Zkroťte zdivočelou garáž: Jak na podzimní úklid v garáži

Garáž je na skladování vděčné místo. Docela dobře se vám ale může stát, že do ní postupně zaparkujete tolik věcí, až se vám tam kvůli nim už nevejde to nejdůležitější, totiž vaše auto. Pokud se z vjíždění do garáže stala milimetrová práce, při níž musíte sklápět zrcátka a přední blatník opírat o polštář, je na čase jednat. Jak si na podzim udělat pořádek v garáži, který vydrží déle než půl roku? Na to máme jednoduchou odpověď: zbavte se všeho nepotřebného a pořiďte si regály.
Regál s bičem v garážiPořádný regál je na pořádek ras – vaše zásoby i nářadí srovná cobydup.

První krok: Vyvětrejte

Nejdříve bude v garáži třeba trochu vyvětrat. Češi jsou pyšní na své kutilství, sbírat kvůli tomu ale kdejakou veteš, odřezky, matičky, nefunkční přístroje a neidentifikovatelné součástky už zavání patologickým hromaděním.

Vyskládejte všechny věci na podlahu a pozorně si je prohlédněte. Ty, které musí pryč, poznáte jednoduše tak, že si při pohledu na ně řeknete: „To se může ještě někdy hodit.“
Stará vs. nová garáž s autemObjevíte netušené poklady, kterým bude lépe v odpadkovém koši.

Druhý krok: Smontujte regály

Co vám ty hordy věcí útočící na lak vašeho auta pomůže zvládnout? Policové regály. Garáž s nimi můžete organizovat vertikálně, což vám ušetří spoustu místa a navíc budete mít ve všem dokonalý přehled jako v supermarketu.
Nepořádek a regál v garážiDíky regálům budete mít přehled o tom, co se ve vaší garáži skrývá.

Na drobné předměty, jako jsou hřebíky, šroubky, nářadí a různé součástky, si pořiďte boxy a kufry, zbytek naskládejte podle váhy, od toho nejtěžšího dospodu po to nejlehčí úplně nahoru.

TIP: Po straně regálu můžete pověsit zahradní hadici a gumicuky.
Co uložit do regáluPořádek v nářadí jako nikdy předtím.

Regál do garáže na podzim vnese řád

Nejvíce se vám regál do garáže bude hodit na podzim. S příchodem chladných, vlhkých měsíců totiž nápor na prostor garáže ještě zesílí. Letní hrátky skončily, je třeba vypustit a složit bazén, sklidit trampolínu, slunečník a zahradní nábytek, někam také musí přijít dříví do krbu a všechny zavařeniny. Kdo nemá sklep, kůlnu nebo sklad, tomu zbývá jedině garáž.

TIP: Sekačku v zimě potřebovat nebudete. Když odmontujete madlo, krásně se vám vejde do spodní police regálu.

Jaké regály do garáže vybrat?

O nepostradatelnosti policových regálů už máme celkem jasno. A teď, jaké regály do garáže vybrat? Rozhodně kovové. V úvahu přichází dva typy:

  • Pozinkované regály odolají vlhku a navíc se jejich montáž obejde bez jediného šroubku. Jednotlivé díly do sebe prostě zasunete.
  • Lakované regály umí udělat i parádu. Vyrábí se v různých barevných provedeních.

Důležitá je nosnost. Chcete-li do regálu uložit i těžší věci, bude lepší sáhnout po něčem profesionálním. Průmyslové regály unesou naskladněné pytle cementu, elektrocentrálu, základnu od slunečníku i motorovou pilu. Myslete ale i na bezpečnost ­– pomocí kotevní sady je připevněte ke zdi.
Regál s bičem v prázdné garážiTak co? Srovnal ji do latě?

Police si můžete dle libosti přestavět tak, aby se vám na ně vešly i objemnější předměty. Do regálu se dá hravě vtěsnat složený bazén, trampolína i slunečník, jen musí být dostatečně vysoký a dlouhý. Regál 1800×1800 mm na to možná stačit nebude. Když jich ale sešroubujete k sobě několik, máte dokonalý úložný prostor, kam se vejde úplně všechno. Sady regálů se navíc dají pořídit v akčních balíčcích.

TIP: Vyndejte z regálových polic desky a máte ideální stojan na letní gumy.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazarovéregály.cz

Nejnovější články