupě je stále co dělat. Důležité je striktně rozlišovat obytné a pracovní prostory a nepřesunout všechno to haraburdí, od něhož jste svou chalupu právě osvobodili, do sklepa, dílny či kůlny.

Pro pracovní prostory platí jediné pravidlo: maximální praktičnost. Ta jde ruku v ruce s organizovaností. Lopaty, hrábě a další nářadí lze pověsit na zeď. To samé platí i pro skládací žebříky. Na drobnější předměty je dobré pořídit úložné boxy a přepravky.

Na otázku, jak nejlépe uspořádat prostory ve sklepě, existuje prostá odpověď: Pořiďte si policové regály. Do sklepa, či dílny, kde by jim mohla hrozit vlivem vlhka koroze, doporučujeme volit pozinkované regály.

TIP: Regály snese i kuchyně. Na chalupě jimi můžete vybavit například spíž. 


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazarové regály.cz

 

Nejnovější články