Otevírací doba přes Velikonoce:
Od pátku 29.3. do neděle 31.3. otevřeno, v pondělí 1.4. zavřeno.

Rudl – kde všude ho využijete a jak ulehčí vaši práci

Rudl-2
S pomocí rudlu můžete ve skladech, kancelářích nebo archivech přemístit větší a těžší náklad za použití minimální síly.

Rudl – nenápadný, ale užitečný pomocník, kterého využijete nejen při stěhování, převozu materiálů a stavebních hmot, ale také při transportu jiných potřebných věcí, a to takřka bez námahy. Oceníte ho nejen na zahradě a v menší dílně, ale také ve firemních skladech, kde je potřeba nakládat a převážet příliš velké zboží. Konstrukce rudlu je přitom velmi jednoduchá, odolá ovšem i těžkým břemenům a náročnému terénu. Jak tedy přesně funguje a v čem vám usnadní práci?

Co je to rudl a jak funguje jeho konstrukce?

Rudl, účinný a vcelku běžný pomocník ve skladech, je ruční vozík o dvou kolech, který se využívá pro manipulaci se zbožím baleným nejčastěji v krabicích či bednách. Jednoduchá trubková konstrukce se v horní části větví do dvou rukojetí. V dolní části konstrukce je kolmo upevněná plošina, na kterou se pokládá převážený náklad.

Rudly jsou běžně konstruované ze svařených ocelových trubek, plošina je z ocelového plechu a vše je lakované práškovou metodou. V minulosti byla kola vyráběna z litiny, to se ovšem neosvědčilo. Dnes jsou kola s gumovými obručemi nebo pneumatiková a jsou umístěná v kluzkých ložiscích, která umožňují snadnější manipulaci a lepší jízdní vlastnosti i na nerovném terénu. Konstrukce může být doplněná také o dodatečné úchyty nebo vzpěry, pro manipulaci s většími náklady se používají rudly sklápěcí či skládací.

Celá konstrukce pak funguje na jednoduchém principu kola a páky – těžiště se nachází ve středu kola a plocha pro náklad těsně u něj. Díky tomu lze převážet větší a těžší náklad za použití minimální síly.

Kde a jak vám rudl ulehčí práci

Protože je rudl levný – a tedy i dostupný – a jeho obsluha není na rozdíl od vysokozdvižných vozíků nijak náročná na zácvik, jedná se o velice oblíbený a univerzální manipulační prostředek. Je skladný a nezabere tedy prakticky žádné místo. Využití pro něj najdete v archivech, kancelářích, dílnách, ale také ve skladech. Jednoduše tam, kde potřebujete s vyšší frekvencí převážet velké množství těžšího či objemnějšího nákladu. Krabice či přepravky stačí poskládat na sebe, naložit na rudl a odtlačit na požadované místo. Přesun nákladu je tedy rychlejší, pohodlnější, zabere méně času a především šetří vaše záda. K jeho obsluze je potřeba pouze lidská síla, není tedy závislý na zdroji elektřiny ani zásuvných kabelech. Oceníte ho tedy i při převážení zboží v několikapodlažních regálových systémech.


Zdroj fotografie: Pixabay.com

Nejnovější články