Otevírací doba přes Velikonoce:
Od pátku 29.3. do neděle 31.3. otevřeno, v pondělí 1.4. zavřeno.

Kam s tím? 9 rad na chytré, levné a designové úložné prostory v domácnosti

Spousta věcí, málo místa, s tím se potýkáme všichni. Nic proti konzumu, jenže se nám to doma pak všechno tak nějak kupí a hromadí a neumožňuje nám to se z plných plic nadechnout. A někdy nemusí být na vině ani tak nákupní horečka, jako spíše ne zrovna velký byt. Pokud nemáte to srdce alespoň jednou za rok pořádně „vyvětrat“, budete se se svými věcmi muset naučit žít. Občas ale prostě stačí provést zevrubný úklid domácnosti a je po problému. Jak dát věcem trochu řád a všechno dobře zorganizovat? To je především otázka úložných prostorů.
Úložné prostory v domácnostiVměstnat do malého bytu všechno vybavení domácnosti, může dát zabrat. Skvělým řešením jsou regály, do kterých můžete umístit knihy, dětské hračky, ale také sportovní vybavení.

Jak do malého bytu bez garáže a sklepa naskládat všechno vybavení domácnosti?

Nejskromnější bydlení, jak se kdysi „funkčním bytům“, tedy garsonkám, komůrkám a kamrlíkům, říkalo, je zase v módě – dík za to patří zejména absurdním cenám nemovitostí. Jenže s ním jde v ruku v ruce i určitý minimalistický způsob života, do něhož se ne každému chce. Tak minimalistický, že v něm občas nezbývá místo ani na základní vybavení domácnosti, jakým je například vysavač. Ale i s minimem prostoru se dá chytře pracovat.

Nejprve si pořiďte úložné boxy

Marie Kondo, japonská mistryně v úklidu, radí: kupte boxy a organizéry a ještě nalepovací štítky a černý fix (to abyste hned věděli, co se uvnitř skrývá). Věci si doma rozdělte na ty, které berete do ruky každý den, a ty, na něž přijde řada jednou za čas, ne-li za rok. Těch je naprostá většina. Nepatří sem zdaleka jen vánoční ozdoby, ale i nářadí, sezónní oblečení, sportovní a speciální kuchyňské náčiní a podobně. A teď, kam s těmi boxy a organizéry?

Skříně na míru = maximální využití místa

Vestavěné šatní skříně a police na míru vás sice vyjdou na víc, ale bohatě se vyplatí. Vyplníte jimi celou jednu stěnu a stejně tak všechny výklenky. Dle libosti si můžete uspořádat i jejich vnitřek: když tyč na ramínka přesunete o malinko výš, zbyde vám pod ní ještě místo na jednu pro dětské oblečení.

TIP: Lepší než otevírací je výsuvné. U hlubokých otevíracích skříněk s policemi je totiž zadní prostor špatně dosažitelný a často tak zůstává nevyužitý.

Co všechno se může schovávat pod postelí?

Jedno z nejlepších míst pro spoustu nepotřebného materiálu se skrývá pod vaší postelí. Pokud jimi už z výroby nedisponuje, vybavte si ji výsuvnými šuplíky sami. Ty vám nahradí zbytečně velkou šatní skříň. Místo ní si na ramínka pořiďte jen takzvaný štendr nebo nějaký lépe strukturovaný věšák na stěnu.

„Pověste ho vejš, ať se houpá“ – závěsné systémy vyřeší spoustu problémů

Závěsné systémy jsou spásou nejen v ložnici, ale i v kuchyni. Tam si na ně můžete přehledně seřadit všechny své hrnce, pánve, pekáče a rendlíky i květináče s bylinkami. Nebojte se je ale využít i jinde. Koupelnové skříňky a umyvadla, jež nepřichází do kontaktu s vodou, vydrží o poznání déle.

Spousta věcí se dá také pověsit na dveře a po stranách skříní. Vášniví cyklisti si na zeď místo obrazů mohou uložit i kolo. Stačí k tomu jednoduchý držák a kola.

TIP: Máte vysoké stropy? Postavte si mezipatro. Nahoře si rozložte postel (teplý vzduch se drží u stropu) a dole udělejte malou pracovnu nebo koutek s oblečením.

Podlaha a strop – opomíjené úložné prostory

Zejména v malých vstupních předsíních a na záchodě toho spoustu můžete schovat do sníženého stropu.

A jestli se vám do toho chce, zvedněte podlahu v ložnici. Jen je nutné vyřešit přístup k uloženým věcem. Od dveří lze udělat otevírací schod, kudy se dají vsunout lyže a snowboard, a z druhého konce pak namontujete poklop či padací dvířka.

Dětí jako smetí – kam schovat všechny hračky?

Děti potřebují svoje hračky, to dá rozum. Pořizovat pro ně organizéry nemá valný smysl – to byste každý večer namísto zaslouženého klidu u televize trávili čas jejich organizováním. Nejjednodušší bude je někam co nejrychleji naházet. K tomuto účelu se opět nejlépe hodí postel, ale také taburety s víkem nebo závěsné kapsáře.

Kupte si vyklápěcí lavice a gauče

Když už jsme zmínili taburety v dětském pokoji, stojí za to se podívat i na sedací soupravy. Vybírejte ty s úložným prostorem, ať máte kam dát všechny deky, polštáře a náhradní peřiny. Trochu neprávem pozapomenuté zůstaly také vyklápěcí lavice, jež si najdou své místo u kuchyňského stolu či v ložnici.

Když už v bytě není k hnutí, rozhýbejte jej

Někdy není problém ani tak s množstvím věcí, jako spíše s množstvím nábytku, zvláště toho menšího. Pokud kvůli skříňkám a televiznímu stolku nemáte kde rozložit sušák na prádlo, přišroubujte na ně kolečka. Pak je snadno přemístíte tak, aby nepřekážely.

Poslední a nejdůležitější rada: Stavte pokud možno do výšky

Vertikální organizace prostoru vám ušetří neuvěřitelné množství místa. Nad stolky, topení, klidně i okna, jednoduše všude tam, kde nemůže stát skříň, dejte police.

A lepší než mohutná skříň je hubenější a také o dost levnější policový regál. Už dávno neplatí, že patří jen do skladů a dílen. Lakované regály se vyrábějí v nejrůznějších barvách a velikostech (třeba jen v podobě sloupu, kterým zaplníte kouty) a mohou v domácnosti fungovat i jako hezký designový bytový doplněk.
RegálDesignový regál lze využít jako knihovnu, květinovou stěnu, ale také třeba jako místo na vystavení rámečků s fotkami.

Dlouhý policový regál skvěle poslouží i jako praktická úložná příčka. V bytě 1+kk si tu jednu jedinou místnost, již máte k dispozici, můžete chytře rozčlenit a ještě při tom vytvořit skvělou knihovnu nebo květinovou stěnu.


Zdroj fotografií: Bazarovéregály.cz, Depositphotos

Nejnovější články