V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

Uklízení není vaše hobby? Vyberte si z 10 novoročních úklidových předsevzetí

Také si do nového roku dáváte předsevzetí, která se snažíte zuby nehty dodržet? Přestat kouřit, zhubnout nebo začít sportovat – to jsou velké šlágry, které se seznamu novoročních předsevzetí objevují nejčastěji. Zkuste však být kreativnější a popřemýšlejte nad svými slabinami, na kterých by se hodilo zapracovat. Jestli vám došly nápady, vyberte si z 10 úklidových předsevzetí, díky kterým dáte svou domácnost do pucu.
Úklidové pomůcky
Přestat kouřit nebo zhubnout si jako předsevzetí dává kde kdo. Buďte kreativnější!

1) Udělejte si pořádek v garáži nebo ve sklepě

Pokud garáž nebo sklep využíváte jako úložiště nepotřebných věcí, je nejvyšší čas to změnit. Začněte nový rok pořádným úklidem sklepních prostorů nebo garáže a zbavte se všeho, co nepotřebujete. Udělejte si systém ve skladování sezónních věcí, zahrádkářského vybavení nebo nářadí.

Krabice si popište a uložte je do regálů určených pro garáže a sklepy, které se vyrábí v různých velikostech. Nejméně používané předměty umístěte do horních polic, ty častěji používané, objemné a těžké pak do spodních. Za nepořádek v garáži nebo sklepě se už nebudete muset stydět.

2) Stoleté zavařeniny a jiné „poklady“ musí pryč ze spíže

Spíž je skvělým místem pro uskladnění potravin, po kterých nesaháme denně. Ale ani ta nejtrvanlivější z trvanlivých potravin nevydrží věčně! Při úklidu své spíže možná narazíte na archivní kompoty, deset let staré těstoviny, zatuchlé ořechy nebo mouku, kterou namleli snad už za císaře pána. Prošlé a neoznačené potraviny nemilosrdně vyhoďte a k regálům do domácnosti si pořiďte plastové boxy a přepravky, díky kterým budete mít o obsahu spíže mnohem lepší přehled.

3) Vydrhněte všechny hrnce a pekáče

Pokud vaše hrnce a pekáče už dávno nevypadají jako nové, máte příležitost pustit se do jejich údržby. Mastnota je prevít a dokáže na nádobí zanechat nevzhledné stopy i při každodenním mytí. Pořiďte si speciální čistič na trouby a připálené nádobí, naneste a nechejte několik minut působit. Povrch otřete papírovými utěrkami a není-li nádobí náchylný na poškrábání, zbavte se zbytků pomocí drátěnky. Uvidíte, že v zářivě čistém nádobí se vám bude vařit mnohem lépe.

4) I spotřebiče vyžadují pravidelnou údržbu

Když se už vrhnete do čištění kuchyňského nádobí, pusťte se rovnou i do údržby domácích spotřebičů. Nejen, že budou lépe vypadat, ale prodlouží se jejich životnost. Odvápněte rychlovarnou konvici nebo kávovar, vyměňte přeplněný sáček ve vysavači, odmrazte lednici nebo vydrhněte troubu.
Čištění trouby

Využijte novoroční předsevzetí ke kompletnímu úklidu kuchyně a spotřebičů.

5) Vyperte potah matrace

Předpokládáme, že prostěradla a povlečení perete pravidelně. Ale ruku na srdce, kdy jste naposled vyprali potah matrace? Protože je schovaný pod prostěradlem, na jeho údržbu si často ani nevzpomeneme. Pokud však nepoužíváte chránič matrace, potah do sebe průběžně nasává pot a je plný prachu. Dejte si tu práci a obnažte celou matraci. Většina typů potahů lze prát v pračce na 60 °C. Potahy bývají vybavené zipem, díky kterému je z matrace jednoduše sundáte.

6) Zaměřte se na pečlivé čištění koberců

Po letech používání vypadají koberce zašle a jsou plné prachu a nečistot, se kterými si běžný vysavač neporadí. Máte-li kusové koberce, venku je pořádně vyklepejte. Zima je k čištění koberců jako stvořená. Kusový koberec vyčistěte na sněhu – spousta prachových částic se na něj přilepší a koberec bude čistý po pár vteřinách zběsilého klepání. V případě koberců položených na velké ploše se pusťte do chemického čištění, se kterým se zbavíte i skvrn od vína a jiných nápojů.

7) Pusťte se do papírování a udělejte si pořádek v dokumentech

Jestli jste celý rok ukládali složenky, účtenky, výpisy a další důležité dokumenty do jedné krabice, budete v nich mít pěkný guláš. Dejte si předsevzetí, že se hned na začátku roku pustíte do velkého úklidu a třídění dokumentů. Nový rok zahájíte s čistým štítem a v dalších dokumentech se jen tak neztratíte. Skladujete-li opravdu velké množství dokumentů, pořiďte si regály k archivaci a na šanony. Budete mít dokonalý přehled o všech dokumentech a nestrávíte celé odpoledne hledáním potřebného dokladu.

8) Vzhůru k výškám! Vyčistěte stropní svítidla

Při běžném úklidu zpravidla čistíme jen ty části domácnosti, na které dosáhneme. Nejhůře dostupné jsou lustry a přisazená stropní svítidla, která se postupně plní prachem a sem tam se v nich zabydlí i nějaký ten pavouk nebo muška. Pořiďte si hliníkový žebřík nebo schůdky a všechna svítidla v domácnosti důkladně vyčistěte. Dá to zabrat, ale z výsledku budete nadšení.

9) Zatočte s vodním kamenem v koupelně

Pokud máte doma tvrdou vodu, pravděpodobně v koupelně narážíte na bílé stopy po zaschlých kapkách vody. Vodní kámen se už po pár týdnech vytvoří na obkladech, vodovodních bateriích, sprchových zástěnách a objevit se může i v záchodové míse. Čím častěji budete vodní kámen pomocí chemických čističů nebo domácích prostředků (sody, octa) odstraňovat, tím méně práce budete s úklidem mít. Vaše předsevzetí do roku 2021 může spočívat třeba v tom, že se na odstraňování vodního kamene v koupelně zaměříte každé dva týdny.

10) Zkulturněte balkon nebo terasu

Balkony a terasy jsou důležitou součástí mnoha bytů i rodinných domů. Na jejich údržbu a úklid však mnozí zapomínají, a to zejména v zimním období, kdy leží ladem. Ještě před příchodem jara svůj balkon či terasu zkulturněte – vyčistěte podlahu, zrenovujte balkonové zábradlí, pořiďte nový venkovní nábytek a připravte květináče pro balkonové rostliny. Popřemýšlejte, jak celý prostor balkonu či terasy efektivně využít. Můžete například pořídit úzký regál, který poslouží k umístění rostlin, dekorací, pomůcek pro grilování nebo nádobí.

Zapomeňte na neustále omílaná novoroční předsevzetí, která stejně dodrží jen málokdo. Vytyčte si snadno dosažitelné cíle a pusťte se do úklidu, který jste dlouho odkládali. Úklid garáže, odstranění vodního kamene nebo pořádné vyčištění spotřebičů vám zabere jen pár hodin. Odměnou pro vás bude dobrý pocit, že jste svá předsevzetí konečně dodrželi.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články