V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Připravte svou zahradu na příchod jara

Zahrada ještě spí, zahrádkář by ale rozhodně zaspat neměl. Únor je ten nejlepší čas pro přípravu trávníku, stromů, keřů a záhonů na jaro. Co všechno pro ně můžete udělat?
Vertikutátor na trávníku
Po zimě se zbavte spadaného listí a mechu na trávníku. Pak jej provzdušněte vertikutátorem.

Jak se v únoru postarat o trávník?

S koncem mrazů je na čase postarat se o trávník. Dejte mu ale ještě pár dní, než se zazelená. Promrzlý trávník totiž snadno pošlapete a místo něj vám vzniknou jen holá místa. Jak u trávníku postupovat?

  1. Nejdříve jej pročešte hráběmi, zbavte jej spadaného listí, větviček a mechu.

  2. Pak jej, maximálně tak o třetinu, zkraťte sekačkou.

  3. Pokud se mech začne znovu objevovat, postříkejte jej roztokem proti mechům a nechte dva týdny odpočinout.

  4. Po této době jej provzdušněte vertikutátorem a posypte křemičitým pískem.

  5. Nakonec je dobré trávu ještě pohnojit, než se rozpučí.

Pokud se chystáte trávník teprve založit, je právě teď nejvyšší čas. Jakmile z půdy zmizí sníh, zryjte ji, zbavte kamenů a prohnojte rašelinou. Koncem března ji můžete osít.

Připravte si půdu a promyslete sadbu

Na výsadbu připravte i záhony. Máte poslední možnost je zrýt, aby ranní mrazíky v půdě ještě stihly zlikvidovat semínka plevele. Když zemina povolí, rozbijte slepené hroudy a vytrhejte z ní kořínky a zbytky rostlin. Vyberte hnojivo podle toho, co na záhonu chcete pěstovat.

Sázení sice přijde na řadu až v březnu a dubnu, sazeničky byste už ale měli mít pomalu nachystané. To se týká zejména rajčat, paprik nebo salátu, jež si můžete předpěstovat v sadbovačích doma za oknem.

Proklestěte koruny stromů

Ovocným stromům je potřeba dát na léto správný tvar, aby se omladily a dlouhodobě dobře plodily. Peckoviny (švestky, meruňky, broskvoně a ořešáky) ale neřezejte. Na ně je ještě brzy. V době vegetačního klidu by akorát zbytečně přišly o cennou mízu. Vrhnout se zato můžete na všechny jádroviny (jabloně a hrušně) a drobné bobuloviny (rybíz, angrešt, borůvky, maliny a vinnou révu), které začínají rašit dříve.

Prořezávání stromků je velká věda, proto tu více než jinde platí rčení „dvakrát měř, jednou řež“. Nikdy se do práce nepouštějte ve větrném počasí nebo hrozí-li ještě nějaké mrazíky. Dávejte také pozor na to, jak o kmen opíráte žebřík. Poškodíte-li kůru, mohou dřevo napadnout houby a plísně. Proto je lepší ke stromu přistavit spíše rozkládací schůdky.
Prořezávání stromů v sadu
Při prořezávání stromků jsou rozkládací schůdky lepší než klasický žebřík.

Před začátkem jara je také dobré ošetřit kmeny a větve stromů proti škůdcům a chorobám. Z ovocných stromků si ráda dělá zimní úkryt celá řada larev. Těch se postřikem zbavte dříve, než začnou pučet první lístky.

Ostré jarní slunce stromům příliš nesvědčí. Ohřívá a rozproudí v nich mízu, která v noci opětovně ztuhne, čímž dojde k popraskání kmene. Proti přehřátí jej můžete ochránit bílým vápenným nátěrem. Ještě účinnější je však zastínit kmen prknem.

Infobox: Zima možná ještě neřekla své poslední slovo. Nenechte si větve zlámat pod náporem těžkého mokrého sněhu. Sníh z nich setřeste, zpod stromů jej ale neodhrnujte, chrání kořeny před mrazem.

Zkontrolujte své zahradní nářadí

Před prvním výjezdem do zahrady je třeba odzimovat sekačku, doplnit palivo, zkontrolovat svíčky a zejména nabrousit její nože. Lopaty, hrábě, motyky a rýče zbavte zbytků zaschlé zeminy a rzi. Pokud vám nářadí reziví příliš, popřemýšlejte o lepších možnostech skladování. Od vlhka ze země je ochrání věšáky a policové regály.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články