Jak vybrat žebřík na zahradu? Praktický průvodce zahradními žebříky

Na zahradě se bez žebříku neobejdete, to dá rozum. Zvláště na podzim je nepostradatelný. Najít ale toho správného pomocníka, po kterém bezpečně vystoupáte do korun stromů i na střechu a z něhož zvládnete přelakovat okenice i pergolu, není vůbec lehké. Proto jsme si pro vás připravili praktického průvodce výběrem.
Jak vybrat žebřík na zahraduVšestranným pomocníkem na zahradě i v domácnosti je teleskopický žebřík. Je skladný, pohodlně ho tak složíte jak do regálu, tak do kufru auta.

Vyhoďte staré štafle a pořiďte si hliníkový žebřík

Na štafle a žebřík ze dřeva zapomeňte, jsou sice stabilní, ale také těžké a neskladné. A když začnou trouchnivět, mohou být i nebezpečné. Raději si z nich udělejte dekoraci na květiny a sáhněte po lehkém hliníku. Jenže jaký hliníkový žebřík zvolit?

Existuje jich spousta druhů: jedno až třídílné, kloubové, teleskopické i lanové. A vedle toho ještě celá řada štaflí a schůdků. Pokud chcete všechnu práci zvládnout snadno a bezpečně, budete pravděpodobně potřebovat žebříky dva.

Na čištění okapů to bude chtít dostatečně dlouhý žebřík

Začněme rovnou tou neotravnější prací na seznamu: čištěním okapů. Pokud bydlíte v jednopatrovém bungalovu, budou vám možná stačit tak třímetrové štafle nebo dvoudílný žebřík. Na střechu vyšších budov to už bude chtít sáhnout po něčem větším.

Při výběru je nutné zohlednit ani ne tak délku žebříku, jako spíše jeho pracovní výšku. Ta udává, kam zhruba dosáhnete, když se postavíte na třetí příčku, počítáno odshora. Bývá to přibližně o metr více než je celková délka žebříku. Výše už raději nestoupejte – ročně dojde na světě odhadem ke 2 000 000 úrazů, v nichž nějakým způsobem figuruje žebřík.
Dvoudílný žebřík na zahradu
Protiskluzové drážky na stupínkách a gumové kryty na nohou žebříku zajistí větší bezpečnost při práci.

Vzhledem k přesahu střechy je ale obecně volit spíše delší žebřík, jež si o střechu můžete opřít (k tomu je dobré pořídit střešní hák, jímž jej bezpečně ukotvíte). Ten navíc využijete i při dalších střešních pracích, zejména při kontrole a údržbě komínu a střešní krytiny. V úvahu přichází i víceúčelové třídílné žebříky, které lze rozložit na štafle a klasický opěrný žebřík. Na kontrolu střechy můžete ale jít i odshora. K tomu vám postačí jednoduchý provazový žebřík.

Jaký žebřík na sklizeň a prostřih stromů?

Na podzim je spousta práce kolem sadu. Dostat se s žebříkem do koruny stromů je občas docela oříšek. I tady se bude nejlépe hodit přibližně osmimetrový třídílný žebřík, s dostatečně širokou základnou, zajišťující stabilitu i na nerovném terénu. Na stabilitu dbejte především při prořezávání větví a berte v potaz, že motorová pila a další nářadí také něco váží, proto volte žebřík s nosností alespoň 150 kg.

Mezi mladými stromky se s takovým náčiním ale těžko vytočíte. Sem si bude lepší postavit klasické skládací schůdky.
Skládací schůdkyJednostranné hliníkové schůdky využijete při práci v domácnosti, na zahradě či v obchodě.

Existuje nějaký univerzální žebřík?

Jak vidno, žebříků je na výběr spousta. Existuje ale nějaký, který by je na zahradě zastoupil všechny? Teleskopický žebřík může být všestranným pomocníkem v domácnosti i na zahradě. Jeho výhodou je perfektní skladnost – hravě se vám vejde do regálu nebo do kufru auta. Dejte ale pozor na zpracování, to se týká hlavně kloubů a plastových částí, které jsou nejvíce namáhané.

Pokud se chystáte na opravu fasády nebo lakování okenic, sáhněte po modelu s pracovní plošinou. Na drobnější práce je lepší než zbytečně těžké a nemobilní lešení.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazarovéregály.cz

Nejnovější články