Otevírací doba přes Velikonoce:
Od pátku 29.3. do neděle 31.3. otevřeno, v pondělí 1.4. zavřeno.

Návod na jarní úklid

Je čas na jarní úklid. To, co se nestihlo před Vánoci, se musí stihnout teď, ještě než přijdou Velikonoce. Jarní úklid je důkladnější než ten průběžný. Soustředit byste se při něm měli zejména na ta místa, jež běžně míjíte se slovy, že to se uklidí příště nebo že tam přece není vidět. Co všechno to obnáší? Máme pro vás přehledný návod, jak na to.
Meditující starší žena po úklidu
I úklid může být pohoda.

Vše si předem naplánujte

Jarní úklid vyžaduje jistou dávku systematičnosti. Vrhnout se do něj po hlavě proto není moc dobrý nápad. Nejprve si sepište, co všechno bude nutné udělat.

  • Setřít prach a vymést pavučiny,

  • vysát za lednicí, pod gaučem a nábytkem,

  • umýt okna a vyprat záclony,

  • vyčistit odpady,

  • odmastit troubu a digestoř,

  • vyčistit lednici a odmrazit mrazák,

  • probrat šatník, uklidit zimní oblečení,

  • a případně i opravit drobné závady.

Mladý pár ve starém sídle, žena omotaná pavučinamiStrašidelnou atmosféru nechte až na konec října.

Nejdříve se zbavte všeho prachu

Nikdy nezačínejte od koupelny a záchodu, protože sem budete pravděpodobně chodit prát hadry a vylévat špinavou vodu. Nejlepší bude, když se pro začátek pustíte do lapačů prachu. Ty totiž už při prvním letmém dotyku všechny své nahromaděné zásoby vypustí do ovzduší. Stáhněte záclony a závěsy, potahy z polštářků, složte peřiny a srolujte koberečky. Co může, jde do pračky, zbytek alespoň důkladně vyklepejte z okna a nechte vyvětrat.

S prachem ještě není konec. Nyní je čas setřít vršky skříní a komod, lustrů a lamp, televizí a reprobeden, parapetů, rámů obrazů, zrcadel i oken a dveří. Nezapomeňte ani na takové drobnosti, jako jsou zásuvky a vypínače.

TIP: Dřevěný nábytek nechte oschnout a pak na něj naneste ochranný sprej s leštidlem.
Žena v gumových rukavicích utírá prach z polic
Všechny ty knížky, sošky a vázy vypadají skvěle, ale prach jim příliš dobrou službu nedělá.

Okna myjte zásadně jen tehdy, když je zataženo

První jarní slunce zpravidla odhalí, jak moc jste se oknům přes zimu nevěnovali. Nyní je třeba jim to vynahradit. Rámy a žaluzie očistěte od prachu, ať si pak okna zbytečně znovu nezašpiníte. Na sklo použijte čistící prostředek s alkoholem, který jim dodá lesk.

Na mytí oken si vyberte podmračený den. Slunce totiž mokrá okna rychle vysuší ještě před otřením, takže na nich vzniknou jen další šmouhy.

Jak na úklid v kuchyni?

Kuchyňskou linku jistě otíráte několikrát denně. Jak často ale uklízíte pod mikrovlnnou troubou, mixérem a kávovarem? Alespoň při jarním úklidu byste měli z linky odstranit opravdu všechny pomůcky a spotřebiče a pracovní desku důkladně dezinfikovat.

Vnitřek mikrovlnné i klasické trouby i té normální je třeba odmastit stejně jako digestoř. A kávovar si jistě zaslouží odvápnění. I pokud se snažíte žít a uklízet ekologicky, v tomto případě doporučujeme sáhnout po pořádných dryácích, které zaručeně vyžerou všechny mastnoty a usazeniny.

TIP: Pronajměte si na pár dní parní čistič a pěnový vysavač. Běžně to jde v každém velkém hobby marketu a existují na to i specializované firmy. Tím prvním bez jediné kapky chemie vyčistíte a vydezinfikujete podlahy, obklady, dřez či celou koupelnu (a některé zvládnou i okna), ten druhý se postará o revitalizaci polstrování a koberců. 

Proberte svůj šatník

Nyní je čas vrhnout se na šatník. Zimní oblečení vyperte, kabáty nechte vyčistit a vše naskládejte do pytlů, které můžete s klidem odnést na regál do garáže. Budou tam lépe chráněné před moly, než by byly ve vaší skříni.

Když už jste u toho, zkuste se trochu zapřít a svůj šatník trochu proberte. Udělejte dobrý skutek a nenošené věci darujte na charitu. Chcete-li si nejen v šatní skříni udělat pořádek, inspirujte se u japonské uklízecí guru Marie Kondo. Celý článek o tom, jak funguje metoda KonMari, najdete na našem blogu. Zde jen zmíníme ty nejdůležitější informace týkající se oblečení.

  1. Naházejte všechno oblečení na jednu hromadu. Ano, je to drastické, ale aspoň uvidíte, kolik toho ve skříni opravdu máte.

  2. Jděte kus po kusu a ptejte se sebe. Nosím to častěji než jednou za rok? Přináší mi to radost? Když ne, na charitu s tím.

  3. Co zbyde, to srolujte a postavte do skříně vedle sebe. Z komínku v polici totiž zpravidla taháte jen první tři trička. Na ty věci, které se nevejdou do šuplíků, si můžete pořídit plastový úložný box.

Jedna ošatka s rozházenými a druhá s poskládanými utěrkamiJe jedno, jestli do ruliček skládáte oblečení, utěrky nebo ručníky – ono to jednoduše funguje!

Odstraňte drobné závady

Využijte tuto příležitost i k odstranění drobných závad, které se v domácnosti nastřádaly. Obnovte tmel na lištách u kuchyňské linky, přišroubujte uvolněná madla na skříňkách a šuplících, promažte zatuhlé panty, přilepte odpadlé dlaždičky a vyčistěte sifony a odpadní kanálek u sprchového koutu.

Podlahy až na úplný konec

I z běžného „udržovacího“ úklidu jistě víte, že podlahy se vyplatí nechat až na konec, aby se po nich co nejméně šlapalo. Vyžeňte ven všechny členy rodiny, otevřete okna, vytřete, nalijte si za odměnu skleničku vína a nechte podlahy schnout.
Víno + úklid = radost
Podle nás je matematika jasná!

Jarní úklid je také skvělá příležitost pro reorganizaci

Když už se pustíte do přeskládání skříněk v kuchyni či obýváku, využijte té příležitosti a protřiďte jejich obsah stejně, jako jste to udělali s šatní skříní. Pro tuto příležitost se opět hodí metoda KonMari:

  1. Přeskládejte suroviny podle toho, jak často pro ně do skříňky saháte.

  2. Vyhoďte vše, co doopravdy nepoužíváte.

  3. Co jde, přesypte z měkkých obalů do popsaných sklenic a krabiček, do nichž se vám nedostanou moli a mušky.

  4. Zavařeniny a ingredience, z nichž vaříte zřídkakdy, přeskládejte do přepravky a odneste do spíže či sklepa.

Prázdné skříňky opět vyčistěte. Připravte se na to, že police zamaštěné a zalepené od jídla vám dají zabrat. Také vše, co si chcete ponechat, před vrácením do skříňky otřete.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazarové regály.cz

 

Nejnovější články