V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Připravte svou zahradu na zimu, než začne přituhovat

Než zalezete pod peřinu a začnete si užívat teplo domova, vyrazte na zahradu. Víme, že se vám do zimy už moc nechce, ale nějaká ta práce vás venku přece jenom ještě čeká. Nebojte, není toho až tak moc! Když omrknete trávník a záhony, zazimujete skleník, zkontrolujete sklizeň a očistíte nářadí, do jara se už moc nenadřete. Čím pečlivěji připravíte zahradu na zimu, tím méně starostí budete mít na začátku příští sezóny.
Úklid listí
Spadané listí můžete využít jako ochranu kořenů stromů a keřů před mrazy. Listí slouží také jako přirozené hnojivo, které dodá kořenům potřebnou výživu.

Pusťte se do údržby trávníku

Zdravý a hezky rostoucí trávník je vizitkou každého zahrádkáře. Dokud roste, je důležité ho pravidelně sekat, aby vám nepřerostl přes hlavu. Poslední sečení se provádí v závislosti na počasí zpravidla na konci listopadu. Později se do sečení raději nepouštějte. Aby trávník přečkal zimu bez větší újmy, měl by být mírně obrostlý. Pak mu neuškodí ani mrazy nebo větší vrstva sněhu.

Před zimou z trávníku pravidelně shrabujte spadané listí, odstraňte poslední popadané ovoce a zbavte se větví a dalšího nepořádku. Pokud se vám při úklidu tvoří hromady odpadu, který potřebujete přesunout na jiné místo, použijte zahradní vozík. Díky robustním gumovým kolům s ním přepravíte odpad či materiál i v hůře dostupném terénu. Vozík je navíc sklopný, a tak se s vysypáním listí, posekané trávy nebo větví nebudete trápit.
vozík na zahraduS odvozem spadaného listí vám pomůže šikovný zahradní vozík, se kterým hravě zvládnete práci i v náročnějším terénu.  

Ochraňte kořeny stromů a keřů před mrazem

V období před zimou si zvýšenou péči zaslouží také stromy a keře. Důležité je ochránit jejich kořenové systémy před silnými mrazy. Využít můžete spadané listí, které ke stromům a keřům přihrnete. Listí zabrání i nadměrnému odpařování vody, a tak nebudou stromy a keře rychle vysychat. Listí slouží také jako přirozené hnojivo – průběžně se rozkládá a dodává potřebnou výživu. Před mrazy můžete chránit i kmeny stromů, a to použitím speciální fólie nebo ošetřením pomocí nátěru z vápna.

Nebudete používat skleník? Zazimujte ho

Pokud máte na zahradě skleník, můžete jej během zimy používat k uskladnění kořenové zeleniny. Jestli ale budete sklizeň skladovat ve sklepě a pro skleník nemáte během zimy využití, zazimujte jej. Před příchodem zimy skleník pečlivě vymyjte z vnitřní i venkovní strany a zeminu zryjte, nebo vyměňte za novou. Přibližně za měsíc pak do zeminy přidejte dusíkaté vápno.

Máte-li vysoký skleník a při čištění se nedostanete do horních částí, použijte kvalitní hliníkový žebřík. Při zazimování skleníku si vystačíte s nižším typem, musí však být dostatečně stabilní. Že pořádný žebřík ještě nemáte? Pak si přečtěte, jak žebřík na zahradu vybrat.
žebřík
Hliníkový žebřík využijete při uklízení skleníku, ale také při dalších pracích na zahradě.

Rostliny v nádobách přesuňte do tepla

Rostliny vysazené v nádobách jsou při poklesu teplot v ohrožení. Už během podzimu byste je proto měli ochránit před mrazem, a to pomocí polystyrenových desek nebo netkané geotextilie. Před samotnou zimou byste pak měli rostliny v květináčích přesunout zvenku do tepla, například na chodbu nebo do kůlny. V místnosti, kde budete během zimy rostliny v nádobách skladovat, by však měla být teplota nižší než pokojová, aby se mohly uložit k zimnímu spánku. Při přesunu těžkých květináčů použijte kolečko, případně rudl, nebo vozík. Páteř vám za to poděkuje.

Kontrolujte uskladněné ovoce a zeleninu

Jestli vám už z práce na zahradě mrznou prsty, můžete se pomalu přesunout do sklepa nebo spíže a pustit se do kontroly uskladněného ovoce a zeleniny. Narazíte-li na nahnilé nebo plesnivé kusy, rychle je odstraňte, aby se nákaza nepřenesla na zdravé plody. K ukládání sklizně používejte dřevěné bedýnky nebo plastové přepravky. Praktické jsou skládací plastové přepravky, které vám v době nevyužití nezaberou téměř žádný prostor. Ovoce ukládejte do přepravek ideálně v jedné vrstvě. Bedny a přepravky uložte do pozinkovaných nebo lakovaných regálů, které snesou větší zatížení. Plodiny budete mít na očích a jejich kontrola bude snadná, stejně jako manipulace.
skládací přepravka
Praktické plastové přepravky využijete například při skladování ovoce a zeleniny.

Na co dalšího na zahradě před zimou nezapomenout?

Ty nejdůležitější práce, které na zahradě čekají každého zahrádkáře, jsme už zmínili. Pokud máte ještě trochu času a chuti do práce, můžete se pustit do následujících činností:

  • Vypusťte vodu z hadic a zavlažovacích systémů
  • Očistěte zahradní nářadí a uskladněte jej
  • Před zimou můžete vysadit cibule tulipánů a hyacintů
  • Skliďte veškerou zeleninu náchylnou na mrazy
  • Pokud nemrzne, můžete vysazovat a přesazovat ovocné stromky
  • Dostaví-li se první sněhová nadílka, setřepávejte sníh z jehličnatých stromů
  • Nachystejte krmítka a bezpečně je umístěte

Na zahradě je před příchodem zimy možná trochu více práce, než se na první pohled zdálo. Pečlivá příprava je však důležitá, odměnou pro vás bude zdravá zahrada nachystaná na další sezónu. Pokud jste všechno zvládli a nezmrzli při tom, odměňte se horkým čajem a krásu zahrady obdivujte v teple zpoza okna svého domu.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, BazaroveRegaly.cz

Nejnovější články