V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Jak ušetřit za jídlo 1: Nákupy

Nechcete žít od výplaty k výplatě a přemýšlíte, kde ušetřit? Začít můžete u jídla. Nebojte se, nemusíte si nijak drasticky utahovat opasek, stačí jen chytře plánovat. Výhodou je, že jakmile začnete o jídle trochu přemýšlet, začnete pravděpodobně i zdravěji jíst. Důležité je, naučit se potraviny levně nakupovat, správně je skladovat a umět z nich chytře vařit. V této kapitole se nejdříve podíváme na samotný nákup.
Žena v pruhovaném tričku s účtenkou v ruce
Pohoda vaší peněženky začíná už v nákupním košíku.

Jak nakupovat v supermarketu

Možná vám ten nadpis připadá trochu směšný. K nákupu v supermarketu přece návod není potřeba. Jenže velcí prodejci investují nemalé peníze do behaviorálních studií a analýz nákupních návyků svých zákazníků, díky nimž ví, jak z vaší peněženky vycucnout maximum, aniž byste si toho byli vědomi. Chcete-li ušetřit, musíte se nad nimi naučit vyzrát. Jak?

1. Slevy si opravdu pečlivě hlídejte

Patříte mezi ty, kdo nakupují ve slevách? Rozhodujete se podle reklamních letáků? A víte, jak slevy v supermarketech fungují? Ne každé levné jídlo je skutečně levné. Slevové akce jsou klasický reklamní trik prodejců, jímž se vás snaží dostat do obchodu. Jakmile vás jednou mají, už vás nepustí.

Nejeden zákazník, který projde posuvnými dveřmi supermarketu nastavený na slevy, do košíku impulzivně háže všechno, na čem svítí křiklavá cenovka „zlevněno“, aniž by přemýšlel, zda se sleva skutečně vyplatí. Nezřídka jde o dražší produkty, které jsou v akci jen na oko – často jsou zlevněné jen o pár korun. Přiznejte si, jak často vás chytá tahle slevová mánie?

Infobox: Jedním z dalších ne zcela košer fíglů bývá zdražení před slevou. Na cenovce to vypadá, že je produkt zlevněný o 25 %, a přitom je vlastně jen na své původní ceně. 

2. Vždycky jděte na jisto

Dejte si také pozor na přemisťování regálů. Manažeři takto velmi rádi „zlepšují a zefektivňují služby zákazníkům“, jak zní oblíbená floskule. O žádnou službu zákazníkům jim samozřejmě nejde, jde jim jen o to, abyste trávili mezi regály co nejvíce času, čímž se zvyšuje šance, že do košíku vhodíte i zboží, které jste původně vůbec nehledali. 

TIP: Místo nákupního vozíku si se chopte jenom košíku. Ten se zaplní rychleji a nebude vás motivovat ještě něco přihodit. A nechoďte nakupovat hladoví. Hlad má velké oči. nákup v supermarketu
Cílem manažerů supermarketů je, abyste strávili mezi regály co nejvíce času a nakoupili tak více zboží. Připravte si proto raději nákupní seznam, který vám pomůže nakoupit jen to, co skutečně potřebujete.

3. Do obchodu jedině se seznamem

Dobře sestavený, promyšlený nákupní seznam je svatý grál úsporného stravování. Poslouží vám jako štít proti všem nástrahám supermarketu. Chodíte-li mezi regály s očima upřenýma do papírku nebo mobilu, klesá pravděpodobnost, že se necháte chytit do nastražených prodejních pastí.

TIP: Kartu nechte raději doma. Berte si s sebou jenom tolik peněz, kolik potřebujete na nákup položek ze seznamu. 

4. Nekupujte polotovary

Polotovary vám sice ušetří čas při vaření, cenově však vyjdou dráž než všechny suroviny, jež k jejich výrobě potřebujete. A co se týče kvality, zpravidla nejde o nic zdravého a chutného. Chcete-li knedlíky, poproste babičku, ať jich navaří víc. Knedlíky jdou snadno zamrazit. I vývar je lepší domácí.

