Vybíráme regály: Jaké máme typy, k čemu jsou a kam je umístit

vybirame-regalyRegály si dnes nacházejí cestu nejen do skladů, dílen či kanceláří, ale například i do domácností, kde dokážou designově doplnit interiér.

Regály a regálové systémy hrají v současné době prim. Alespoň, co se úložných prostor týče. Dávno nejsou pouze součástí velkých skladů a dílen, ale naopak si nachází cestu také do kanceláří, menších prodejen a domácností. Setkáme se s nimi tak nejen v garáži, ale také třeba v obývacím pokoji a kuchyni. S rozdílným využitím jdou však ruku v ruce rozdílná kritéria pro výběr, a tak se koupě regálu, který splňuje všechny požadavky, leckdy stává opravdovým oříškem. Jaké jsou tedy typy regálů a kam je lze umístit?

Rozdělení regálů podle materiálu

Jednoduše lze regály rozdělit podle výrobního materiálu. Koneckonců je právě materiál tím nejzásadnějším kritériem, podle kterého regály do jednotlivých místností volíme. Na trhu lze najít regály plastové, dřevěné, celokovové, lakované i pozinkované.

Plastové regály jsou praktické, snadno se udržují a pro svůj relativně atraktivní vzhled jsou často voleny v domácnostech a kancelářích. Díky odolnosti vůči korozi a vlhku jsou vhodné také do sklepa, tam je však nutné počítat s jejich nižší nosností. Dřevěné regály je dobré volit do obytných místností, ve kterých plní nejen praktickou, ale také estetickou funkci. Jejich montáž je složitější než u regálů plastových, nicméně mají vyšší nosnost.

Kovové regály pak vynikají svou nosností, stabilitou, snadnou údržbou a lehkostí, díky které je snadno přenesete. Ať už si zvolíte lakovanou nebo pozinkovanou konstrukci, využijete je nejen ve skladech, garážích i dílnách, ale také vkusně doplní interiér domácnosti a kanceláří. Kovové regály jsou navíc vhodné pro sestavování regálových systémů a jejich montáž je snadná.

Jak si vybrat regál?

Abyste se v sortimentu regálů vyznali a dokázali si vybrat ten pravý, postačí se řídit několika základními kritérii.

Rozhodujte se především podle prostorových možností a potřeb, od nichž se budou odvíjet rozměry regálu. Vyšší regály, které mají větší kapacitu, pořizujte především do skladů. Do bytových interiérů volte nižší regálové sestavy, u kterých časem oceníte snadnější přístup k uskladněným věcem. U šířky a hloubky pak záleží na prostorových možnostech – regál by vám rozhodně neměl překážet.

Materiál volte podle toho, v jaké místnosti se bude regál nacházet. Do sklepů, garáží, dílen a skladů se více hodí odolný kov, v obytných místnostech pak záleží čistě na vás a vašich preferencích. Dřevo působí přirozeně, kov vkusně doplní moderní a střídmý interiér. Na trhu běžně seženete regály a sestavy s nosností jedné police od 20 kg až po 500 kg při rovnoměrném zatížení. Pro skladování do domácností a sklepů si vystačíte s nižší nosností, do skladů volte nosnost vyšší.

S konstrukcemi regálů je to už o něco složitější a jejich výběr záleží na vašich konkrétních požadavcích. V domácnostech jsou nejvyužívanější konstrukce bez šroubů, které se snadno montují, do bytových a kancelářských prostor se hodí drátěné regály, ve skladech využijete konzolové regály a samostatnou kategorii tvoří regály pro skladování pneumatik.


Zdroj fotografie: Visualhunt.com

Nejnovější články