Otevírací doba přes Velikonoce:
Od pátku 29.3. do neděle 31.3. otevřeno, v pondělí 1.4. zavřeno.

5+1 tip pro učitele, jak si udělat pořádek v učebně

„Tady někde to přece musí být.“ Taky se s podobným mumláním tu a tam přehrabujete obsahem šuflat, polic či skříněk? Pokud jste učitel či učitelka, tak jistě víc než často, protože tak už to osud zařídil, aby pedagogové byli zavalení lavinou papírů, výkazů, knih a nejrůznějších učebních materiálů, o pomůckách do jednotlivých předmětů ani nemluvě...
Učitelka se zrzavými vlasy u tabuleJak mít v učebně i v kabinetu pořádek? Poradíme vám.

...než vytoužený poklad konečně najdete, dostane pořádně na frak jak váš časový plán, tak vaše nervy. Máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak si v učebně zorganizovat pořádek, který vás těchto situací ušetří. Pokud ho navíc pojmete v hravém duchu, děti budou svou třídu zbožňovat. Pojďme na to.

Tip 1: Základním kamenem je váš pracovní stůlČlovek zasypaný šanony s cedulkou PomocUdržujte v materiálech systém a nepořádek se vám vyhne obloukem.

Pracovní stůl je kapitánský můstek, u kterého byste měli začít. Postavte ho tak, abyste viděli na celou třídu. Na stole se snažte mít minimum věcí a každý předmět by měl mít své místo. Ale jelikož učíte děti, není potřeba se brát smrtelně vážně a klidně oživte pořádek na stole něčím, čím si malé školáky získáte. Proč ne třeba plyšovým maskotem třídy, který se na ně bude při vyučování usmívat?

Do šuplíků si dávejte jen to nejnutnější, ať se brzy nepromění v odpadkový koš, jehož dno obsadí věci, na které si brzy už ani nevzpomenete.

Tip 2: Oblékněte regály do veselých barevŠkolní tabule a regál
Ale samozřejmě, pokud trváte na nerušivé černé, bude vaší učebně také slušet. Například tento je mistr v pózování.

Regálů není nikdy dost. Zvlášť v učebně, kde se učí např. výtvarná výchova. Kam jinam například dát schnout dvacítku mokrých výkresů, kam uskladnit všechny barvy, štětce a krabice s papíry? Školní regály si můžete samozřejmě natřít a vyzdobit tak, aby se mezi nimi školáci cítili jako doma. To přece chceme!

Třeba takový zinkovaný 5policový regál si o nějaký pestrý kabátek přímo říká. Proč ho nepomalovat s dětmi třeba v rámci výtvarné výchovy? Budou ho mít o to radši. A když zpod nátěru tu a tam problýskne stříbrný povrch, ať už úmyslně, nebo mimoděk, bude výsledek o to zářivější.

Tip 3: Kreslítka stejné barvy chtějí být spolu

Kam uložit fixky, štětce, pastelky, prostě nejrůznější kreslítka? Jak je přehledně roztřídit podle barev či druhu? Levné a praktické řešení je třeba slepit či sepnout k sobě plastové kelímky. Nebo vezměte mělkou krabici či bedýnku od ovoce a dovnitř nastojato vlepte ruličky od záchodového papíru, jednu vedle druhé. Žáci vám jich jistě z domu nanosí hromady. Získáte dokonalý pořadač, kam snadno rozstrkáte všechno, čím se v hodinách kreslí, maluje a píše.
Křeslo se závěsy a regálemNezapomeňte mít ve všem pořádek i doma. Máte nějaký svůj pracovní kout? Srovnejte ho pořádně do latě a domácí pachtění se nad písemkami vám půjde od ruky.

Tip 4: Bez beden a krabic jste ztraceni

Bedny a krabice, do nichž uskladníte nejobjemnější masu učebních pomůcek a potřeb, to je levná a elegantní klasika. Samozřejmě se hodí je přehledně označit, abyste měli přehled, co se v které ukrývá. A aby nevyhlížely tak fádně, můžete je s dětmi v rámci vyučování polepit ozdobnými papíry či pomalovat veselými vzory.

Pak jen stačí pořídit pár regálů pro školy a školky, do nichž krabice uložíte, a máte rázem k dispozici přehledný skladovací prostor o úctyhodné kapacitě. Regály nezapomeňte přichytit ke stěně kotevní sadou do zdi. Ve třídě plné neposedů, které by mohlo napadnout po regálech šplhat, by to v případě neukotveného regálu nemuselo dopadnout šťastně.

Tip 5: Co je mrňavé, musí pod víčko

Malé předměty se ztrácejí nejsnáz, o tom žádná. Ale co se všemi těmi kancelářskými sponkami, ořezávátky, gumami, malými voskovkami, křídami a další drobotinou? Samozřejmě roztřídit do krabiček nebo skleniček od dětské výživy, které se dají uzavřít víčkem. Když řeknete přátelům, kteří mají malé dítě, ať vám je schovávají, jistě se vám jich brzy sejdou desítky.

Skleničky můžete označit samolepicími štítky, nebo si dejte práci s odmočením papírových etiket, abyste je mohli spolu s dětmi vyzdobit barvami na sklo. Každé dítě může pomalovat tu svou. Totéž můžete provést i se starými zavařovačkami, kam zastrkáte i delší malovátka, jako jsou štětce či pastelky.

A poslední tip? V kabinetu vás zachrání šanonyŽena s notebookem a regálUspořádejte knihy, písemky a vše potřebné tak, ať není obtížné to dohledat.

Učitelský kabinet, to je většinou doupě skromných rozměrů, kde je potřeba skladovat metráky lejster a učebních materiálů. A zde vás spasí šanony, přátelé a zachránci každého učitele. Stačí je mít přehledně označené nebo oštítkované podle tříd či podle účelu – např. šanon na písemky, na domácí úkoly, apod. Vyskládejte je vedle sebe do polic či kancelářských regálů a budete je mít hezky na očích.

Berete si písemky domů? Pak si vytvořte ve zjednodušené podobě podobný systém i doma a vyhraďte pro něj dostatek prostoru, ať vám v hromadě papírů nevzniká chaos.

Tak co? Inspirovali jsme vás aspoň trochu? Že vás při čtení napadla ještě lepší řešení? Výborně! Přesně to byl smysl těchto řádků. Nepochybujeme o tom, že odteď už budete ztracená lejstra či pomůcky hledat minimálně a ušetřený čas můžete věnovat zasloužené relaxaci třeba u dobré knížky a šálku voňavého kafé.


Zdroj fotografií: Bazarové regály.cz, Unsplash.com, Depositphotos.com

Nejnovější články