10 levných tipů jak si barevně oživit interiér

Máte pocit, že váš domov potřebuje změnu? Občas stačí dodat nějaký ten barevný akcent, který mu dodá nový nádech. Máme pro vás 10 tipů, jak si oživit interiér, aniž by vás to nutně stálo spoustu peněz.
Obývací pokoj v tlumených barvách s gaučem a rostlinou
Vyzkoušejte barvy, deky nebo velké zelené rostliny. To všechno vám zútulní celý pokoj.

1. Dejte se do malování

Nejlepší způsob na oživení interiéru je určitě nová výmalba. Bílá je nuda a meruňková je už dávno passé. Letos frčí sytě červená, kanárkově žlutá a námořní modř. Zkuste je kombinovat se světle šedou. Vyberte jednu stěnu, ideálně tu naproti oknům, kterou pomalujete barevným nátěrem. Odražené denní světlo dodá celé místnosti příjemný tlumený nádech.

TIP: Zvýrazněte i rámy dveří. Do místnosti se pak bude vstupovat úplně jinak.

2. Vyměňte závěsy

To nejmenší, co můžete pro svůj interiér udělat, je vyměnit závěsy. Vyberte takové, jež budou s prostorem kontrastovat. Nevyhýbejte se jasným barvám. Světlé závěsy sice možná budete muset častěji prát, do místnosti ale pocitově vnesou více světla.

3. Vpusťte do domu přírodu

Pořiďte si fíkus, monsteru, citronovník nebo třeba palmu a dejte jim prostor, ať rostou. Velká květina v rohu místnosti prostor opticky zvětší. Ani nemusí kvést, sama zelená skvěle ladí se dřevěným nábytkem a parketami.

4. Zaplácejte stěnu fotografiemi v barevných rámech

Máte někde vzadu v šatní skříni zasutou krabici od bot plnou starých rodinných fotografií? Vyberte ty nejlepší, nakupte v domácích potřebách barevné fotorámečky a pověste si je na zeď. Nad jejich organizací moc nepřemýšlejte. I v uměleckých galeriích dnes frčí neorganizovanost.

TIP: Velký kus práce za vás udělá chytré LED osvětlení, u něhož lze měnit teplotu světla.

5. Výrazné čalounění promění vaše křesílka v originál

Dejte nový život svým starým dřevěným křesílkům. Nechte si je znovu očalounit. Za cenu tuctového nekvalitního nábytku získáte originální sezení s příběhem. Výstřední křeslo skvěle doplní pohovku. Uvidíte, jak se všichni budou prát o to, kdo v něm bude sedět.
Obývací pokoj s gaučem, dekorativními koberci a spoustou obrazů
Vpusťte do pokoje trochu přírody, nebojte se barevného čalounění a nezapomínejte ani na fotografie.

6. Běhouny a koberečky zažívají comeback

Zatímco klasické koberce z interiérů prakticky zmizely, běhouny a perské koberečky se s velkou slávou vracejí a nutno dodat, že nejen na zem. Designový koberec je neotřelý dominantní prvek, jímž můžete zkrášlit i stěnu v obývacím pokoji. Navíc skvěle tlumí zvuk. Pověste jej za hlavu naproti své domácí Hi-Fi soustavě – zlepšíte tak přenos a možná i uspokojíte sousedy.

7. I fototapety jsou zase v módě

Dalším polozapomenutým trendem 80. let jsou fototapety. Máte-li za oknem jen městskou šeď, polepte si zeď obrázkem exotické džungle nebo hor. A patříte-li mezi zdatnější fotografy, můžete si návrh na tapetu zajistit sami. Existuje nespočet tiskáren, jež vám dnes fototapety udělají na míru a není to ani nic drahého.

TIP: Stejně tak si můžete nechat vyrobit i své vlastní, originální závěsy.

8. Vytáhněte ubrusy a dečky po babičce

Není nic jednoduššího než starý, ošklivý kuchyňský stůl přikrýt pěkným ubrusem. Ideálním zdrojem kvalitních ubrusů bývá babiččina skříň. Když už ji máte otevřenou, vytáhněte si i nějakou háčkovanou dečku.

S dečkami to není radno přehánět, ať se váš interiér nepromění ve starobinec. Najdete-li však pro ni vhodné místo, dokáže udělat divy. Skvěle se například bude vyjímat na minimalistickém nábytku. A stejně jako koberec, také zarámovaná dečka vypadá dobře na stěně.

TIP: Starý nábytek přemalujte – z oprýskané komody si můžete snadno udělat DIY designový kousek. 
Muž se ženou prostírají stůl a mladý pár v pozadí vaří
Jeden takový ubrus dokáže s celým prostorem hotové zázraky!

9. Rozdělte prostor paravány

Společná kuchyň s jídelnou či obývacím pokojem je dnes už standard. Spojení společenských místností dokáže provzdušnit a prosvětlit i ten nejmenší byt, soukromí mu ale nedodají, což pocítíte, obzvláště pracujete-li z domova. Být stále na jednom místě a přitom přepnout mezi domovem a prací vyžaduje disciplínu.

Máte v obývacím pokoji zřízenou domácí kancelář? Oddělte si ji od gauče s televizí paravánem. Je to dobrý způsob, jak viditelně nebýt vidět. Vám to pomůže v soustředění a ostatním členům rodiny dá signál, že vás nemají rušit.

10. I garáž nebo sklep si zaslouží trochu barev

Barvy můžete vnést i do ostatních částí domu. Sklepy a garáže nemusí být ponurá místa bez nápadu. Trochu života do nich vnese například modrý nebo červený policový regál. Důležité je si tu samozřejmě nejprve pořádně uklidit.

TIP: Lakované regály můžete použít i v interiéru. Podobně jako paravány poslouží při rozdělení prostoru. 


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články