Infobox: Nekupujte ani čerstvé ovoce a zeleninu mimo sezónu. Nejen, že rajčata a jahody v zimě chutnají jako bláto, navíc stojí i dvakrát tolik, co v létě. Mimochodem, balené ovoce bývá dražší (a navíc je neekologické). 

5. Levné jídlo? Nebojte se basic značek

Každý větší obchodní řetězec má svou privátní (basic) značku výrobků. Zpravidla jde o základní potraviny, jež vyjdou i o 30 % levněji než konkurenční výrobky známých značek. Kvalita je přitom takřka stejná, ne-li lepší. Hodně vám v tomto ohledu napoví spotřebitelské testy potravin. Na internetu jich najdete spousty.

Jak je to možné? Žádný supermarket přece nemá vlastní mlékárnu či pivovar. Své produkty si prostě nechávají dodávat, a to většinou od týchž výrobců, kteří u nich nabízejí i svou značku. Jenže obchodní řetězce mají tak silné postavení, že si mohou při svých odběrech vyjednat „dumpingové ceny“. Tohle levné jídlo se skutečně vyplatí.

TIP: Nezapomeňte si s sebou na nákup vzít vlastní nákupní tašku, ať zbytečně neutrácíte za igelitky. 

6. Upselling – nebezpečí číhající u pokladny

Víte, co je to upselling? To je marketingový termín pro techniky, při nichž je vám jakožto zákazníkům nabízeno další a další zboží navíc. Jednu jejich podobu vídáte při stání ve frontě na pokladny. Tradičně má podobu mrazicího boxu s nanuky a sladkými nápoji či malého regálu se sladkostmi přímo nad pojízdným pásem.

Obchodníci totiž dobře vědí, jak otravné je stání ve frontě. Člověk se snadno nechá zlákat na nějakou odměnu za to, že má nákup úspěšně za sebou.

Infobox: Sledujte nejspodnější patra regálů. To, co obchodníci chtějí nejvíce prodávat (na čem mají největší marži), najdete vždy v úrovni očí. Dole často schovávají ukryté poklady. 

7. Jednou za měsíc vynechte nákup a dojezte zbytky

Už máte nutkání zase vyrazit na nákup, protože vám dochází chleba nebo banány? Zkuste se překonat a počkat, až se seznam ještě trošku rozroste. Pootvírejte všechny šuplíky a skříňky. Uvidíte, že v nich najdete dostatek surovin hned na několik jídel.

TIP: Udělejte si rodinný rozpočet, ať víte, kolik peněz si za jídlo můžete dovolit utratit.
Moderní kuchyně
Potraviny, které potřebujete mít v kuchyni po ruce, si můžete přehledně uspořádat do regálu.

8. Nakupujte do zásoby

Podaří-li se vám najít trvanlivé zboží v opravdu výhodné akci, nebojte se udělat si zásoby. Stejně tak můžete sáhnout po větším balení. To vás totiž v přepočtu vyjde o 15–25 % levněji.

Ale pozor, nakupovat ve velkém se vyplatí pouze tehdy, máte-li možnost potraviny správně skladovat, ať vám zásoby brambor zbytečně nevyklíčí a do rýže se nepustí moli. Máte-li sklep, spíž nebo klidně i garáž, postavte si v ní jeden levný policový regál, který si vyhradíte na jídlo. Na konzervy a menší balení si vyhraďte skládací přepravky. Správnému skladování jídla se ale budeme podrobně věnovat až příště.

TIP: Přepočtěte si cenu za měrnou jednotku. Některé produkty se zdají na první pohled jako super výhodná koupě, než si všimnete, že místo jednoho kila je v balení jen 900 g. 


V dalším článku se dozvíte,  jak ušetřit na jídle při vaření. 


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, BazarovéRegály.cz 

 

Nejnovější články